Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Έτσι θα είναι η επιστολική ψήφος που θα ισχύσει από τις ευρωεκλογές

Έτσι θα είναι η επιστολική ψήφος που θα ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Μία ανακοίνωση – έκπληξη έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Γνωστοποίησε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου τόσο για ψηφοφόρους στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, μίας ιστορικής τομής, που θα ισχύσει από τις  Ευρωεκλογές.

H εξειδίκευση των μέτρων για την επιστολική ψήφο από Ν. Κεραμέως και Θ. Λιβάνιο

Δείτε live εδώ από την ΕΡΤ

Στις παρακάτω φωτογραφίες καταγράφεται πώς θα είναι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου που θα εφαρμοστεί ήδη από τις επικείμενες ευρωεκλογές.

 

«Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 και ύστερα από την άρση πρακτικά κάθε εμποδίου γι’ αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδος, την επιστολική ψήφο. Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή η οποία, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει, αποτελεί και μία πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση καθώς ουσιαστικά διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, θα μπορεί να το κάνει από την εργασία του, με άνεση και διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας. Στη συνέχεια η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τις προβλέψεις του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα της επιστολικής ψήφου».

«Αλλά θέλω να τονίσω ότι την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας. Και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία. Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για την επιτυχία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί -θα το ακούσετε στη συνέχεια στις παρουσιάσεις που θα γίνουν. Έχω μάλιστα εδώ τους φακέλους – δείγματα οι οποίοι θα σας μοιραστούν καθώς και τα σχετικά ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο αυτό σύστημα. Όπως είπα, είναι μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις