Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Γάζα – Οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Γάζα – Οι άμαχο...

Τέσσερις μήνες από την έναρξη του πολέμου

Τέσσερις μήνες συμπληρώθηκαν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και ο εφιάλτης δεν έχει τέλος.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τους αμάχους να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της UNICEF πως, κάθε μέρα πάνω από δέκα παιδιά χάνουν το ένα ή και τα δυο τους πόδια. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για εξάπλωση της σύρραξης, με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ να απειλεί τον Λίβανο πως θα «αντιγράψει» τον πόλεμο της Γάζας στη Βηρυτό.

 Το Ισραήλ διαμηνύει πως ο πόλεμος έχει εισέλθει σε νέα φάση, με στοχευμένες κυρίως επιθέσεις, ωστόσο τα χτυπήματα με θύματα δεκάδες αμάχους συνεχίζονται στη Γάζα. Οι τραυματίες εκατοντάδες με την Γιούνισεφ να καταγγέλλει πως κάθε μέρα πάνω από 10 παιδιά χάνουν ένα, ή και τα δύο τους πόδια.

H εκπρόσωπος της οργάνωσης «Σώστε τα παιδιά» από τη Νέα Ζηλανδία, Ζάκι Σάουθι, δήλωσε: «Κυριολεκτικά τα παιδιά ακρωτηριάζονται και παραμορφώνονται από τους βομβαρδισμούς εις βάρος τους».

Με τις συνθήκες στα νοσοκομεία να είναι άθλιες οι περισσότεροι  ακρωτηριασμοί γίνονται χωρίς αναισθησία, και τα αντιβιοτικά είναι ανύπαρκτα.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σον Κάσεϊ: «Πολλά παιδιά βρίσκονται στο πάτωμα και σε ένα φορείο πίσω μου. Οι γιατροί φωνάζουν για νυστέρια και θωρακικούς σωλήνες».

Ασθενείς φτάνουν κάθε λίγα λεπτά. Πραγματικά επικρατεί χάος. Ο Διευθυντής του νοσοκομείου μόλις μας μίλησε και είπε ότι έχει ένα αίτημα: να προστατευτεί αυτό το νοσοκομείο, παρόλο που πολλοί από το προσωπικό του έχουν φύγει.

Βαρύς ο φόρος αίματος και για τους δημοσιογράφους. Το Αλ Τζαζίρα κατηγορεί το Ισραήλ πως στοχοποιεί τα μέλη του. Άλλοι δύο δημοσιογράφοι του δικτύου έπεσαν νεκροί στην Χαν Γιούνις.

Ο ένας από αυτούς, ο Χαμζά, ήταν ο μεγάλος γιός του Γουαέλ Νταχντούχ, επικεφαλής του καναλιού στην Γάζα. Τον Οκτώβριο είχε χάσει σε βομβαρδισμό άλλα δύο του παιδιά, τη γυναίκα του και ένα εγγόνι. Όπως δήλωσε ο πατέρας του: «Τι τους έκανε ο Χαμζά και τι τους έκανε η οικογένειά μου; Τι τους έχουν κάνει οι πολίτες της Λωρίδας της Γάζας; Δεν έκαναν τίποτα».

Στο τραγικό αυτό γεγονός αναφέρθηκε και ο Άντονι Μπλίνκεν: «Δεν μπορώ να φανταστώ την φρίκη που έχει βιώσει, όχι μια φορά αλλά τώρα δύο φορές. Αυτή είναι μια αδιανόητη τραγωδία».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει την τέταρτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή με την επόμενη και δυσκολότερη στάση στο Ισραήλ, όπου θα επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα και την επιστροφή των εκτοπισμένων. Όπως δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν: «Απορρίπτουμε τις δηλώσεις ορισμένων Ισραηλινών υπουργών και βουλευτών που ζητούν μετεγκατάσταση Παλαιστινίων έξω από τη Γάζα».

Καθώς υψηλόβαθμος διοικητής μονάδας της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας με συνέντευξή στην Wall Street Journal εμμένει στην αποφασιστικότητα της χώρας του να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό αντίπαλο που θα έχει τη στήριξη του Ιράν: Πολεμάμε έναν άξονα, σημείωσε, όχι έναν μόνο εχθρό.

Η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν
Νέα περιοδεία στις αραβικές χώρες πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, υπό τον φόβο η κρίση στη Μέση Ανατολή να εξαπλωθεί.  Ο Άντονι Μπλίνκεν για πρώτη φορά επεσήμανε πως «οι Παλαιστίνιοι άμαχοι πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έχει ήδη επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Τουρκία και την Ελλάδα και αναμένεται σε λίγο να προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Δυτική Όχθη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Ο σημερινός – και αυριανός σταθμός – είναι οι πιο κρίσιμοι, καθώς στόχος του Μπλίνκεν και γενικά της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί επέκταση της σύγκρουσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, σε μία μάχη που θα εμπλέξει το Ιράν, ενδεχομένως και άλλες χώρες της περιοχές με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλον τον πλανήτη.

Αν εμπλακεί το Ιράν – η Ουάσιγκτον θα αναγκαστεί να σπεύσει για να βοηθήσει το Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ συζητά επίθεση κατά της Χεζμπολάχ αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, καθώς θεωρεί ότι η οργάνωση στήριξε τη Χαμάς στο τρομοκραιτκό χτύπημα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post που επικαλείται πηγές από τη στρατιωτική κατασκοπεία, η Ουάσιγκτον προσπαθεί εξ αρχής να αποτρέψει αυτά τα σχέδια του Ισραήλ, καθώς θεωρεί ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος.

Εκτιμούν ότι ο φόρος αίματος θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, δεδομένου ότι έκτοτε το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Εκτιμούν ότι οι απώλειες θα κυμανθούν μεταξύ των 300 και 500 νεκρών, ενώ θα πρέπει ουσιαστικά να εκκενωθεί όλο το βόρειο Ισραήλ. Ενώ και ο στρατός του Ισραήλ είναι αποδυναμωμένος από την στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα και χρειάζεται χρόνο να ανασυνταχθεί για μία νέα επίθεση στα βόρεια. Ειδικά η αεροπορία, καθώς οι πιλότοι είναι κουρασμένοι και τα αεροπλάνα χρειάζονται συντήρηση.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης ότι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν μιλούσε με το Νετανιάχου τρεις φορές την ημέρα, ουσιαστικά για να αποφύγει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε να επισκεφτεί το Ισραήλ μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς.

Ο ρόλος του Μπλίνκεν, λοιπόν, είναι να αποτρέψει αυτά τα σχέδια του Ισραήλ, το οποίο υπάρχουν ανησυχίες ότι πέρασε στην επόμενη φάση της επιχείρησης στη Γάζα ώστε να υπάρχει χρόνος για ανασύνταξη των δυνάμεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις