Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επιστολική ψήφος: Ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή

Επιστολική ψήφος: Ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή

Τα ζητήματα που προκαλούν ερωτήματα

Την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο, με τους αρχηγούς να παρεμβαίνουν στη συζήτηση την προσεχή Τρίτη.

 Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που… διαφημίστηκε αρκετά από τη Νέα Δημοκρατία και μολονότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερψηφίσαν, στην αρμόδια Επιτροπή, διατηρούν αρκετέςεπιφυλάξεις ως προς την καθολικότητα της ψήφου και την διαδικασία. Ήδη, η Χαριλάου Τρικούπη κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας να μην επιτρέπεται σε όλους τους εκλογείς εντός Επικράτειας να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο αλλά να δοθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα μόνο σε ειδικές κατηγορίες (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, φοιτητές, εποχικοί εργάτες) καθώς και σε όλους τους απόδημους.

Τα δύο ζητήματα που εγείρουν ερωτήματα
 Τα ζητήματα ουσιαστικά που προκύπτουν είναι δύο, για τα οποία εγείρει ερωτήματα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής:

  • Η εξακρίβωση της ταυτότητας του εκλογέα. Επί της ουσίας, δημιουργείται προβληματισμός ως προς τη δυνατότητα εξουσιοδότησης τρίτου προσώπου για την παραλαβή και αποστολή του φακέλου.
  • Η ευθύνη του αναδόχου ή των αναδόχων παροχής ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών υπηρεσιών ως προς την εξακρίβωση της ταυτότητας του εκλογέα πρέπει να ισχύει ακέραια τόσο για την παραλαβή όσο και για την αποστολή του φακέλου, για τους εκλογείς εντός και εκτός της Επικράτειας. Με άλλα λόγια, το βασικό πρόβλημα είναι τι γίνεται σε περίπτωση που η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο δεν καταφέρει να το φέρει εις πέρας.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως θεωρεί ότι αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί. Ειδικότερα θα απαιτούνται κωδικοί Taxis, ενώ θα υπάρχει κωδικό ασφαλείας στο κινητό τηλέφωνο και τέλος ειδικό σύστημα παρακολούθησης του φακέλου από τον κάθε πολίτη.

H πλατφόρμα
 Στο Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζουν ήδη την δημιουργία μιας πλατφόρμας η οποία θα ανοίξει λίγο αφότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο, όπου θα δηλώνουν οι πολίτες αν θέλουν να ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Προς τα τέλη Απριλίου θα «φύγουν» οι φάκελοι για να φτάσουν στους εκλογείς, προκειμένου να σταλούν πίσω για να καταμετρηθούν όταν θα κλείσουν οι κάλπες. Για να γίνει δεκτή η ψήφος, το μόνο προαπαιτούμενο είναι να επιστρέψει η επιστολική ψήφος και να έχει φτάσει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών, Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 5:00.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις