Η οικονομική ασφάλεια είναι και εθνική
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα (8.5.2025) εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.
Ο Τραμπ δηλώνει από το Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο ότι τον «τιμά» το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη συμφωνία, και ενθουσιασμένος για την επιτυχία της συμφωνίας, δήλωσε πως αυτή θα περιλαμβάνει εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, όπως αμερικανικό βοδινό κρέας, αιθανόλη και άλλα γεωργικά προϊόντα.
«Είμαι ενθουσιασμένος που ανακoινώνω ότι έχουμε καταλήξει σε μια σημαντική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Απίστευτη χώρα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, από το Οβάλ Γραφείο, προσθέτοντας ότι οι τελικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Περιλαμβάνει εξαγωγές γεωργικών προϊόντων δισεκατομμυρίων
Η νέα συμφωνία, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, προβλέπει εξαγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμερικανικά προϊόντα, όπως βόειο κρέας, αιθανόλη και άλλα αγροτικά αγαθά.
Ο Τραμπ επισήμανε επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των τελωνειακών ελέγχων των αμερικανικών εξαγωγών, εξασφαλίζοντας έτσι μια ταχύτερη και πιο αποτελεσματική έγκριση, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι ο χάλυβας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία, η οποία – όπως είπε – θα ενισχύσει την ισχύ και των δύο χωρών.
Στάρμερ: «Ιστορική μέρα για τις σχέσεις μας»
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, συμμετείχε τηλεφωνικά και χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «φανταστική, ιστορική ημέρα». Τόνισε πως αποτελεί φόρο τιμής στη βαθιά και διαχρονική συνεργασία των δύο εθνών. Ο Στάρμερ επαίνεσε την ομάδα διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ λέγοντας πως έκανε «απίστευτη δουλειά». Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην ενίσχυση του εμπορίου και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τεράστια και πως η συμφωνία ανοίγει νέες δυνατότητες πρόσβασης για προϊόντα όπως η αιθανόλη, το βόειο κρέας και σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ταυτόχρονα οι υφιστάμενοι δασμοί 10% θα αποφέρουν έσοδα 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ΗΠΑ.
Απαλλαγή από δασμούς για τα εξαρτήματα της Rolls Royce
Ο Λάτνικ ανακοίνωσε ότι τα κινητήρες και τα εξαρτήματα αεροσκαφών της Rolls Royce θα μπορούν πλέον να εισάγονται στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς, μια εξέλιξη που διευκολύνει σημαντικά τη βρετανική βιομηχανία αεροναυπηγικής.
Προοπτικές για τεχνολογική συνεργασία και καινοτομία
Ο Βρετανός Πρέσβης στις ΗΠΑ, Πίτερ Μάντελσον, δήλωσε ότι η νέα εμπορική συμφωνία μπορεί να αποτελέσει βάση για περαιτέρω συνεργασία, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Όπως ανέφερε, η συμφωνία μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών και τη δημιουργία μελλοντικών θέσεων εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










