Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

«Rohtko»: Επιστρέφει στη Στέγη το υπερθέαμα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην παγκόσμια τέχνη

«Rohtko»: Επιστρέφει στη Στέγη το υπερθέ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Σκηνοθετεί ο Πολωνός σκηνοθέτης Λούκας Ταρκόβσκι. Την τετράωρη παράσταση έχουν υμνήσει Le Monde και Liberation

«Συναγερμός» στην Αθήνα για τους φίλους του θεάτρου και των εικαστικών:

Ξαναγυρίζει η θεαματική, τετράωρη παράσταση στροβοσκοπικών φωτισμών, δυνατών beats και βίντεο αρτ, «Rohtko» που αναφέρεται βέβαια στην πολύκροτη πλαστογραφία της σύγχρονης τέχνης στη Νέα Υόρκη.  (Η ανορθογραφία στον τίτλο έχει γίνει επίτηδες). Μιλάμε για μια επική, ανατρεπτική υπερπαραγωγή που μένει αξέχαστη σε όποιον τη δει, την έχει αποθεώσει ο διεθνής Τύπος ενώ χαρακτηρίστηκε η καλύτερη ξένη παράσταση- εμπειρία στην Ελλάδα το 2023.

Ο κορυφαίος σύγχρονος Πολωνός σκηνοθέτης Λούκας Ταρκόβσκι (Łukasz Twarkowski), μας καλεί να βυθιστούμε στα άδυτα της μοντέρνας τέχνης. Αφορμή ο πίνακας του πρωτοπόρου ζωγράφου του αφηρημένου εξπρεσιονισμού Mark Rothko, που  πουλήθηκε στο αστρονομικό ποσό των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά αποδείχθηκε πλαστός! Η υπόθεση «έμεινε» στην ιστορία προβληματίζοντας ακόμα για τη σημασία της αυθεντικότητας, της καλλιτεχνικής ελευθερίας, το επιχειρηματικό ρόλο των παραγόντων, την αξία και της ουσίας της τέχνης.

Στο σκηνικό ένα κινέζικο εστιατόριο με κρεμαστά φαναράκια και μάγειρες πάνω από τις κατσαρόλες των νουντλς, μια κατάλευκη γκαλερί της Νέας Υόρκης με νέον επιγραφές, αλλά και το διπλό κρεβάτι με τα ανακατωμένα κλινοσκεπάσματα ενός καλλιτέχνη από τη Λετονία. Στήνονται οθόνες επτά μέτρων. Όλα φαντάζουν σαν κινηματογραφικό πλατό με φιγούρες ζωγράφων, μαγείρων, εμπόρων τέχνης, πλαστογράφων, συλλεκτών και υπαλλήλων delivery να κυκλοφορούν.

Στη Γαλλία η Le Monde έγραψε: «Ζωντανεύει απόλυτα την αλληλεπίδραση που δημιουργείται ανάμεσα σε μια παράσταση και το κοινό (ή ανάμεσα στην τέχνη και το κοινό). Αφήνουμε τον εαυτό μας να παγιδευτεί στη δίνη που εξαπολύεται», ενώ η Libération μιλάει για «μια εντυπωσιακή σκηνοθεσία γεμάτη οπτικά και ηχητικά κόλπα».

Η Πολωνική Przegladbaltycki καταλήγει:  «Αυτό το θέμα ανοίγει διάπλατα το βλέμμα σε περιπέτειες χαμένες στη λήθη. Ένας βαθύς και σκοτεινός προβληματισμός για την επιχειρηματική φύση της σύγχρονης τέχνης και μια δραματική ανάγνωση της φιγούρας του Ρόθκο, που αναλύονται ευανάγνωστα και εμπνευσμένα».

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Θυμίζουμε πως ο σοβιετικής καταγωγής Ρόθκο, μετανάστευσε στις ΗΠΑ στις αρχές του αιώνα, το 1913.  Εξαιτίας του έκλεισε η ιστορική γκαλερί της Νέας Υόρκης, Knoedler. Και αυτό γιατί η διευθύντρια της γκαλερί, Ann Freedman, μεταξύ 1994 και 2011, προώθησε πάνω από 30 πλαστούς πίνακες διάσημων εξπρεσιονιστών (Jackson Pollock, Rothko, Robert Motherwell). Ηταν έργα του Κινέζου ζωγράφου και μαθηματικού Pei-Shen Qian από το Κουίνς της Νέας Υόρκης. Το χρονικό της απάτης καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ του Netflix «Made You Look: Μια αληθινή ιστορία για πλαστά έργα τέχνης».

Η διάσημη σειρά έργων του Ρόθκο, Seagram Murals –που αποτέλεσαν και την πρώτη του απόπειρα να δημιουργήσει σε σκούρο καμβά–, προοριζόταν για να κοσμήσει το νεοϋορκέζικο εστιατόριο Four Seasons στο ομώνυμο κτίριο Seagram. Μετά την επίσκεψή του εκεί, ο Ρόθκο άλλαξε γνώμη, επέστρεψε την παχυλή αμοιβή του και απέσυρε τα έργα. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, στα τέλη Φεβρουαρίου του 1970, θα δώριζε τους πίνακες στην Tate Modern του Λονδίνου. Την ίδια μέρα, με την υγεία του κλονισμένη από τις καταχρήσεις και με τον γάμο του να καταρρέει, θα βρισκόταν νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Η αυτοκτονία έμοιαζε να είναι το ύστατο έργο του: Οι κομμένες με ξυράφι αρτηρίες των χεριών του, παρέπεμπαν ευθέως στους αιμάτινους πίνακές του. Ήταν 66 ετών.

*Η παράσταση δημιουργήθηκε στο Dailes Theater της Λετονίας σε συνεργασία με το JK Opole Theater της Πολωνίας και το Ινστιτούτο Adam Mickiewicz, με συγχρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Θα ανέβει 8, 9 και 10 Μαρτίου στα λετονικά και στα αγγλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Αγγίζει το τετράωρο με 20λεπτο διάλειμμα. Αναζητήσαμε εισιτήρια αλλά έχουν εξαντληθεί. 

Ειδήσεις Τώρα

Ντύθηκε ρομπότ ή άλιεν: Η Ζεντάγια με vintage πανοπλία Mugler λόγω «Dune 2»

Saint Laurent: Δείτε το βιβλιοπωλείο- γκαλερί που άνοιξε, με εικαστικές και industrial αναφορές

Ο Αντώνης Σκιαθάς υποψήφιος για το κρατικό βραβείο ποίησης- Τι δήλωσε στο thebest

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View