Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τηλεφωνικές απάτες: Πώς να τους πάρετε χαμπάρι – Μην απαντήσετε ποτέ εάν κάποιος χρησιμοποιήσει αυτές τις 5 φράσεις

Τηλεφωνικές απάτες: Πώς να τους πάρετε χ...

Τι ακριβώς θέλουν να καταφέρουν οι απατεώνες μέσω κλήσεων;

Σας καλεί ένας άγνωστος αριθμός στο τηλέφωνό σας. Ποιος μπορεί να είναι; Αναρωτιέστε εσείς.

Ενώ είναι πιθανό η κλήση να είναι γνήσια, υπάρχει και η πιθανότητα να υπάρχει ένας απατεώνας στην άλλη άκρη της γραμμής. Είναι κοινώς τόπος ωστόσο ότι γίνονται πολλές τηλεφωνικές απάτες καθημερινά και οι ίδιοι οι απατεώνες τηλεφωνικών κλήσεων έχουν εξαπατήσει ανθρώπους για τεράστια ποσά χρημάτων.

Τι ακριβώς θέλουν να καταφέρουν οι απατεώνες μέσω κλήσεων;
Πόσο συνηθισμένες είναι οι απάτες κλήσεων; Σύμφωνα με έκθεση του 2022 από το Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Καταναλωτών και το Κέντρο Πληροφοριών Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής, υπάρχουν περισσότερες από 33 εκατομμύρια προσπάθειες απάτης μέσω αυτόματων τηλεφωνητών καθημερινά στην Αμερική μόνο.

Αυτό ανέρχεται σε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο προσπάθειες από απατεώνες να επικοινωνήσουν με δυνητικά θύματα κάθε μήνα, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τόσες πολλές απάτες κλήσεων που πραγματοποιούνται, είναι κρίσιμο να είστε προσεκτικοί στην πιθανότητα ότι ο άγνωστος είναι ενδεχομένως απατεώνας. Οι απατεώνες τηλεφωνικών κλήσεων χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές για να πάρουν πληροφορίες από τα άτομα που στοχεύουν, αλλά ο στόχος τους είναι σχεδόν πάντα χρηματικός.

Διεξάγουν διάφορες τηλεφωνικές απάτες με σκοπό να σας πείσουν να τους στείλετε χρήματα ή να αποκτήσουν πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να πάρουν τα χρήματά σας, να ανοίξουν δάνεια ή πιστωτικές κάρτες στο όνομά σας κλπ.

Αυτό που χρησιμοποιούν είναι η χειριστική τακτική της πειθούς με επίκληση σε αυθεντία, ή συναίσθημα. Αποκτούν έτσι την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους και εν συνεχεία εκμεταλλεύονται κάθε διαθέσιμη κατάσταση για να κλέψουν.

Κοινές φράσεις ή διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι απατεώνες τηλεφωνικών κλήσεων:
 «Μπορείτε να με ακούσετε;». Εάν είναι «ναι» ή «όχι», υπάρχει πιθανότητα ο απατεώνας να προσπαθεί να σας καταγράψει να πείτε «ναι», ώστε να αποκτήσει εξουσιοδότηση για αγορές μέσω των λογαριασμών σας.
«Είμαι από την κυβέρνηση και χρειάζομαι να επιβεβαιώσω τον αριθμό της Κοινωνικής Ασφάλισης σας…»: Κανένας κυβερνητικός δεν θα καλούσε στο τηλέφωνό σας και θα ζήταγε τον ΑΜΚΑ σας.
«Κερδίσατε! Το μόνο που χρειάζεται να πληρώσετε είναι…»: Αν όντως κερδίσατε δεν θα σας ζητούσαν να πληρώσετε. Είναι καταφανώς ψεύτες.
«Βιαστείτε». Πολλές φορές οι απατεώνες υποδύονται στο τηλέφωνο οικεία σας πρόσωπα και προσποιούνται ότι προέκυψε κάποια άμεση οικονομική ανάγκη, αλλά στην ουσία θέλουν να σας κοροϊδέψουν. Οι επιτήδειοι θα σας ασκήσουν πίεση  επειδή θέλουν να πάρετε μια απόφαση αμέσως. Προφανώς αν επρόκειτο για κάτι νόμιμο, θα σας δινόταν χρόνος να σκεφτείτε.
«Καλώ από…» Είναι πιθανόν να θέλουν να ελέγξουν – ακόμη και με το πρόσχημα κάποιας δήθεν παραγγελίας- αν θα είστε στο σπίτι σας ή αν θα έχετε φύγει γιατί ενδεχομένως οργανώνουν άλλες εγκληματικές ενέργειες, όπως να σας ληστέψουν κλπ. Οπότε μην παρασυρθείτε και δώσετε πληροφορίες.
Επιπλέον, οι απατεώνες τηλεφωνικών κλήσεων αλλάζουν συχνά τις τακτικές τους, επομένως είναι σημαντικό να αναφέρετε την απάτη στις κατάλληλες ελεγκτικές αρχές που είναι πάντα σε επιφυλακή και προειδοποιούν τους καταναλωτές για τα τα νέα «όπλα» εξαπάτησης.

Foxreport.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις