Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Tέλος εποχής: Έφυγε από τη ζωή η grand dame της παλιάς Πάτρας Νανά Δούκα

φωτό με τον Σπύρο Δούκα

φωτό με τον Σπύρο Δούκα

Θλίψη στην Πάτρα

Έφυγε από τη ζωή η Νανά Δούκα της ιστορικής εκδοτικής οικογένειας της Πάτρας, στην οποία ανήκε επί δεκαετίες η εφημερίδα «Πελοπόννησος», μία grand dame της παλιάς πόλης, που "σφράγισε" την πορεία του τοπικού Τύπου. 

Η Αναστασία (Νανά) Δούκα γεννήθηκε στην Πάτρα στις 29 Μαΐου 1924. Ηταν η κόρη του ιδρυτή της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Χαράλαμπου Φραγκόπουλου και της Γιώτας Αθανασιάδου.

Είχε σπουδάσει στη σχολή καλογραιών στην Νάξο, αλλά και στο Παρίσι, ενώ η μητέρα της Γιώτα Αθανασιάδου, αρθρογράφος και εκδότρια της «Πελοποννήσου», μετά την χηρεία της έκανε δεύτερο γάμο με τον Κωνσταντίνο Παπαγγελούτσο, που υπήρξε διευθυντής και αρθρογράφος της εφημερίδας.

Μετά τον θάνατο της Γιώτας Παπαγγελούτσου, τη δεκαετία του ’80, η Νανά Δούκα ανέλαβε την έκδοση της εφημερίδας, μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της, Σπύρο Δούκα, έως και το 2011, βάζοντας την δική τους σφραγίδα στην πορεία του περιφερειακού Τύπου, ακολουθώντας πάντα την οικογενειακή παράδοση του πατέρα της, Χαράλαμπου και των θείων της, Διονύση, Ηρακλή και Νίκου που ήταν οι ιδρυτές της «Πελοποννήσου». 

Η Νανά Δούκα είχε πάντα ενεργό ρόλο στην εφημερίδα, ενώ για πολλά χρόνια αρθρογραφούσε, έχοντας την δική της στήλη, την οποία υπέγραφε, ως «Νι Δέλτα». 

Ο δεύτερος γάμος της με τον Σπύρο Δούκα, πραγματοποιήθηκε το 1956. Το 1958 απέκτησαν το μοναχοπαίδι τους, την Λήδα, η οποία ασθένησε σε νεαρή ηλικία (12 ετών) και τελικά πέθανε το 1997 σε ηλικία 35 ετών. Έζησε με τον άνδρα της ζωής της για 65 ολόκληρα χρόνια μαζί. Ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός, ζωντανός, δραστήριος και κεφάτος άνθρωπος και σε κέρδιζε εξαρχής. Παρακολουθούσε με συνέπεια επί δεκαετίες τα πολιτικά - κοινωνικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, αποτελώντας μαζί με τον Σπύρο Δούκα ένα από τα πρωταγωνιστικά ζευγάρια της γενιάς τους. 

Ο Σπύρος Δούκας έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών το 2018, όταν ήδη η υγεία της Νανάς Δούκα είχε εξασθενήσει. Ποτέ δεν έμαθε ο ένας για τον θάνατο του άλλου. 

Στη μνήμη της κόρης τους Λήδας, ο Σπύρος και η Νανά Δούκα ίδρυσαν το 2000 το ίδρυμα «Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα» με κύριο σκοπό τη χορηγία έργων ευποιίας και την προσφορά κοινωφελών υπηρεσιών προς την κοινωνία της Πάτρας. Παράλληλα στήριξαν φορείς και ανθρώπους, χωρίς ποτέ να γίνει ευρέως γνωστό.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων Ά Κοιμητηρίου Πατρών.

Το thebest.gr εκφράζει στους οικείους της θερμά συλλυπητήρια.

  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις