Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Συνεχίζεται με επιτυχία η καλοκαιρινή περιοδεία του έργου "Ο Εξηνταβελόνης" του Κ. Οικονόμου από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Συνεχίζεται με επιτυχία η καλοκαιρινή πε...

Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Πατρινού ηθοποιού Χρήστου Στρέπκου - Την Παρασκευή 14-6 στις 19.30 το έργο θα παιχθεί στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ-ΧΑΣΜΑΝ του Δήμου Πατρέων

Το σχήμα Άρμα Θέσπιδος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας παρουσιάζει τη φετινή θερινή περίοδο τον «Εξηνταβελόνη» του Κωνσταντίνου Οικονόμου, ένα από τα σημαντικότερα έργα του νεοελληνικού διαφωτισμού, σε σκηνοθεσία του Πατρινού ηθοποιού Χρήστου Στρέπκου.

Το έργο γράφτηκε το 1816 και αποτελεί ελληνική μεταφορά του «Φιλάργυρου» του Μολιέρου που εστιάζει σε κοινωνικά θέματα της εποχής του. Η ιδιωματική του γλώσσα, οι κωμικές καταστάσεις, καθώς και οι αντιπροσωπευτικοί χαρακτήρες της εποχής που εκτυλίσσεται το έργο, του προσδίδουν μια ιδιαίτερη θέση στο νεοελληνικό δραματολόγιο.

Η πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ιχθυόσκαλα», και η παράσταση συνεχίζει την θεατρική της διαδρομή στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ελλάδας σε συνεργασία και με την ΠΕΔ.

Γι’ απόψε Τετάρτη 12-6 είναι προγραμματισμένη παράσταση του «Εξηνταβελόνη» στο Άνω Καστρίτσι και την Παρασκευή 14-6 στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ-ΧΑΣΜΑΝ.

Υπόθεση:

Στη Σμύρνη του 19ου αιώνα, ο Εξηνταβελόνης θεωρείται ο πλουσιότερος και, ταυτόχρονα, ο πιο σκληρός τσιγκούνης της περιοχής. Αν και κατέχει μεγάλη περιουσία, τα παιδιά και οι υπηρέτες του, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ωστόσο, ο υπηρέτης του, που έχει βασανιστεί από την απάνθρωπη τσιγγουνιά του, αποφασίζει να τον εκδικηθεί. Με την αναπάντεχη συμμαχία του γιου του Εξηνταβελόνη, καταστρώνει ένα σκοτεινό σχέδιο που θα δώσει μια δίκαιη λύση στην ανάλγητη τσιγγουνιά του και θα ανατρέψει τα σχέδια της άγριας φιλαργυρίας του.

Στο έργο, ο Εξηνταβελόνης αντιπροσωπεύει την αρχέγονη φιλαργυρία και τον εγωισμό, χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους ανθρώπους κάθε εποχής. Είναι μια ευφυής σάτιρα που ασκεί ιδιαίτερη κριτική στην κοινωνία της εποχής του, προβάλλοντας την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη. Μέσα από τη γλώσσα του κωμικού θεάτρου, το έργο προτρέπει τους θεατές να αναλογιστούν τις αξίες και τις πρακτικές της κοινωνίας τους, προκειμένου να προχωρήσουν προς ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον.

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Κινησιολογία: Καμίλο Μπεντανκόρ

Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Στρέπκος

Φωτογράφιση: Βασίλης Ζαβέρδας

Βιντεοσκόπηση: Κωνσταντίνος Λιόπετας

Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κουκιάς , Αλίκη Οικονομοπούλου, Βάλια Τζιτζικάκη, Βασίλης Τσόρλαλης.

Οι υπόλοιπες προγραμματισμένες παραστάσεις είναι οι εξής:

15/6 Σάββατο ΠΟΛ. ΣΥΛ. ΠΑΡΑΛΙΑ-ΠΡΟΑΣΤΕΙΟ ‘’Η ΔΡΑΣΗ’’

16/6 Κυριακή ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ

18/6 Τρίτη ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΑΡΑΜΠΟΥΡΑ

19/6 Τετάρτη ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΛΟΙ ΜΠΕΓΟΥΛΑΚΙ

21/6 Παρασκευή ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΒΛΑΝΙΟΥ

22/6 Σάββατο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ ‘’Ο ΣΕΛΕΜΝΟΣ’’

23/6 Κυριακή ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΣ

24/6 Δευτέρα ΒΑΡΔΑ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ

25/6 Τρίτη ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΟΥΝΤΕΝΗΣ-ΒΕΛΒΙΤΣΙΟΥ

26/6 Τετάρτη ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΡΟΗΣ & ΠΑΝΑΓ. ΑΛΕΞΙΩΤΙΣΣΑΣ

28/6 Παρασκευή ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ

29/6 Σάββατο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΙΟΥ ‘’ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ’’

30/6 Κυριακή ΑΣΤΑΚΟΣ-ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:30 και έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

*Η παράσταση στο κέντρο ΚΟΜΑΙΘΩ του Δήμου Πατρέων θα αρχίσει στις 19:30.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2610 623730 και www.dipethepatras.gr.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Εξηνταβελόνης (1816) του Κωνσταντίνου Οικονόμου (1780-1857) είναι η ελληνική απόδοση του Φιλάργυρου του Μολιέρου, προσαρμοσμένη στα προεπαναστατικά ήθη και στις επιδιώξεις του ελληνικού Διαφωτισμού. Ο Οικονόμος αξιοποιεί την κοινωνική κριτική του Μολιέρου για να αποδοκιμάσει τη φιλαργυρία και τον αντιπνευματικό φανατισμό του πρωταγωνιστή, αλλά και να προβάλλει την αναγκαιότητα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Η δράση του έργου έχει μεταφερθεί στη Σμύρνη του 19ου αιώνα και τα πρόσωπα είναι αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες της εποχής που μιλούν τη «λαλούμενη ημών γλώσσαν» και αντιπροσωπεύουν πλήρως τα ήθη και τις νοοτροπίες της τότε κοινωνίας. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα,
μάλιστα, χρησιμοποιούν ιδιωματισμούς για να τονιστεί η απαιδευσία τους. Οι «σπαρταριστοί» διάλογοι, οι αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες της εποχής και τα κωμικά επεισόδια, δίνουν στο έργο μια δική του μοναδικότητα, η οποία και αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη που καθόρισε τη σκηνοθεσία του έργου.

Έχοντας, λοιπόν, στο πλευρό μου τον χορογράφο Camilo Bentancor και τον σκηνογράφο Kenny MacLellan, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια παράσταση «μπουκέτο» για το κοινό.

Σε μια στενή εξέδρα, οι πέντε εξαιρετικοί ηθοποιοί του «Άρματος» ζωντανεύουν την ιστορία του πιο σκληρού τσιγκούνη της Σμύρνης, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη θεάτρου: Commedia dell’ arte, ψυχολογικό και σωματικό θέατρο, θεατρικά gags, αλλά και καθαρή λαϊκή κωμωδία.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «μπουκέτο» που αντιστοιχεί στη μοναδική γραφή του Κωνσταντίνου Οικονόμου και καταφέρνει να μας συγκινήσει, περνώντας διαχρονικά κοινωνικά μηνύματα, ακόμα και σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια. - Χρήστος Στρέπκος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture