Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τέμπη - Ένταση στην Εξεταστική με την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Τέμπη -  Ένταση στην Εξεταστική με την π...

Οι διαδικαστικοί διαπληκτισμοί του προεδρείου με την Ζωή Κωνσταντοπούλου οδήγησαν στη διακοπή της συνεδρίασης

Σε συνθήκες έντασης εξελίσσεται στη Βουλή η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, καθώς στην αίθουσα εισήλθε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

Η επιτροπή είχε λάβει την απόφαση αυτή μετά από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ότι «όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της».

 Επειτα από αναζήτηση στον κανονισμό της Βουλής, διαπιστώθηκε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει δικαίωμα να είναι στην αίθουσα, ως βουλευτής, αλλά δεν μπορεί να πάρει τον λόγο από τη στιγμή που δεν είναι μέλος της Εξεταστικής. Η κ. Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, πήρε μόνη της τον λόγο και έκανε γνωστό ότι έχει υποβάλει αίτηση εξαίρεσης του προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση, ωστόσο η κ. Κωνσταντοπούλου –που παρέμενε στην αίθουσα– διέκοπτε συνεχώς τη συνεδρίαση με παρεμβάσεις. «Υπάρχει συγκάλυψη υπαίτιων, ο κ. Μαρκόπουλος πρέπει να εξαιρεθεί», επισήμανε.

Απαντώντας στον πρόεδρο της εξεταστικής, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την αίθουσα. «Το Θέατρο της Δευτέρας παιζόταν τη δεκαετία του 1980», είπε σκωπτικά ο Δ. Μαρκόπουλος.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επαναλάμβανε συνεχώς ότι έχει κατατεθεί αίτηση εξαίρεσης του προεδρείου, ενώ ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε: Για να ισχύει το αίτημα αυτό πρέπει να έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών.

«Εχετε χάσει τη λογική και την ψυχραιμία σας, δεν θα το κάνουμε πεζοδρόμιο εδώ. Είστε εκτεθειμένη κι αντικοινοβουλευτική. Δεν απαντάμε στην κ. Κωνσταντοπούλου, είναι σαν να μην υπάρχει», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Μετά από 15 λεπτά αντεγκλήσεων, η επιτροπή διέκοψε τη συνεδρίασή της που διεξάγετο στην αίθουσα 223 της Βουλής, και όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος, στις 17:30  ξεκίνησε και πάλι στην αίθουσα της ολομέλειας.

Τα πορίσματα των κομμάτων
Από τα πορίσματα των κομμάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν διαφαίνεται σύγκλιση απόψεων, καθώς καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα για τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Ανθρώπινο λάθος βλέπει η Ν.Δ., εγκληματικές παραλείψεις υπουργών αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσαν πόρισμα, διότι, όπως υποστήριξαν, δεν παρέλαβαν όλη τη δικογραφία, ούτε εξετάστηκαν ουσιώδεις μάρτυρες. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ επανέφερε το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ειδικότερα, το πόρισμα των 600 σελίδων της Ν.Δ. «δείχνει» τον ανθρώπινο παράγοντα και τις παραλείψεις σταθμάρχη και μηχανοδηγού ως τις αιτίες για την τραγωδία. Τονίζει ότι οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν ψύχραιμα καθώς την πολιτική ευθύνη έχει αναλάβει ο Κ.Α. Καραμανλής με την παραίτησή του, ενώ επιρρίπτει ευθύνες σε HELLENIC TRAIN και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διότι δεν είχαν διαπιστώσει το πρόβλημα.

«Εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως (ΓΚΚ) από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Μάλιστα, έστω μία από αυτές τις παραβιάσεις του ΓΚΚ αν δεν είχε συμβεί, θα μπορούσε να αποσοβήσει το δυστύχημα» αναφέρουν από το κυβερνών κόμμα.

«Η ευρωπαϊκή εισαγγελία δεν μίλησε για έγκλημα αλλά δυστύχημα Τεμπών, ο κ. Καραμανλής ολοκλήρωσε τη σύμβαση 717» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ποινικές ευθύνες στον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή, στον Γιώργο Καραγιάννη τότε υφυπουργό Υποδομών και τον Χρήστο Τριαντόπουλο και μιλά για την ανάγκη ποινικής διερεύνησης των ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717.

«Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν ειλικρινείς, διάφανες απαντήσεις και απόδοση ευθυνών, ώστε να αποδειχθεί ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι της τραγωδίας των Τεμπών, τόσο τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, όσο βέβαια και τα πολιτικά πρόσωπα» αναφέρουν σε δήλωσή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετέχοντες στην εξεταστική επιτροπή.

«Υπάρχουν στοιχεία συγκάλυψης, δεν κλήθηκαν βασικοί μάρτυρες» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε κείμενο 10 σελίδων στο οποίο επισημαίνει την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρήθηκε στην εξεταστική επιτροπή και ζητούν τη μετατροπή της σε προανακριτική.

«Ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν, η έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος καθίσταται αδύνατη. Αυτή υπήρξε από την αρχή η επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας» υπογραμμίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΚΚΕ, στο πόρισμά του κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε βάθος 15ετίας, που προέκυψαν κατά τις διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής. «Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις όλων συνενώθηκαν και συναντήθηκαν με την οργή στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών αλλά και για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Ελληνική Λύση ζητάει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι υπουργοί Μεταφορών από το 2012. «Το κόμμα μας πιστεύει ότι παρά το γεγονός ότι έχει επέλθει παραγραφή σε πλήθος αδικημάτων, θα πρέπει να παραπεμφθούν στην τακτική δικαιοσύνη η οποία είναι και η μόνη αρμόδια» σημείωσε ο βουλευτής του κόμματος, Στέλιος Φωτόπουλος.

Προανακριτική επιτροπή για όσους υπουργούς σχετίζονται με τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 ζητούν οι Σπαρτιάτες, ενώ προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή προτείνει η Νέα Αριστερά. 

«Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αξιοποιήσει τα στοιχεία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιτέλους να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία της» τονίζει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις