Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αμερικανικές κυρώσεις στην Intellexa και στον ιδρυτή της για το Predator

Αμερικανικές κυρώσεις στην Intellexa και...

Από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ γίνεται αναφορά για εξαγωγή του Predator σε αυταρχικά καθεστώτα

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έβαλε στο στόχαστρο δύο φυσικά πρόσωπα και πέντε οντότητες που συνδέονται με την Intellexa Consortium για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπευτικού λογισμικού που χρησιμοποιείται «για τη στόχευση Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, δημοσιογράφων και ειδικών σε θέματα πολιτικής».

Η διάδοση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού εγκυμονεί σημαντικούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από ξένους φορείς για να επιτρέψει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στοχοποίηση αντιφρονούντων σε όλο τον κόσμο για καταστολή και αντίποινα, αναφέρει το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

«Οι σημερινές ενέργειες αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός για την αποτροπή της κατάχρησης των εμπορικών εργαλείων παρακολούθησης, τα οποία αποτελούν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών μας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, Brian E. Nelson.

Και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη διαμόρφωση σαφών κανόνων προστασίας για την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο».

Τα 7 φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιβάλλονται κυρώσεις
Το υπουργείο έπειτα αναφέρει τους επτά «βασικούς παράγοντες της Intellexa», στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις:

Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν: Ο ιδρυτής της Intellexa Consortium και δημιουργός των spyware. Η κοινοπραξία αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο εταιρειών που ελέγχονται πλήρως ή μερικώς από τον Ταλ Ντίλιαν -και μέσω της Αλεξάνδρα Χάμου.
Σάρα Αλεξάνδρα Φάισαλ Χάμου: Ειδικός σε θέματα offshore εταιρειών, που έχει προσφέρει διαχειριστικές υπηρεσίες στην κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης γραφείων στην Ελλάδα για λογαριασμό της Intellexa S.A. Η Χάμου κατέχει ηγετικό ρόλο στις εταιρείες Intellexa S.A., Intellexa Limited και Thalestris Limited.
Intellexa S.A.: Εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα την Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa. Έχει εξάγει τα εργαλεία παρακολούθησης σε αυταρχικά καθεστώτα. Η Intellexa S.A. προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για παράνομη διακίνηση εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών σε όλο τον κόσμο.
Η Intellexa Limited είναι μια εταιρεία που εδρεύει στην Ιρλανδία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa και ενεργεί ως μεταπωλητής τεχνολογίας και κατέχει περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό της κοινοπραξίας. Η Intellexa Limited προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για εμπορία κυβερνοεφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών σε όλο τον κόσμο.
Η Cytrox AD είναι μια εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία που ανήκει στην κοινοπραξία Intellexa και ενεργεί ως προγραμματιστής του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της κοινοπραξίας. Η Cytrox AD προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για εμπορία κυβερνοεφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε πληροφοριακά συστήματα, απειλώντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.
Η Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT) είναι μια οντότητα με έδρα την Ουγγαρία στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Intellexa. Η Cytrox Holdings ZRT ανέπτυσσε προηγουμένως το λογισμικό κατασκοπείας Predator για τον όμιλο, πριν η παραγωγή μεταφερθεί στην Cytrox AD στη Βόρεια Μακεδονία. Η Cytrox Holdings ZRT προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου στις 18 Ιουλίου 2023, για εμπορία ηλεκτρονικών προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.
Η Thalestris Limited είναι μια οντότητα της κοινοπραξίας Intellexa με έδρα την Ιρλανδία, η οποία κατέχει τα δικαιώματα διανομής του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator και ενεργεί ως οικονομική εταιρεία επενδύσεων για την κοινοπραξία.
Οι κυρώσεις
Το Predator έχει αναπτυχθεί από ξένους φορείς σε μία προσπάθεια να παρακολουθήσουν Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και άλλα πρόσωπα.

Οι Ντίλιαν, Χαμού, Intellexa S.A., Intellexa Limited, Cytrox AD, Cytrox Holdings ZRT, and Thalestris Limited κατηγορούνται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι ευθύνονται ή είναι συνένοχοι άμεσα ή έμμεσα για κυβερνοενέργειες που προήλθαν από άτομα εκτός των ΗΠΑ και είχαν αποτέλεσαν σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομική υγεία και σταθερότητα της χώρας και πως είχαν σκοπό να προκαλέσουν σημαντική υπεξαίρεση κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων, εμπορικών μυστικών, προσωπικών δεδομένων ή οικονομικών πληροφοριών για εμπορικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή προσωπικό οικονομικό όφελος.

Στις κυρώσεις που επιβάλλονται περιλαμβάνεται το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ ή στην κατοχή ή τον έλεγχο Αμερικανών πολιτών.

Παράλληλα, «μπλοκάρουν» όποια νομικά πρόσωπα ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε ποσοστό 50% στα πρόσωπα που κατηγορούνται. Οικονομικοί οργανισμοί και άλλα άτομα που έχουν συνδιαλλαγή ή άλλες δραστηριότητες με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατονομάζονται μπορεί επίσης να βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις