Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ξένοι επενδυτές τρέχουν να προλάβουν την άδεια μόνιμου επενδυτή αγοράζοντας ακίνητα- Τι λέει στο thebest o Γ. Κοπανιτσάνος

Πάτρα: Ξένοι επενδυτές τρέχουν να προλάβ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Δείτε από ποιες χώρες εκδηλώνεται ενδιαφέρον

Είναι πάρα πολλοί οι ενδιαφερόμενοι που «τρέχουν να προλάβουν» την άδεια μόνιμου επενδυτή στην Πάτρα πριν την αύξηση του ορίου από τις 250.000 στις 400.000 ευρώ.

Το άμεσο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε από Κίνα, Ταιβάν, Αμερική, Αγγλία, Λίβανο και από Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», το οποίο προβλέπει χορήγηση άδειας παραμονής και δικαίωμα μετακίνησης στις χώρες ζώνης της συνθήκης Σένγκεν σε όποιον αλλοδαπό επενδυτή αγοράσει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και άνω, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013. Το πρόγραμμα πρόσθεσε στην Ελληνική αγορά ακινήτων 1.862 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2023, 1392 το 2022, 1061 το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018, 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013 αντίστοιχα που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Η Ελληνική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2023 αύξησε τα όρια επένδυσης από 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ στις δημοφιλείς περιοχές όπως στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Αθηναίων, καθώς και στις περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων του Νομού Αττικής. Στην υπόλοιπη Ελλάδα το όριο παρέμεινε στις 250,000 ευρώ και ως εκ τούτου παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ακινήτων τόσο στην Πάτρα όσο και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα αλλά και στο Ιόνιο.

Μιλώντας, στο thebest.gr ο Οικονομολόγος και πτυχιούχος Εκτιμητής Ακινήτων Γιώργος Κοπανιτσάνος, επεσήμανε σχετικά με τις πρώτες χορηγήσεις Golden Visa, στην Δυτική Ελλάδα και στην Πάτρα συγκεκριμένα: «Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, από το γραφείο μας χορηγήθηκαν οι πρώτες Golden Visa για τη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για την Πάτρα το 2017 σε Κινέζους αγοραστές. Καταβάλλοντας τιτάνια προσπάθεια και αντιμετωπίζοντας σωρεία δυσκολιών πετύχαμε το 2017 να πείσουμε ορισμένους αγοραστές να επενδύσουν στην πόλη μας μολονότι απουσίαζαν και εξακολουθούν να απουσιάζουν πληθώρα βασικών υποδομών όπως για παράδειγμα αεροδρόμιο. Ανάμεσα στα  προσχώματα με τα οποία και ήρθαμε αντιμέτωποι ήταν και αυτό της εξαιρετικά μεγάλης χρονικής καθυστέρησης  ακόμη και από τον φορέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Γεγονός εκπορευόμενο από την άγνοια και/ή ανυπαρξία μερικής ή ολικής σε επιμέρους ζητήματα κατάρτισης εκ μέρους του φορέα σε σχέση με την άρτια και ορθή δρομολόγηση της διαδικασίας παρά το γεγονός πώς η διαδικασία θεωρητικά ήταν ενεργή και εν εξελίξει από το έτος 2013! Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε και έκτοτε η πόλη της Πάτρας – η πόλη μας – μπήκε στο χάρτη επενδύσεων του εν λόγω προγράμματος, εννοώντας πως δύναται πιά κάθε υποψήφιος αλλοδαπός επενδυτής να επισκεφτεί τόσο το site του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου όσο και το www.enterpricegreece.gov.gr καθώς επίσης και τα αντίστοιχα portals και υπηρεσίες της χώρας του και εντοπίζοντας κινητικότητα στην περιοχή μας να την θέσει τελικώς και κατά συνέπεια υπ΄όψιν του».

Τι λείπει από την περιοχή και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τέτοιου είδους επενδύσεις; «Επισημαίνουμε, υπογραμμίζοντας εμφατικά πως η ανυπαρξία αεροδρομίου, τραίνου αλλά και άλλων νευραλγικής σημασίας υποδομών αποτέλεσε, αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα μειώνοντας δραματικά τη ζήτηση σε σχέση με άλλες πόλεις και περιοχές όπως είναι π.χ. η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου κ.α. και θέτει τον τόπο μας με έναν σχεδόν τιμωρητικό τρόπο αρκετά βήματα πίσω από την γραμμή εκκίνησης σε αυτήν την κούρσα της ανάπτυξης».

Η αλλαγή στο όριο επένδυσης είναι ικανό να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση: «Με την αύξηση του ορίου επένδυσης από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Αθηναίων, καθώς επίσης και στις περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων του Νομού Αττικής άλλαξε η επενδυτική γεωγραφία και η Πάτρα ανάγκασε τους επενδυτές όχι απλά να τη δουν αλλά θα λέγαμε «να τρέχουν να προλάβουν»  να αγοράσουν ένα ακίνητο κατοχυρώνοντας το πολυπόθητο EU passport. Το άμεσο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε από Κίνα, Ταιβάν, Αμερική, Αγγλία, Λίβανο και από Τουρκία.

Η Πάτρα δεν διαθέτει αεροδρόμιο, δε διαθέτει τραίνο και δε διαθέτει επίσης  βιολογικό καθαρισμό έτσι ώστε να δύναται κανείς να κολυμπήσει εντός της πόλης σε καθαρά νερά όπως άλλωστε συμβαίνει στην Καλαμάτα και στα Χανιά. Παρ΄όλα αυτά το άρμα της πόλης μας στον αγώνα προς την ανάπτυξη διαχρονικά το οδηγούν αδιαμφισβήτητα γκανιάν όπως το κλίμα της, η απαράμιλλης ομορφιάς θέα της, το ηλιοβασίλεμά της, ο προνομιούχος προσανατολισμός της, η κομβικής σημασίας θέση της, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της και η εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας και των Δελφών, στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, στο Ιόνιο, στην Ιταλία κ.ο.κ.»  

 Το ερωτήματα και ζητήματα όμως που εγείρονται σήμερα είναι διαφορετικά.

Υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα στην Πάτρα τόσα ώστε να καταφέρουν να απορροφήσουν αυτή τη μαζική ζήτηση; Ο κ. Κοπανιτσάνος, είναι σαφής: «Η απάντησή μου είναι πως όχι. Ήδη πωλήθηκαν σχεδόν όλες οι διαθέσιμες κατοικίες της αντίστοιχης κατηγορίας και εύρους τιμής και η πόλη πιά δείχνει να αδυνατεί να ικανοποιήσει το αυξημένο κύμα ζήτησης. Σίγουρα δίνεται μια τεράστια ευκαιρία σε όσους ήθελαν να πουλήσουν τα ακίνητά τους να το κάνουν τώρα  και μάλιστα σε καλή τιμή και αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία τους συνιστώ να δραστηριοποιηθούν και μάλιστα άμεσα». 

Θα κάνει καλό στην πόλη η αυξημένη ζήτηση από ξένους; «Οι εποχές κάποιες φορές ευνοούν τους αγοραστές και κάποιες τους πωλητές. Οι επόμενοι είναι οι μήνες που θα ευνοήσουν τους πωλητές της Πάτρας. Ας μην ξεχνάμε (και προσωπικά εύχομαι να ευνοηθούν) τους συμπολίτες μας που πρέπει να πωλήσουν όχι από επιλογή αλλά επειδή αδυνατούν να αποπληρώσουν κάποιο δάνειο. Τα funds όπως γνωρίζουμε καιροφυλακτούν».

 Τι είναι αυτό που προσπαθούν να προλάβουν οι ξένοι επενδυτές; «Οι αλλαγές που θα γίνουν στο καθεστώς χορήγησης Golden Visa είναι μεγάλες και αλλάζουν τα δεδομένα. Όχι μόνο για την αγορά των ξένων που τις παίρνουν, αλλά και ευρύτερα για την Ελληνική αγορά ακινήτων. Όλα αυτά πρακτικά θα ισχύσουν από την 01.10.2024 και για όσους δώσουν 10% προκαταβολή ως τις 30.09.2024 «το παράθυρο» επεκτείνεται ως τις  30.04.2025».

Ο «χάρτης» για την χορήγηση Golden Visa

·         Το ελάχιστο όριο επένδυσης θα είναι πλέον 400.000 σε όλη την Ελλάδα

·         Για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα υπόλοιπα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων το όριο επένδυσης θα είναι οι 800.000 ευρώ.

·         Εξαιρέσεις στα παραπάνω αποτελούν η επένδυση σε διατηρητέο ακίνητο και η μετατροπή χρήσης ακινήτου, όπου το όριο αγοράς παραμένει στις 250.000 ευρώ.

·         Η ελάχιστη επιφάνεια του ακινήτου που μπορεί να αγοραστεί με σκοπό την απόκτηση της Golden Visa θα είναι 120 τετραγωνικά μέτρα.

·         Αν πωληθεί το ακίνητο που αγοράστηκε για να αποκτηθεί η Golden Visa, τότε αυτή θα ανακληθεί. Το ίδιο θα συμβεί και αν αυτό αξιοποιηθεί για βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnB).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις