Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σοβαρές διαφωνίες των «27» για την ανάταξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Σοβαρές διαφωνίες των «27» για την ανάτα...

Η έκθεση Λέτα, ο κίνδυνος για μια Ε.Ε. παρία της διεθνούς οικονομίας και οι αντιδράσεις εντός της Συνόδου Κορυφής

Η έκθεση Λέτα βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής με τους ηγέτες των κρατών – μελών να διατυπώνουν σημαντικές ενστάσεις και την Ε.Ε. να βγαίνει για ακόμη μια φορά διχασμένη.

 Η 147 σελίδων έκθεση του Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, διαπιστώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει το τρένο της ανταγωνιστικότητας και κινδυνεύει να μετατραπεί σε παρία της διεθνούς οικονομίας, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλους σημαντικούς πόλους, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι άλλες ασιατικές οικονομίες.

Στο κείμενο, που το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ζητήσει από τον Λέτα να συντάξει, προτείνονται μια σειρά από παρεμβάσεις που θεωρούνται ακανθώδεις και έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από ένα μπλοκ κρατών, καθώς συζητήθηκαν σήμερα εντόνως με τους «27» να αλλάζουν το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου με στόχο να καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης.

Ανάμεσα σε άλλα η έκθεση Λέτα προτείνει 

Να θεσπιστεί ως πέμπτη ελευθερία η έρευνα και καινοτομία
Να επιτευχθεί η μέγιστη θεσμική εναρμόνιση μεταξύ θεσμικών καθεστώτων για φορολογία και αδειοδότηση επιχειρήσεων στις 27 χώρες. Στόχος να κρατηθούν οι επιχειρήσεις εντός Ε.Ε., καθώς υπάρχει τεράστια τάση μετεγκατάστασης σε χώρες που προσφέρουν πολύ πιο ευνοϊκούς όρους. 
Να εξελιχθεί η Ένωση σε ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων και μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, να φτιαχτεί ένα κοινό ταμείο κρατικών ενισχύσεων. Προτείνεται, εξάλλου, τα κράτη μέλη να εισφέρουν από τους προϋπολογισμούς τους χρήματα σε ένα κοινό ταμείο για να χρηματοδοτούνται κοινά επενδυτικά πρότζεκτ. 
Να συγκροτηθεί κοινή αγορά άμυνας, ένα πλάνο ακόμη πιο μεγαλεπήβολο σε σχέση με τις πρόσφατες αποφάσεις για μια πολεμική ένωση στη σκιά των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Να θεωρηθεί ότι η ελευθερία μετακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε. είναι και ελευθερία παραμονής.

Εκτός από το σχέδιο Λέτα οι ηγέτες των 27 συζήτησαν σήμερα και την Ένωση των κεφαλαιαγορών, δηλαδή την ένταξη όλων των χρηματιστηρίων των κρατών μελών σε μια κοινή πλατφόρμα με κοινούς κανόνες. Προς αυτό το πλάνο αντιδρούν τουλάχιστον 14 χώρες. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται, πλέον, το κείμενο συμπερασμάτων για να διαπιστωθεί κι επισήμως το μέγεθος σύγκλισης και κυρίως το μέγεθος των διαφωνιών εντός των 27. Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου.

Σωστή κατεύθυνση βλέπει ο Μητσοτάκης
Σχολιάζοντας τη συζήτηση για την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα, όπως η Ελλάδα να λειτουργεί η ενιαία αγορά. Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να υπάρχει μια Ένωση Κεφαλαιογοράς που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν καλύτερα, αλλά και να επιτρέπει στους ευρωπαίους επενδυτές να επενδύσουν σε ευρωπαικές επιχειρήσεις. Θεωρώ πως θα κάνουμε βήματα προς τη δημιουργία μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς».

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του για έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «προσωπικά θα διεκδικήσω τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείού».

Σε ερώτηση για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι τον απασχολεί πολύ η ακρίβεια που ασκεί πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και εν όψει του Πάσχα σημείωσε ότι «οι τιμές θα είναι λογικές και δεν θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα, αλλά και να διορθώνει αδικίες όπως έγινε και με την επέκταση του επιπέδου μητρότητας, η πλατφόρμα για το οποίο άνοιξε σήμερα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις