Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς το Καρναβάλι μπήκε στον τηλεοπτικό σωρό και στην ...πρίζα της ΕΡΤ3 και ο Δήμος εναγκαλίστηκε με την αφωνία

Πώς το Καρναβάλι μπήκε στον τηλεοπτικό σ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Υποβιβασμός με ττις ευλογίες του Δήμου;

Mερικές φορές η επικοινωνία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας «τρέχει» προς την κατεύθυνση της κατάχρησης. Και άλλες πάλι, διολισθαίνει προς την αφωνία ή την παροχή πληροφόρησης τύπου Πυθίας.

Εδώ και δύο ημέρες κυκλοφορεί η είδηση, (η οποία σε επίπεδο αναρτήσεων στα social media ενδύεται την ανησυχία), ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, το Καρναβάλι της Πάτρας δεν θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ1 αλλά από την ΕΡΤ3, και μάλιστα όχι σε αυτόνομη κάλυψη δίωρης διάρκειας, αλλά σε συνδυασμό με άλλα καρναβάλια της Ελλάδας και κυρίως με αυτό της Ξάνθης, το κατεξοχήν δηλαδή «ανταγωνιστικό» της Πάτρας, υπό την έννοια της διαχρονικής προσπάθειας αντιγραφής του προϊόντος και της επιδιωκόμενης μαζικότητας.

Και ενώ αυτή η πληροφορία, η οποία προέκυψε από την ανακοίνωση της ζωντανής μετάδοσης από την ΕΡΤ 3, έχει προκαλέσει δημοσιεύματα και ευρύ δημόσιο σχολιασμό, από τον μεν Καρναβαλικό Οργανισμό δίδονται ασταθείς και αόριστες διαβεβαιώσεις ότι το Καρναβάλι θα μεταδοθεί όπως ακριβώς συνέβαινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το δε επικοινωνιακό επιτελείο της Μαιζώνος επικρατεί σιωπή ιχθύος που αφήνει είτε… μυρωδιά επιβεβαίωσης της ανησυχίας, είτε την αίσθηση της προσπάθειας «μπαλώματος» του λάθους.

Όλα αυτά μόλις δύο ημέρες πριν την κορύφωση της διοργάνωσης και ενώ- και εδώ είναι το άκρως εντυπωσιακό- στην ιστοσελίδα του Καρναβαλιού αναγράφεται ως χορηγός επικοινωνίας όχι η ΕΡΤ1, αλλά η ΕΡΤ3, κάτι που σαφέστατα δείχνει ότι η συμφωνία με  την ΕΡΤ3 είναι σε γνώση του Καρναβαλικού Οργανισμού.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει η ΕΡΤ3 σε επίσημη ανακοίνωσή της για την μετάδοση του Καρναβαλιού.

Kατόπιν τούτων και ελλείψει στοιχειώδους ενημέρωσης ο καθείς μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα και να κάνει τις δικές του εικασίες μιας και όπου δεν παρέχεται γνώση, παρέχεται σεναριολογία.

Εν αρχή λοιπόν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι η Δημοτική Αρχή της Πάτρας συναίνεσε (το συνειδητά είναι το καλό σενάριο), προκειμένου να μεταδοθεί η παρέλαση από την ΕΡΤ3 και όχι από την ΕΡΤ1, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Δεύτερον ότι η Δημοτική Αρχή συναίνεσε να προβληθεί το Καρναβάλι στο σωρό των καρναβαλιών της χώρας αποδεχόμενη την εξίσωσή του με όλα τα υπόλοιπα, ανοίγοντας για πρώτη φορά στα χρονικά (και εδώ το συνειδητά θα ήταν το καλό σενάριο), ένα παράθυρο στην υποβάθμιση του θεσμού με τις ευλογίες της.

Τρίτον, θα μπορούσε να εικάσει κανείς ότι δεν έφερε καμία αντίσταση σε αυτό, απεκδυόμενη τον γνωστό επαναστατικό της ρόλο τον οποίο εφαρμόζει σε σημείο εξάντλησης για άλλα θέματα τα οποία ονομάζει λαϊκά και άρα αδιαπραγμάτευτα.

Τέταρτον θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η "πατάτα" έγινε χωρίς να έχει γίνει αντιληπτή η συμφωνία (και αυτό ναι, είναι το κακό σενάριο όταν μιλάμε για δημοτική διοίκηση) και η σιωπή παρά τα δημοσιεύματα και τα εκατοντάδες σχόλια, έχει να κάνει με μια προσπάθεια να βγει το άμυλο από τη χόβολη την τελευταία στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση εγείρονται πολλά και σοβαρά ζητήματα πλέον για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το καρναβάλι και για τα τείχη προστασίας που δεν ορθώνουμε απέναντι στον κατεξοχήν μαζικό θεσμό της πόλης, που αποτελεί και ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος για αυτήν και τους επαγγελματίες της.

Ας ελπίσουμε ότι αύριο, μια μέρα πριν την έναρξη του τριημέρου, θα είναι σε θέση οι αρμόδιοι να μας απαντήσουν πώς και από πού  θα προβληθεί το Πατρινό Καρναβάλι και κυρίως γιατί.

Κυρίαρχα ωστόσο θα πρέπει να απαντηθεί το ποιος συναίνεσε (και άρα πήρε και την πολιτική ευθύνη) στην προβολή του θεσμού κατά τον τρόπο που μας παρουσιάζει η ΕΡΤ3 αν και εφόσον οι υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης δεν θέλουν απλά να μας …ευθυμήσουν με ένα τέτοιο χοντροκομμένο αστείο έκπτωσης σε επίπεδο προβολής του μεγάλου θεσμού της πόλης.

 Δεν θέλουμε βέβαια να πιστέψουμε ότι ευσταθούν οι πληροφορίες που λένε ότι η ΕΡΤ1 δεν στέλνει συνεργείο γιατί ο Δήμος δεν καλύπτει τα έξοδα των μελών του, ορίζοντας ένα αστείο μπάτζετ για την τηλεοπτική μετάδοση. Απλά δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε τέτοιο ερασιτεχνισμό.

(Ακολουθεί η απόφαση της επίμαχης συνεδρίασης του Δ.Σ. του Καρναβαλικού Οργανισμού επί του θέματος).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις