Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

«Καμπανάκι» για την τιμή της βενζίνης: Πόσο μπορεί να φτάσει το λίτρο

«Καμπανάκι» για την τιμή της βενζίνης: Π...

Η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας έχει ήδη ανέβει για διάφορους λόγους κατά 0,22 ευρώ από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα

Η ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές των καυσίμων και για το πόσο θα κοστίζει η βενζίνη τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα, όταν πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων αναμένεται να εγκαταλείψει τα μεγάλα αστικά κέντρα και να εκδράμει στην ύπαιθρο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, σε περίπτωση που το πρωί της Δευτέρας η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα είναι αυξημένη, εξαιτίας του χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τις ημέρες του Πάσχα θα είναι εμφανώς ακριβότερη σε σχέση με σήμερα η βενζίνη στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που στις 22 Απριλίου τα χρηματιστήρια ξεκινήσουν με αυξημένη την τιμή του μπρεντ και του αργού πετρελαίου κατά 3% (κάτι που συνέβη και την Παρασκευή 19 Απριλίου), δεν αποκλείεται το Πάσχα η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα να φτάσει ακόμα και τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο από 1,99 ευρώ/λίτρο που βρίσκεται σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα της χώρας η τιμή της βενζίνης θα βρίσκεται στα 2,07-2,08 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στη νησιωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας θα «σκαρφαλώσει» ακόμα και στα 2,40 ευρώ το λίτρο.

«Αν τη Δευτέρα δούμε την τιμή του πετρελαίου να ακολουθεί πτωτική πορεία, θεωρώ πάρα πολύ πιθανό ότι δε θα έχουμε καμία αύξηση στην τιμή της βενζίνης τις ημέρες του Πάσχα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή τη Δευτέρα γίνει αυτό που έγινε την Παρασκευή, η τιμή του πετρελαίου να ‘’τσιμπήσει’’ ένα 3%, η τιμή της βενζίνης την περίοδο του Πάσχα θα είναι υψηλότερη σε σχέση με σήμερα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η μέση τιμή της στη χώρα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2,10 ευρώ το λίτρο», λέει ο κ. Κιούσης

Ακριβότερη κατά 0,22 ευρώ η βενζίνη από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα
Μεγάλη ανησυχία είχε προκαλέσει, αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων, το πριν από λίγες ημέρες χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ. Ειδικοί προεξοφλούσαν μεγάλη άνοδο των τιμών, ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις διαψεύστηκαν παταγωδώς.

«Ευτυχώς, οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα και το χτύπημα του Ιράν δεν αποτυπώθηκε στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να μην ‘’τσιμπήσει’’ καθόλου η τιμή της βενζίνης. Κάποιοι σε παγκόσμιο επίπεδο προεξοφλούσαν ότι οι τιμές των καυσίμων θα ανέβουν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να περιμένουμε ‘’ράλι ανόδου’’. Τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το χτύπημα του Ισραήλ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας έχει ήδη ανέβει για διάφορους λόγους κατά 0,22 ευρώ από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Με νύχια και με δόντια οι βενζινοπώλες προσπαθούμε να μην ξεπεράσει το ψυχολογικό ‘’φράγμα’’ των δύο ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Κατά τον ίδιο, αυτό το ψυχολογικό «φράγμα» των δύο ευρώ ανά λίτρο μπορεί να μην έχει ξεπεραστεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο, στη νησιωτική χώρα και σε απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές όλο το χρόνο η τιμή της βενζίνης βρίσκεται σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αρκετά πάνω από τα 2 ευρώ/λίτρο.

 «Υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπου οι κάτοικοι δε βλέπουν ακριβότερη βενζίνη μόνο τις ημέρες του Πάσχα και την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Εκεί οι άνθρωποι όλο το χρόνο πληρώνουν βενζίνη με τιμή αρκετά πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο. Σε αυτές τις περιοχές η τιμή της βενζίνης σήμερα κυμαίνεται από 2,18 έως 2,25 ευρώ το λίτρο. Σε όλη τη χώρα η μέση τιμή της σήμερα βρίσκεται στα 1,99 ευρώ το λίτρο. Προφανώς και δεν είναι φτηνή η βενζίνη. Ακόμα και στα 1,70 ευρώ το λίτρο να πέσει η αξία της, πάλι θα είναι πανάκριβη για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Δυστυχώς, ότι και να γίνει, η χώρα μας δε χάνει το… χάλκινο μετάλλιο στην Ευρώπη στην τιμή της βενζίνης. Αυτό συμβαίνει, διότι από το 2012 αποφασίστηκε να επιβληθούν στην Ελλάδα πολύ υψηλοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης», αναφέρει ο κ. Κιούσης.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις