Τελευταίος αποχαιρετισμός - Όλα όσα συμβαίνουν στο Βατικανό
Πέρασε στην αιωνιότητα ο Πάπας Φραγκίσκος
Στην αιωνιότητα πέρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, που πλέον ετάφη στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζόρε, στη Ρώμη, εκεί που αγαπούσε να προσεύχεται και επέλεξε να ξεκουραστεί για πάντα, σπάζοντας ένα ακόμη πρωτόκολλο, που θέλει την ταφή των ταγών της Καθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος λατινοαμερικανός ποντίφικας, είχε ζητήσει λιγότερες τιμές στην κηδεία του, απλούστερες διαδικασίες. Ωστόσο, ο κόσμος του επιφύλαξε αποχαιρετισμό αντάξιο της προσωπικότητας και της προσφοράς του. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί είχαν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ ακόμη περισσότεροι είχαν σπεύσει τις προηγούμενες μέρες να αποτίσουν φόρο τιμής στο σκήνωμά του. Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρών στον τελευταίο αποχαιρετισμό με τον προσήκοντα σεβασμό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πάπας των φτωχών, των μεταναστών, των φυλακισμένων, πέρασε στην Ιστορία. Η Καθολική Εκκλησία ανοίγει νέα σελίδα. Σύντομα θα φανεί αν ο νέος ποντίφικας που θα αναδειχθεί από το κονκλάβιο των καρδιναλίων θα βαδίσει στα χνάρια του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (το κοσμικό όνομα του Φραγκίσκου) ή θα στρίψει σε άλλες ρότες το τιμόνι της εκκλησίας του 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών.
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η τελετή ταφής του πάπα Φραγκίσκου ολοκληρώθηκε στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, αφιερωμένη στην Παρθένο.
Μικρά παιδιά, πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι και πολλοί άλλοι " φίλοι του Φραγκίσκου" άφησαν ένα άσπρο λουλουδι, μέσα στον ναό. Κοντά στον τάφο του " πάπα των φτωχών ", βρίσκεται η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, μπροστά στην οποία συνήθιζε να προσεύχεται ο εκλιπών ποντίφικας.
Πλήθος κόσμου προσευχήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, κατά μήκος της διαδρομής εξι χιλιομέτρων που κάλυψε η νεκρική πομπή. Μεγάλη η συγκίνηση, με προσευχές και παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Αύριο οι καρδινάλιοι θα μεταβούν στην Σάντα Μαρία Ματζόρε για να προσκυνήσουν και από την Δευτέρα ο ναός θα ανοίξει τις πύλες του στους πιστούς.
Η κηδεία του ποντίφικα
Η νεκρώσιμη τελετή διήρκεσε δύο ώρες και ένα τέταρτο. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα στο Βατικανό και μόλις ξεκίνησε η πομπή, η οποία θα μεταφέρει το φέρετρο του εκλιπόντος Αργεντινού ποντίφικα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Κατά μήκος του δρόμου, βρίσκεται μεγάλος αριθμός πιστών, που θέλει να πει το δικό του, τελευταίο αντίο στον "πάπα των φτωχών ".
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Oλοκληρώθηκε η τελετή της κηδείας - Ξεκινάει η νεκρική πομπή
Η τελετή της κηδείας ολοκληρώθηκε και το κλίμα στο Βατικανό είναι βαρύ.
Πιστοί γονατίζουν στα πλακόστρωτα για να προσευχηθούν, ενώ άλλοι κλαίνε.
Η νεκρική πομπή θα ξεκινήσει σύντομα και οι υπεύθυνοι στο Βατικανό ετοιμάζουν τις μπάρες ώστε το πλήθος να μπορέσει να βγει και να κινηθεί προς τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, εκεί όπου θα ταφεί ο Πάπας Φραγκίσκος.
Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα στο Βατικανό
Η νεκρώσιμη τελετή διήρκεσε δύο ώρες και ένα τέταρτο. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα στο Βατικανό ενώ η πομπή, μεταφέρει το φέρετρο του εκλιπόντος Αργεντινού ποντίφικα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Κατά μήκος του δρόμου, βρίσκεται μεγάλος αριθμός πιστών, που θέλει να πει το δικό του, τελευταίο αντίο στον «πάπα των φτωχών».
Σύμφωνα με την αίθουσα Τύπου του Βατικανού, στην κηδεία του Φραγκίσκου συμμετείχαν, συνολικά, πάνω από 250.000 άνθρωποι.
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Το «Χριστός Ανέστη» ψάλλεται στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Το Χριστός Ανέστη εψάλη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, λίγο πριν ολοκληρωθεί η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου. Φέτος, το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε, αλλά αυτό ήταν και μια ένδειξη και αναφορά στην επιθυμία του Φραγκίσκου για κοινό εορτασμό του Πάσχα. Μετά ακολούθησε η λειτουργία εις κεκοιμημένους.
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Ο Φραγκίσκος μνημονεύεται ως "Πάπας του λαού" στην κηδεία του
Ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε αποθέωσε τον Πάπα Φραγκίσκο ως έναν πάπα του λαού, έναν πάστορα που ήξερε πώς να επικοινωνεί με τους "ελάχιστους ανάμεσά μας" με ένα ανεπίσημο, αυθόρμητο ύφος.
"Ευχαριστώ όλους τους διεθνείς ηγέτες που δείχνουν την αγάπη τους στον παπα", υπογράμμισε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
"Το έργο του εκλιπόντα ποντίφικα άγγιξε καρδιές και τις σκέψεις μας. Η τελευταία εικόνα που θα μείνει στην καρδιά μας είναι αυτή του Πάσχα, όταν ευλόγησε τους πιστούς και χαιρέτησε το πλήθος από το τζιπ πάπα μομπάιλ, παρά τα προβλήματα υγείας του. Ακολούθησε το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα, ο οποίος αγάπησε τόσο το ποίμνιό του, που του αφιέρωσε την ζωή του", πρόσθεσε ο καρδινάλιος.
Όπως τόνισε ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, "ο Φραγκίσκος Θέλησε να σταθεί στο πλευρό όλων, ιδίως όσων βρίσκονται σε δυσκολία, ξοδεύοντας όλη του την ενέργεια στους φτωχούς και ξεχασμένους. Ήταν γεμάτος ανθρωπιά και απευθύνθηκε και σε όσους είναι μακριά από την Εκκλησία". Διότι "για τον εκλιπόντα ποντίφικα, η Εκκλησία πρέπει να διατηρεί διαρκώς τις πύλες της ανοικτές προς όλους".
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία καρδινάλιος αναφέρθηκε με έμφαση στο πρώτο ταξίδι του πάπα, μετά την εκλογή του, στο νησί της Λαμπεντούζα "και στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο".
Με γνώμονα, πάντα, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια προς μετανάστες και πρόσφυγες, διότι, όπως έλεγε ο Φραγκίσκος, "ανήκουμε όλοι στην ίδια ανθρώπινη οικογένεια και κανείς δεν σώζεται μόνος του".
"Ο Φραγκίσκος ζητούσε πάντα ειρήνη, καλώντας σε μια έντιμη διαπραγμάτευση, διότι ο πόλεμος αποτελεί μόνο θάνατο και καταστροφή, αποτελεί πάντα μια ήττα", τόνισε τέλος ο Ιταλός γηραιός καρδινάλιος.
Άρχισε η τελετή της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου της Ρώμης.
Η τελετή που πραγματοποιείται από τον Καρδινάλιο Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, τον κοσμήτορα του Κολεγίου των Καρδιναλίων, θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες.
Την τελετή θα παρακολουθήσουν 200.000 πιστοί και 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Οι απανταχού καθολικοί αποχαιρετούν σήμερα (26.04.2025) τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Πάπα των φτωχών και των αδυνάτων, που έφυγε από τη ζωή στα 88 του χρόνια, τη Δευτέρα του Πάσχα, μόλις λίγες ώρες αφού έκανε την τελευταία εμφάνισή του στους πιστούς, ανήμερα της ημέρας του Πάσχα, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι βρίσκονται ήδη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
«Τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι» έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και γύρω από αυτήν σήμερα το πρωί για να παρευρεθούν στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, ανακοίνωσε η αστυνομία της Ρώμης.
Πάνω από 140 ξένες αντιπροσωπείες έχουν επίσης αφιχθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.
Το τελετουργικό
Στην τελετή οι ηγέτες των κρατών κάθονται με αλφαβητική σειρά, βάσει της ονομασίας των χωρών τους στα γαλλικά – τη γλώσσα της διπλωματίας – ενώ υπάρχει αυστηρό dress code. Οι άνδρες πρέπει να φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο και οι γυναίκες μαύρο φόρεμα, μαύρα γάντια και μαύρο πέπλο. Το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται είναι κολιέ από μαργαριτάρια.
Οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι έχουν καθίσει σε ειδικά διατεθειμένη θέση από τις 8.30 π.μ. (τοπική ώρα.). Φορούν τις λευκές δαμασκηνές μίτρες τους, ενώ οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι καλούνται να φορούν το άμισο, το ράσο, τη ζώνη και την κόκκινη στολή.
Η κηδεία του αποθανόντα ποντίφικα, σύμφωνα με την δική του βούληση, θα είναι «η νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου, όχι ενός εκ των ισχυρών της γης», όπως είχε γράψει ο ίδιος ο Φραγκίσκος. Έπειτα από αιώνες αμετάβλητης τελετουργίας, επίσης, άλλαξε ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η σορός του εκλιπόντα πάπα έπρεπε να τοποθετείται μέσα σε τρία, διαφορετικά ξύλινα φέρετρα. Εκείνο του Φραγκίσκου είναι φτιαγμένο από απλό ξύλο και, όπως είχε ζητήσει, για το τελευταίο αυτό ταξίδι, του έβαλαν τα παλιά, φθαρμένα παπούτσια του, που είχε χρησιμοποιήσει στα ποιμαντικά του ταξίδια.
Μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή, στην βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αιώνιας Πόλης. Εκεί που ζήτησε να ταφεί «ο πάπας των φτωχών», σε λίγα μέτρα απόσταση από την βυζαντινή εικόνα της Παρθένου με τον Ιησού, μπροστά από την οποία συνήθιζε να γονατίζει και να προσεύχεται, κάθε φορά που επέστρεφε από το εξωτερικό.
Η τελετή ταφής θα πραγματοποιηθεί σε αυστηρά ιδιωτικό κύκλο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera. Η επιθυμία του ήταν η ταφή να είναι λιτή, χωρίς πολυτελείς διακοσμήσεις, με μοναδική επιγραφή το παπικό του όνομα στα λατινικά: Franciscus.
Η πομπή θα καλύψει απόσταση έξι χιλιομέτρων, στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στον ναό, θα περιμένουν το φέρετρο σαράντα «φίλοι του Φραγκίσκου». Πρόκειται για μετανάστες, φυλακισμένους, τρανσέξουαλ, άστεγους, τους οποίους ο πάπας είχε γνωρίσει προσωπικά και που είχε προσπαθήσει να κατανοήσει και να βοηθήσει με τον δικό του, άμεσο τρόπο. Ο καθένας θα αφήσει πάνω στον τάφο ένα άσπρο τριαντάφυλλο, το λουλούδι που αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλο ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Οι κάμερες, όμως, δεν θα μπούνε στην εκκλησία, για να καταγράψουν την τελετή της ταφής. Η Σάντα Μαρία Ματζιόρε θα ξανανοίξει την Δευτέρα, όταν είναι βέβαιο ότι θα ξαναρχίσει ένα νέο λαϊκό προσκύνημα, στο λιτό, μαρμάρινο μνήμα του λατινοαμερικανού πάπα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr