Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μία «ομάδα ευεξίας» βγαίνει σε πάρκα, γήπεδα και χώρους πολιτισμού με δράσεις για την ψυχική υγεία

Πάτρα: Μία «ομάδα ευεξίας» βγαίνει σε πά...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μία πρωτοβουλία από το Σωματείο Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία ΠΕ Αχαΐας «ΣΘΕΝΟΣ

Μία… «ομάδα ευεξίας» συνεχίζει την πορεία της εδώ κι έναν χρόνο στην Πάτρα μέσα από εθελοντική δράση για την ψυχική υγεία.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία από το Σωματείο Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία ΠΕ Αχαΐας «ΣΘΕΝΟΣ» με την υποστήριξη της ΠΟΜΑμεΑ και σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» και το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών- Παράρτημα Πάτρας.

Η «Ομάδα Ευεξίας» περιλαμβάνει ερασιτεχνικές αθλητικές δραστηριότητες όπως διατάσεις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ασκήσεις χαλάρωσης και επαφή με ανοιχτούς χώρους κοντά στη φύση, επισκέψεις σε πάρκα και χώρους άθλησης και  πολιτισμού. Είναι μια ανοικτή ομάδα στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα με ψυχικές παθήσεις, φροντιστές και αρκετοί εθελοντές και φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων.

Υπεύθυνος της εθελοντικής αυτής δράσης και συντονιστής της ομάδας είναι ο κ. Αναστάσιος Αρνιακός, κοινωνικός λειτουργός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας». Βοηθοί συντονιστή είναι οι κ.κ. Βαρβαρέσος Ανδρέας, καθηγητής φυσικής αγωγής, Μαγγαφάς Παναγιώτης, κοινωνικός λειτουργός και Βαφειάδης Γεώργιος,  ιατρός- παθολόγος.

Μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοσυναισθηματικής ευεξίας, που αργά και σταθερά ελευθερώνει τους συμμετέχοντες από τα δεσμά του στίγματος

Μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Αρνιακός αναφέρθηκε στα ψυχοκοινωνικά οφέλη αυτής της ομάδας. «Ζούμε σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η ρευστότητα και η αβεβαιότητα έχουν γίνει βασικές συνιστώσες της ζωής μας. Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ψυχικά πάσχοντες συνάνθρωποί μας, αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, λόγω του κοινωνικού στίγματος που διαχρονικά συνοδεύει την ψυχική ασθένεια. Το στίγμα υπονομεύει την ποιότητα ζωής, ανακυκλώνει τους μύθους περί «διαφορετικού» και τελικά εμποδίζει την κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων.

Για να αλλάξουν τα στερεότυπα και οι αγκυλώσεις, χρειάζεται εγρήγορση και πρωτοβουλίες σε ατομικό, κοινοτικό και κυβερνητικό επίπεδο. Κανείς δεν περισσεύει όταν το θέμα είναι η ψυχική υγεία. Στην ομάδα, τα μέλη εκτός της βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης και της αναζωογόνησης, έχουν και κοινωνικά οφέλη μέσω της συνύπαρξης με άλλα πρόσωπα. Είναι τελικά μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοσυναισθηματικής ευεξίας, που αργά και σταθερά ελευθερώνει τους συμμετέχοντες από τα δεσμά του στίγματος» εξήγησε ο κ. Αρνιακός.

Όπως ανέφερε, «αφενός αξιοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα, αφετέρου μέσω της επαφής και επικοινωνίας κερδίζουμε σε ποιότητα ζωής, αλληλοβοήθεια και νόημα. Παράλληλα, υπάρχει σταθερή συνεργασία της Ομάδας Ευεξίας με το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ώστε φοιτητές του Τμήματος που έχουν ενδιαφέρον για την Ψυχική Υγεία, να συμμετέχουν ως μέλη της Ομάδας και να εκπαιδεύονται βιωματικά στις αξίες του εθελοντισμού και των κοινωνικών πρωτοβουλιών που αφορούν στην ποιότητα ζωής των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους. Βασικά συστατικά στοιχεία αυτής της ομάδας είναι η χαρά, το μοίρασμα και η ενσυναίσθηση, πολύτιμα και τα τρία για το ευ ζην όλων μας».  

Μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Ανδρέας Βαρβαρέσσος, αναφέρθηκε στην αξία της σωματικής άσκησης, καθώς αποτελεί σημαντικό εργαλείο για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία. Όπως εξήγησε, «γεννηθήκαμε να κινούμαστε. Κατά την άσκηση το σώμα μας παράγει ορμόνες οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε ψυχική ευεξία. Αυτή η ευεξία θα μας βοηθήσει να μετριάσουμε ορισμένα αρνητικά συναισθήματα, βοηθώντας κυρίως στην διαχείριση του άγχους. Έτσι, το άτομο θα αρχίζει σιγά σιγά να ελέγχει την διάθεσή του, να σκέφτεται θετικά, ακόμα και να κοιμάται καλύτερα. Για όλα τα παραπάνω, ας μην αφήνουμε στιγμή χωρίς την συμμετοχή μας σε κάποια κινητική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το  κολύμπι , το ποδήλατο ή ο χορός. Είναι σίγουρο ότι η ποιότητα της ζωής μας θα καλυτερεύσει σημαντικά».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, ο  Αντώνης Χαροκόπος, Πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ, τόνισε την σταθερή κατεύθυνση της ΠΟΜΑμεΑ να στηρίζει όλους τους φορείς που είναι και μέλη της Ομοσπονδίας, όπως και κάθε εθελοντική δράση που γίνεται προς όφελος των Ατόμων με Αναπηρία.

«Η Ομοσπονδία πήρε ομόφωνα την απόφαση να στηρίξει τη συγκεκριμένη δράση του Σωματείου «ΣΘΕΝΟΣ». Ευχαριστούμε την Αντιδημαρχεία Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, καθώς και τη Διοίκηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, για την άψογη συνεργασία και την παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση της εθελοντικής αυτής δράσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.   

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις