Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το μήνυμα του Ισραήλ στο Ιράν: “Τα πυρηνικά σας δεν είναι ασφαλή”

Το μήνυμα του Ισραήλ στο Ιράν: “Τα πυρην...

Το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι χτύπησε δίπλα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα για την κλιμάκωση και τις διαστάσεις που αυτή παίρνει στη Μέση Ανατολή.

Μετά από μία τεταμένη εβδομάδα σοβαρών προειδοποιήσεων, το Ισραήλ εξαπέλυσε τελικά επίθεση με στόχο το Ιράν, ως αντίποινα στο πρόσφατο χτύπημα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Τελ Αβίβ παραδέχτηκε ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής με στόχο εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Ισφαχάν, περιοχή στην οποία βρίσκονται πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Με αυτό το χτύπημα, σύμφωνα με την Jerusalem Post που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Ισραήλ έστειλε ένα “σαφές μήνυμα” στην Τεχεράνη χτυπώντας “ακριβώς δίπλα” σε πυρηνική τοποθεσία, που σημαίνει ότι “επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Το “σινιάλο” και η υποβάθμιση
Με αυτόν τον τρόπο, η επίθεση στο Ισφαχάν σχεδιάστηκε, όχι μόνο για να βλάψει το Ιράν, αλλά κυρίως για να καταστήσει σαφές πόσο ευάλωτες είναι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Από την άλλη, όπως αναφέρει και η ίδια η Jerusalem Post: “με το να μην επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν ή σε άλλες πυρηνικές τοποθεσίες, το Ισραήλ έδωσε σήμα στο Ιράν ότι δεν επιδιώκει έναν κλιμακούμενο περιφερειακό πόλεμο”.

Η αναφερόμενη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν έγινε ανήμερα των γενεθλίων του Ανώτατου Ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σήμερα γίνεται 85 ετών. Ουδείς γνωρίζει αν ή επιλογή της σημερινής ημέρας από το Ισραήλ για να επιτεθεί σχετίζεται με τα γενέθλια του Χαμενεΐ, εντάσσοντάς τα στο ευρύτερο μήνυμα που ήθελε να στείλει ή αν πρόκειται για σύμπτωση.

Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι ο στόχος του χτυπήματος δεν ήταν πυρηνικός. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο FARS, πιθανός στόχος ήταν ένα στρατιωτικό ραντάρ, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι η επίθεση έγινε από μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πιθανώς εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό του Ιράν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Ιράν έσπευσε, αρχικά να διαψεύσει και έπειτα να υποβαθμίσει την επίθεση. Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως δεν αναφέρθηκε «καμιά σοβαρή ζημιά», ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim διαβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι «απόλυτα ασφαλείς».

Παράλληλα, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ: “Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση”, επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το Ισραήλ επέλεξε να απαντήσει στο Ιράν με το ίδιο… νόμισμα, με παρόμοιο τρόπο και επίσης στοχευμένους στόχους, σε μία πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη επίθεση. Το μήνυμα που στέλνει με αυτή, όμως, ήταν ακόμα πιο στοχευμένο. Έδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, προειδοποιώντας την Τεχεράνη και καλώντας την ουσιαστικά να μην απαντήσει. Είναι, όμως, μία κίνηση με τεράστιο ρίσκο. Το αν θα οδηγήσει σε εκτόνωση ή περαιτέρω κλιμάκωση, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις