Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βαγγέλης Καραχάλιος: Μονόδρομος η ενεργειακή μετάβαση αλλά με κοινωνικά δίκαιο τρόπο

Βαγγέλης Καραχάλιος: Μονόδρομος η ενεργε...

Η ομιλία του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στο φετινό Forum Ενέργειας

Στην ενότητα «Ενέργεια και Ευρώπη» με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του φετινού Forum Ενέργειας -το οποίο φιλοξενείται στην αίθουσα του ΤΕΕ στην Πάτρα- συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος

Ο κ. Καραχάλιος στην παρέμβαση του και αναφορικά με τους στόχους που θέτει στο πεδίο της ενέργειας η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι «πλέον, όταν μιλάμε για την Ενέργεια, η όλη συζήτηση εδράζεται σε δυο καίριους πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας είναι στο πως θα καταφέρουμε ν’ απαντήσουμε στο ζωτικής σημασίας ερώτημα της Κλιματικής Κρίσης και στην απόλυτη και αναντίρρητη αναγκαιότητα της πλήρους απεξάρτησης απ’ τα ορυκτά καύσιμα. Ήδη η Κομισιόν, χτυπώντας ένα ακόμα καμπανάκι, τον Φεβρουάριο που μάς πέρασε ζήτησε μέχρι το 2040 να περιοριστούν κατά 90% οι καθαρές εκπομπές των αποκαλούμενων ‘αερίων του θερμοκηπίου’». 

Και ο κ. Καραχάλιος πρόσθεσε στη συνέχεια: «Ο δεύτερος πυλώνας της συζήτησης  είναι το πως η ενεργειακή μετάβαση δεν θα δημιουργήσει όρους κοινωνικής ανισορροπίας και η κλιματική ουδετερότητα κι η πράσινη ατζέντα δεν θα λειτουργήσουν ως ιμάντες πίεσης των χαμηλών εισοδημάτων». 

Στη συζήτηση (στο προεδρείο ήταν ο εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος) συμμετείχαν ο Αναστάσιος Θωμαΐδης, Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Ενέργειας Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Γιώργος Σταθάκης, Εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός Ενέργειας και ο βουλευτής Αχαΐας της Νίκης Σπύρος Τσιρώνης. 

Στην παρέμβαση του ο κ. Καραχάλιος υπογράμμισε και τον κομβικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία μπορεί να γίνει μόνο εάν επενδύσουμε ουσιαστικά στη κατασκευή δικτύων και την αύξηση της χωρητικότητάς τους. 

Αναφέροντας ότι «θα πρέπει ο πολύ κρίσιμος και ζωτικός στόχος της Κλιματικής Ανθεκτικότητας, να έρθει όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας, το πιο κοντινό και πιο φιλικό στο πολίτη επίπεδο διοίκησης. Τους Δήμους, μετά τις Περιφέρειες και μετά τις όποιες κεντρικές πολιτικές. Για όλα αυτά, λοιπόν, για τις αποφάσεις και τις πολιτικές που χρειαζόμαστε ώστε να προχωρήσουμε στην εκ βάθρων αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου οι ευρωεκλογές του Ιούνη είναι ένα κομβικό σημείο». 

Τέλος υπογράμμισε ότι η «κοινωνική δικαιοσύνη, η ενεργειακή δικαιοσύνη, η άμυνα μας στις όποιες κερδοσκοπικές λογικές και πιέσεις, μάς καλούν να σκεφτούμε, να κρίνουμε και ν’ αποφασίσουμε ποιος δρόμος τελικά εγγυάται την δίκαιη πράσινη μετάβαση αλλά και την κοινωνικά ισότιμη μετάβαση». 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις