Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Αιγιάλεια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πρόβα καλοκαιριού τις επόμενες ημέρες! Στα ύψη ο υδράργυρος αλλά και η σκόνη - Ο Ν. Σερέτης αναλύει τις καιρικές συνθήκες στο thebest.gr

Πάτρα: Πρόβα καλοκαιριού τις επόμενες ημ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η εξέλιξη του καιρού

Μετά από ένα πρώτο 15νθήμερο το οποίο, αν και εξαιρετικά άνομβρο για την περιοχή μας, κύλησε με θερμοκρασίες ελαφρώς κάτω του κλιματικού Μ.Ο., φαίνεται πως οδεύουμε σε ένα διάστημα κατά το οποίο αναμένουμε αρκετά ανεβασμένες τιμές στον υδράργυρο.

«Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία άνωθεν της Ευρώπης θα ευνοήσει την μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την «γειτονιά» μας, συνοδεία αφρικανικής σκόνης σε αρκετά υψηλές, κατά περιόδους, συγκεντρώσεις. Παράλληλα, αναμένονται και κάποιες λασποψιχάλες ή ασθενείς λασποβροχές κατά τόπους, οι οποίες θα οδηγήσουν στην εναπόθεση αυτής στο έδαφος» αναφέρει στο thebest.gr ο γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης.

Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τέτοιες πολύ σημαντικές θερμές μεταφορές

«Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ρεύμα αέρος στα μεγαλύτερα ύψη της τροπόσφαιρας (περίπου στα 10.000 μέτρα), το οποίο είναι βασικός υπεύθυνος για την μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την περιοχή της Αφρικής προς την νότια Ευρώπη. Υφίσταται αντίστοιχα και ο πολικός αεροχείμαρρος, ο οποίος ευθύνεται για την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία, επί της ουσίας, πηδαλιουχείται από αυτούς ανάλογα την εποχή στην οποία βρισκόμαστε» εξηγεί ο κ. Σρέτης.

Η εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες για την περιοχή της Πάτρας

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας με διάρκεια 4-6 ημερών (16-21/5) με τα 30°C+ να θεωρούνται δεδομένα. Πιο θερμές ημέρες φαίνεται να είναι το σαββατοκύριακο και η ερχόμενη Δευτέρα.

Πολύ αξιόλογη μεταφορά, κατά διαστήματα αφρικανικής σκόνης, στο εν λόγω διάστημα, όπως επίσης και κατά τόπους ασθενείς τοπικές λασποβροχές (οι τελευταίες κυρίως το διάστημα Πέμπτης-Σαββάτου).

Αρκετά ανεβασμένες αναμένονται και οι ελάχιστες θερμοκρασίες οι οποίες με δυσκολία στην πόλη της Πάτρας θα πέφτουν κάτω από τους 18-20°C την νύχτα και νωρίς το πρωί.

Κάποια κάμψη, διαφαίνεται από την ερχόμενη Τετάρτη 22/5, με τις μέγιστες τιμές να υποχωρούν μεν, όχι κατά πολύ δε, στα επίπεδα των 26-28°C.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η ανομβρία των προηγούμενων μηνών, με μικρή εξαίρεση τον Μάρτιο, φαίνεται να συνεχίζεται, όπως λέει ο Νικόλας Σερέτης: «Η τάση δεν δείχνει κάτι το αξιοσημείωτο μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του μήνα όσον αφορά τις βροχοπτώσεις στην περιοχή μας. Εδώ να υπενθυμίσουμε πως αν εξαιρέσουμε τον Μάρτιο, οι υπόλοιποι φετινοί μήνες έχουν κινηθεί σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα των κλιματικών στον εν λόγω τομέα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την θερινή περίοδο, η οποία πλησιάζει πλέον ολοένα και περισσότερο».

Στον παρακάτω χάρτη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσιάζεται, ενδεικτικά για την Παρασκευή το απόγευμα, η ένταση του επικείμενου επεισοδίου μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις