Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Η «ακτινογραφία» του επιχειρείν - Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν και έκλεισαν

Αχαΐα: Η «ακτινογραφία» του επιχειρείν -...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Για σταδιακή επιστροφή στην περίοδο προ του 2011 κάνει λόγο ο Θανάσης Κούστας σχολιάζοντας τις νέες εγγραφές

Ακόμα πιο ενθαρρυντικά, σε σχέση με το 2022, ήταν τα πράγματα στο επιχειρείν  το 2023 στην περιοχή σύμφωνα με στοιχεία του επιμελητηρίου Αχαΐας. 

Η θετική πορεία είχε  που αρχίσει να καταγράφεται το 2022 αποτυπώνεται πλέον καθαρά στον αριθμό των εγγραφών και των διαγραφών την χρονιά που έφυγε.

Να σημειώσουμε ότι οι επιχειρήσεις χωρίζονται από το Επιμελητήριο Αχαΐας σε τρεις κλάδους. Στον κλάδο της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Στο πρώτο, αυτόν της μεταποίησης ανήκουν οι βιοτεχνίες- βιομηχανίες, στου εμπορίου τα καταστήματα λιανικής ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών, τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες, εστιατόρια, τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.

To 2023 λοιπόν, στον κλάδο των μεταποίησης έγιναν 118 εγγραφές και 45 διαγραφές ενώ στον κλάδο του εμπορίου άνοιξαν 441 επιχειρήσεις και έκλεισαν 114. Τέλος στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφηκαν από το Επιμελητήριο 1.321 εγγραφές και 76 διαγραφές.

Συνολικά την χρονιά που πέρασε είχαμε 1.880 εγγραφές και 335 διαγραφές. Το 2022 άνοιξαν 1.325 επιχειρήσεις και έκλεισαν 370. Αντίστοιχα το 2021 είχαν ανοίξει 1002 και είχαν κλείσει 306.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο διευθυντής στην Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θανάσης Κούστας, «έχουμε μία σημαντική αύξηση γενικά στις εγγραφές. Φαίνεται ότι επερχόμαστε σταδιακά σε εποχές πριν το 2011 όπου είχαμε πολλές εγγραφές.  Η γενική εικόνα είναι θετική και θα έλεγα ότι σχετίζεται με τη στήριξη που έδωσε το κράτος στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας. Οι επιστρεπτέες και τα bonus ήταν τονωτικές ενέσεις για να μείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις με το κλίμα πλέον να αναστρέφεται. Στη μεταποίηση είχαμε από το 2011 έως το 2019 σχεδόν αρνητικό κλίμα σε σχέση με τις εγγραφές και τις διαγραφές. Η βιοτεχνία υπέφερε εκείνα τα χρόνια. Από το 2019 το κλίμα αντιστέκεται και γίνεται θετικό. Και η στήριξη από το Επιμελητήριο έχει παίξει το δικό της ρόλο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις