Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΤΙΒΟΣ

/

Η Πάτρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος (φωτ. αρχείου)

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος (φωτ. αρχείου)

Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Με τη μεγαλύτερη αποστολή στο θεσμό μετά το 2004, θα συμμετάσχει η ελληνική εθνική ομάδα στίβου στοΠαγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκόβης (1-3 Μαρτίου).

Το 2004 στη Βουδαπέστη, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί με 5 αθλητές και 14 αθλήτριες, συνολικά 19 άτομα. Με την πολιτική της μείωσης του αριθμού συμμετοχών που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια η World Athletics, αυτό το νούμερο μοιάζει απλησίαστο ακόμα και για τις κορυφαίες δυνάμεις του αθλήματος.

Έτσι, από το 2004 και μετά, η μεγαλύτερη ελληνική αποστολή ήταν αυτή των 9 ατόμων στο Μπέρμιγχαμ το 2018, την οποία ισοφαρίζει η φετινή ομάδα.

Δεν μετέχει πατρινός αθλητής, άλλωστε μόνο ένας το έχει καταφέρει στα χρονικά της διοργάνωσης, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος (Παναχαϊκή) πριν από 30 χρόνια και μάλιστα δύο φορές!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΑΝΔΡΩΝ

Από το 1985

Γιώργος Παναγιωτόπουλος (Παναχαϊκή) 16ος στα 200μ. το 1995 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Γιώργος Παναγιωτόπουλος (Παναχαϊκή) 28ος στα 200μ. το 1997 στο Παρίσι της Γαλλίας.

 

Η ιστορία

Το …κουβάρι της ελληνικής παρουσίας στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων κλειστού ξετυλίγεται από την πρώτη – δοκιμαστική – στάση της διοργάνωση το 1985 στο Παρίσι. Από τότε μέχρι και σήμερα αθλητές και αθλήτριες μας έδωσαν το «παρών» σε όλες τις διοργανώσεις κατακτώντας συνολικά 13 μετάλλια.

Το 1987 στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ φιλοξενήθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου με τη συμμετοχή 69 χωρών και συνολικά 319 αθλητών και αθλητριών, δύο χρόνια από την δοκιμαστική διοργάνωση του Παρισιού.

Ο Δημήτρης Χατζόπουλος ήταν έβδομος στο μήκος, ο Δημήτρης Κουτσούκης 11ος στη σφαιροβολία και ο Χρήστος Καραγεώργος 16ος στα 5.000 μ. βάδην, σε ένα αγώνισμα που δεν υπάρχει πλέον στο πρόγραμμα των αγώνων.

Η χώρα μας έχει κατακτήσει συνολικά 13 μετάλλια στην ιστορία του θεσμού και δίχως αμφιβολία η διοργάνωση του 1997 στο Παρίσι ήταν μία από τις αποδοτικότερες στο θεσμό. Ο Χάρης Παπαδιάς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 60 μ. (6.50) και η Κατερίνα Κόφφα το χρυσό στα 200 μ. (22.76), ενώ στην ίδια διοργάνωση ο Λάμπρος Παπακώστας ήταν δεύτερος στο ύψος (2,32μ.) και έκανε δύο τα μετάλλια του στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Παπακώστας δύο χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση της Βαρκελώνης, στην οποία η χώρα μας συμμετείχε με 14 μέλη.

Αποδοτική ήταν η ελληνική ομάδα και το 1999 στο Μαεμπάσι, στη διοργάνωση όπου η Κατερίνα Θάνου νίκησε στα 60 μ. με 6.96, το τελευταίο χρυσό μετάλλιο από γυναίκα σε διοργάνωση μέχρι σήμερα. Στις διοργανώσεις του 2001 και του 2003 κανένας αθλητής και καμία αθλήτρια μας δεν κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο των νικητών, σε αντίθεση με αυτή του 2004 στη Βουδαπέστη, όπου η Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν και ο Γιώργος Θεοδωρίδης στα 60 μ. κατέκτησαν τα χάλκινα μετάλλια.

Δίχως μενταγιόν ήταν οι διοργανώσεις που ακολούθησαν και μέχρι το 2012 στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ο Δημήτρης Χονδροκούκης έβαλε και πάλι την ελληνική ομάδα στον πίνακα των μεταλλίων, αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ύψος με άλμα στα 2,33 μέτρα, σε έναν αγώνα που έγινε μπροστά σε 100άδες Έλληνες που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.


Δύο χρόνια αργότερα στο Σόποτ, ο Κώστας Φιλιππίδης διατήρησε τη χώρα στον πίνακα των μεταλλίων, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ με 5,80 μ. σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της πλούσιας καριέρας του.

Το 2016 η διοργάνωση ταξίδεψε και πάλι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Πόρτλαντ. Η μικρή ελληνική αποστολή, των έξι αθλητών και αθλητριών, κατάφερε να πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις. Η Κατερίνα Στεφανίδη έχοντας ήδη συλλέξει διεθνή μετάλλια τόσο το 2014 όσο και το 2015, στο Πόρτλαντ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ, το πρώτο της σε παγκόσμιο. Την ίδια θέση πανηγύρισε και η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν.

Στους ίδιους αγώνες ο Κώστας Μπανιώτης ήταν και πάλι ψηλά στην κατάταξη, αφού κατέλαβε την 5η θέση στο ύψος, ενώ η Νικόλ Κυριακοπούλου και ο Κώστας Φιλιππίδης ολοκλήρωσαν στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018 έγινε στο Μπέρμιγχαμ όπου η χώρα μας μετείχε με εννέα αθλητές και αθλήτριες και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με την Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ. Στην ίδια διοργάνωση ο Εμμανουήλ Καραλής ήταν πέμπτος στο επί κοντώ, η Βούλα Παπαχρήστου έκτη στο τριπλούν και ο Κώστας Φιλιππίδης έβδομος στο επί κοντώ.

Ο Λάμπρος Παπακώστας στο ύψος και η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ είναι οι μόνοι Έλληνες στην ιστορία της διοργάνωσης, που έχουν δύο μετάλλια στην κατοχή τους. Ο Παπακώστας ήταν δεύτερος το 1995 στη Βαρκελώνη και το 1997 στο Παρίσι και η Κατερίνα Στεφανίδη τρίτη το 2016 στο Πόρτλαντ και το 2018 στο Μπέρμιγχαμ.

Ο Κώστας Δουβαλίδης θα γίνει στη Γλασκόβη ο Έλληνας με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση, αφού θα φτάσει τις έξι! Ο Λούης Τσάτουμας (μήκος), η Νίκη Ξάνθου (μήκος) και ο Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ) ακολουθούν στη σχετική λίστα με συμμετοχές στο ενεργητικό τους.


Ο Τσάτουμας έχει δώσει το «παρών» στις διοργανώσεις του 2004, 2006, 2008, 2012, 2014 και μάλιστα σε δύο από αυτές βρέθηκε στην τέταρτη θέση στον τελικό του μήκους (2006 και 2014). Η Ξάνθου έχει αγωνιστεί στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 1995, 1997, 1999, 2003 και 2004, ενώ ήταν τέταρτη στο Μαεμπάσι και πέμπτη στο Παρίσι. Ο Φιλιππίδης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2014 στο Σόποτ, ενώ ήταν τέταρτος το 2010 στη Ντόχα και έβδομος στις διοργανώσεις του 2012, 2016 και 2018.

Η τελευταία στάση της διοργάνωσης φιλοξενήθηκε στο Βελιγράδι εκεί όπου έλαμψε το άστρο του Μίλτου Τεντόγλου. Ο πρωταθλητής μας, έχοντας νωρίτερα κατακτήσει μετάλλια σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις, στο Βελιγράδι έκανε σπουδαία εμφάνιση κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο μήκος.

Η χώρα μας παρέμεινε στον πίνακα των μεταλλίων, όπως με συνέπεια κάνει από το 2012 κι έπειτα, καταλαμβάνοντας την 14η θέση. Η μικρή ελληνική αποστολή κινήθηκε στα αναμενόμενα επίπεδα, αφού πέραν του Τεντόγλου, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είχαν ως βασική επιδίωξη να κυνηγήσουν τα φετινά τους ρεκόρ. Αρκετά δυνατά ονόματα επέλεξαν να μην μπουν στους αγώνες του χειμώνα, ενώ ο τραυματισμός του Εμμανουήλ Καραλή το τελευταίο δεκαήμερα στέρησε την ευκαιρία για μία ακόμη καλή παρουσία. Η χρονιά για τα μέλη της ομάδας συνεχίζεται με πολλές αγωνιστικές προκλήσεις, που είναι ικανές να φέρουν νέες διακρίσεις.

Οι θέσεις των αθλητών και αθλητριών μας στο Βελιγράδι
1ος 8,55μ. Μίλτος Τεντόγλου Μήκος
12ος 16,05μ. Νίκος Ανδρικόπουλος Τριπλούν
25η 53.62 Ειρήνη Βασιλείου 400 μ.
31ος 7.77 Κώστας Δουβαλίδης 60 μ. εμπ.
32η 7.35 Ραφαέλα Σπανουδάκη 60 μ.
36η 8.30 Ελισάβετ Πεσιρίδου 60 μ. εμπ.

Η μεγαλύτερη αριθμητικά αποστολή της χώρας μας ήταν αυτή του 2004 στη Βουδαπέστη, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η ομάδα μας συμμετείχε στη διοργάνωση με 19 αθλητές και αθλήτριες. Φέτος, η χώρα μας θα λάβει μέρος με εννέα αθλητές και αθλήτριες που είναι η μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Από το 1987 έως το 2003 οι αγώνες γινόταν μονές χρονιές, κάτι που άλλαξε το 2004, προκειμένου το παγκόσμιο κλειστού να μην συμπίπτει με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου. Η Ελλάδα έχει συμμετοχή σε όλες τις διοργανώσεις.

Λόγω της πανδημίας του Covid-19 χάθηκε η διοργάνωση του Νανζίνγκ στην Κίνα, όπου ήταν αρχικά να φιλοξενηθεί το 2020, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη δυνατό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports