Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Meteo: Νέα εφαρμογή ειδοποιεί για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Meteo: Νέα εφαρμογή  ειδοποιεί για τα έν...

Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης αποστολής ειδοποιήσεων σε περίπτωση υπέρβασης προκαθορισμένων ορίων (πχ. μεγάλο ύψος βροχής)

Ένα νέο εργαλείο έγκαιρης ενημέρωσης και προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα ανέπτυξε το ΕΘνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τι κάνει το application

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο:

«Η εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση meteo.gr/thessaly παρέχει σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα:

παρατηρήσεις από το δίκτυο σταθμών του Meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην περιοχή
δορυφορικές παρατηρήσεις νεφών χάρτες πρόγνωσης καιρού (με δυνατότητα ζουμ, απεικόνισης της πρόγνωσης σε κάθε σημείο, κλπ).

Επιπροσθέτως η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης αποστολής ειδοποιήσεων σε περίπτωση υπέρβασης προκαθορισμένων ορίων (πχ. μεγάλο ύψος βροχής, πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι).

Στο πλαίσιο αυτού του έργου έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση 13 νέων μετεωρολογικών σταθμών (οι περισσότεροι έχουν ήδη τοποθετηθεί και τροφοδοτούν ήδη την εφαρμογή με τις μετρήσεις τους) καθώς και η εγκατάσταση τριών μετρητών στάθμης νερού σε ποτάμια. Στο άμεσο μέλλον το δίκτυο αυτό θα πυκνώσει ακόμα περισσότερο, ενώ θα προστεθούν και νέες πληροφορίες και δεδομένα στην εφαρμογή».


Ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει πως: «Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η εφαρμογή δεν είναι χρήσιμη μόνο για την πολιτική προστασία της περιοχής αλλά περιλαμβάνει και χρήσιμες πληροφορίες για τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται σημαντικά από τα καιρικά φαινόμενα, όπως ο αγροτικός τομέας. Προβλέπεται μελλοντικά η συγκεκριμένη εφαρμογή να εξειδικευθεί ακόμα περισσότερο ώστε να καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες του συγκεκριμένου τομέα.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη κάνει τα έντονα καιρικά φαινόμενα συχνότερα και βιαιότερα. Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία κατέδειξαν με τον πιο έντονο και δραματικό τρόπο την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση του καιρού στην περιοχή, για παροχή εξειδικευμένων προγνώσεων και έκδοση σχετικών ειδοποιήσεων. Επομένως, αξιοποιώντας την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αναπτύσσουμε συνεχώς νέες υπηρεσίες για την καλύτερη ενημέρωση αρχών και πολιτών».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις