Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ενοίκια που αγγίζουν το σύνολο ενός μισθού! Δείτε τις τιμές των ενοικίων στην πόλη, ανά περιοχή

Πάτρα: Ενοίκια που αγγίζουν το σύνολο εν...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Δεύτερη στη λίστα ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές των ενοικίων την τελευταία πενταετία

Ράλι στις τιμές ενοικίων καταγράφεται μέσα στο 2024, με την Πάτρα να είναι δεύτερη στη λίστα ραγδαίων αυξήσεων την τελευταία πενταετία.

Η Πάτρα είναι η δεύτερη  πόλη των μεγάλων αυξήσεων με συσσωρευτική αύξηση της τάξεως του 49,3% την τελευταία 5ετια. Πλέον, το κόστος στέγασης έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει σχεδόν το σύνολο ενός μισθού αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία και το 60%-70% του εισοδήματος για κατοικία κατάλληλη για νέους ή/και φοιτητές.

Μιλώντας στο thebest.gr ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, σημειώνει ότι το κόστος της στέγασης είναι  μείζον κοινωνικό πρόβλημα που θα μας απασχολήσει και το 2024.

 «Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική κρίση, αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή. Το σύνολο των δεικτών της Eurostat κατατάσσουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης για τουλάχιστον 6 συναπτά έτη στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.» τονίζει ο κ. Μπάκας. «Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων αποτελεί το μείζον θέμα συζήτησης και προβληματισμού στο σύνολο των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα όσων σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια και έχουν ξεκινήσει το σαφάρι αναζήτησης κατοικίας, είτε για όσους έχει λήξει ή/λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο τους επόμενους μήνες και αναμένουν να ενημερωθούν για τις νέες απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Το 2023, όσον αφορά την Αχαϊκή πρωτεύουσα, έκλεισε με νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 6%-10% σε ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες και άνω του 10%-12% σε ακίνητα κατάλληλα για νέους ή/και φοιτητές».

Πως διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων στην Πάτρα ανά περιοχή

Οι πιο ακριβές περιοχές της Πάτρας για ενοικίαση, είναι το κέντρο της και τα Ψηλαλώνια, με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2020, ενώ ακολουθούν οι περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλέικα, Ψαροφάι και Πλατεία Παπανδρέου. Χαμηλότερες είναι οι τιμές των ενοικίων σε Αγία Σοφία-Πυροσβεστείο, Έλληνος Στρατιώτου αλλά με την αύξησή της να παραμένει της τάξεως περίπου 50% σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, για διαμερίσματα 1ου ορόφου και άνω, εμβαδού 25 τ.μ. η ζητούμενη τιμή για την περιοχή Αγίας Σοφίας – Πυροσβεστείου και Ελληνος Στρατιώτου, διαμορφώνεται στα 180-250 ευρώ. Για την περιοχή Ταραμπούρα, Ζαρουχλέικα, Ψαροφάι και Πλατεία Παπανδρέου, στα 200-250 ευρώ και στο Κέντρο – Ψηλαλώνια κυμαίνεται στα 200-400 ευρώ.

Για διαμερίσματα, εμβαδού 30-45 τ.μ. η τιμή στην περιοχή Αγίας Σοφίας-Πυροσβεστείου και Έλληνος Στρατιώτου είναι στα 270-500 ευρώ και για διαμερίσματα 50-60 τ.μ. κυμαίνεται στα 330-560 ευρώ. Στην περιοχή Ταραμπούρα, Ζαρουχλέικα, Ψαροφάι και Πλατεία Παπανδρέου, τα διαμερίσματα 30-45 τ.μ. κυμαίνονται στα 220-350 ευρώ, ενώ τα διαμερίσματα 50-60 τ.μ. στα 260-330 ευρώ. Στο Κέντρο-Ψηλαλώνια τα διαμερίσματα 30-45 τ.μ. κυμαίνονται στα 250-600 ευρώ και διαμερίσματα 50-60 τ.μ. κυμαίνονται στα 320-650 ευρώ.

Μπάκας: «Άμεση ανάγκη εντός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής»

«Οι οικονομικές προκλήσεις στη παγκόσμια κοινότητα καθώς και στη χώρα μας βρίσκονται προ των πυλών και απαιτούνται άμεσα διευρυμένες πολιτικές στέγασης, πολιτικές με διεύρυνση των δικαιούχων, με στόχο την αναχαίτηση του κόστους την επόμενη ημέρα και τη προσβασιμότητα σε αγορά κατοικίας, αλλά, παράλληλα και πολιτικές με υλοποίηση 2-3 ετών, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη ιδίων δεδομένων στο μέλλον, καθώς και μέτρα που θα «προστατεύουν» την ιδιοκτησία υπό συνθήκες μη υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος» τονίζει ο Θέμης Μπάκας και εξηγεί:  «Η Ελλάδα άργησε να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, τη στιγμή που πολλές χώρες της Ευρώπης εφαρμόζουν διευρυμένες πολιτικές στέγασης δημιουργώντας κοινωνικές κατοικίες εδώ και δεκαετίες, ενώ, λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν ιδιαίτερα από το 2018-2019, έχουν προβεί σε υιοθέτηση νέων μέτρων με στόχο την αναχαίτιση του κόστους στέγασης. Απαιτείται να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να κατανοήσουμε ότι το προσαυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά πλέον αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή/τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά ή μόνο τους νέους ηλικιακά, πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός υψηλότερα, αφετέρου όμως, πολύ χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς».

Αναφερόμενος, στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, σχετικά με τη στέγαση, επισημαίνει:  «Μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό της οικογένειας που μισθώνει τη κύρια κατοικία της, που πληρώνει ενοίκιο για τον φοιτητή της αλλά δεν δικαιούται το φοιτητικό επίδομα, στους νέους έως 39ετών που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» διότι είχαν υψηλότερες αποδοχές, που ήθελαν να αγοράσουν σπίτι αλλά δεν διέθεταν το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής (δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις) που ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα, τον 26χρονο του 2009 και πλέον 40χρονο που έχασε το όριο ηλικίας για ένα μόλις έτος. Μέτρα που θα διευρύνουν τους δικαιούχους.

Η δημιουργία μέτρων φθηνού δανεισμού και μάλιστα μικρής κλίμακας με βάση την ανάγκη του σήμερα, δεν μπορούν να αποτελούν την ναυαρχίδα στεγαστικών πολιτικών μιας χώρας που είναι πρωταθλήτρια του κόστους στέγασης για 6 συναπτά έτη, αλλά,  ένα από τα πολλά μέτρα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής – κάτι που δεν ισχύει στη χώρα μας. 

Μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε που δεν διαθέτει κοινωνικές κατοικίες (όχι εργατικές).Η κοινωνική κατοικία αντιπροσωπεύει μορφές παρεμβάσεων- κατασκευή, ρυθμιστικά μέτρα κλπ., της εθνικής κυβέρνησης ή/και των τοπικών αρχών στην αγορά κατοικίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων.

Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής».

Η στεγαστική κρίση σε αριθμούς

1) Το 45,5% των πολιτών στη χώρα μας,  ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Στη λίστα με τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά για το 2022, ακολουθεί η Βουλγαρία (19,9%), η Ρουμανία (18,4%), η Κροατία (15,7%) , όταν το μέσο όρο στην Ε.Ε είναι 9,2%  σύμφωνα με την Eurostat. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αύξηση κατά 9,1 μονάδων σε σχέση με το 2021 (36,4%), αντιστοιχεί σε περίπου 910.000 περισσότερα άτομα .

2) Το 74,2% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματος για το κόστος στέγασης ,όταν το μέσο όρο στην Ευρώπη είναι 21,2% σύμφωνα με την Eurostat.

3) Το 71,9% των Ελλήνων 18-34 ετών ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο, η χώρα μας κατέχει τη 2η θέση στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε σύμφωνα με την Eurostat.

4) Οι Έλληνες σύμφωνα με την Eurostat είχαν τον πέμπτο χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα (9.520€) το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

5) Tο 26,3% των Ελλήνων βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

6) To 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές στα βασικά αγαθά ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους

7) Στο 72,8% η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα, καταγράφοντας μείωση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 102.695 κατοικίες (3.949.900 το στεγαστικό απόθεμα το 2019 – Eurostat). Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μικρότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης από το 2005 έως και σήμερα, ακόμη και από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις