Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αγγλικανική Εκκλησία: Η Πάτρα στον γοτθικό ρυθμό

Αγγλικανική Εκκλησία: Η Πάτρα στον γοτθικό ρυθμό
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Όταν η πόλη άκμαζε, οι Άγγλοι μεγαλουργούσαν και οι μετακινήσεις γίνονταν με τραμ

Η Αγγλικανική εκκλησία είναι μακράν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Πάτρας το οποίο τη συνδέει, άμα τη εμφανίσει του, με την εποχή του σταφιδεμπορίου και της ακμής της πόλης κατά τον 19ο αιώνα.

Η οδός Σατωβριάνδου και οι γύρω δρόμοι ήταν σπαρμένοι με εντυπωσιακά αρχοντικά, την εποχή που η ανθηρή αγγλική κοινότητα άρχισε να χτίζει την επιβλητική της εκκλησία στην Πάτρα.

Τα μέλη της, επιχειρηματίες που πρωτοστάτησαν τα χρόνια του σταφιδεμπορίου, ο πρόξενος Θωμάς Βουδ και γνωστές βρετανικές οικογένειες με οικονομική επιφάνεια και ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην οικοδόμηση αυτού του ιδιαίτερου κτιρίου που ορθώνει τη σπανιότητά του στη συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Αγίου Διονυσίου.

*φωτογραφίες Νίκος Ψαθογιαννάκης

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε νεογοτθικό ρυθμό με γρανιτένιες πέτρες και λιτό, αλλά εντυπωσιακό διάκοσμο και ήταν το σημείο τερματισμού του τραμ της Πάτρας

Η κατασκευή της Αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, ξεκίνησε το 1872 σε οικόπεδο, που παραχωρήθηκε στα μέλη της Αγγλικής κοινότητας της Πάτρας και αποπερατώθηκε το 1878. Τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο αρχιεπίσκοπος Πατρών Κύριλλος και πρώτος εφημέριος του ναού, από το 1872 έως το 1876, ήταν ο ιερέας Έρβερτ Βόϋς. Το αρχιτεκτονικό ύφος του ναού ακολουθεί τα αγγλικανικά πρότυπα, δανειζόμενο στοιχεία από αντίστοιχους ναούς της Αγγλίας, έχει επιμελημένη κατασκευή από εμφανή λιθοδομή με επεξεργασμένα αρχιτεκτονικά μέλη.

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε νεο-γοτθικό ρυθμό με γρανιτένιες πέτρες και λιτό, αλλά εντυπωσιακό διάκοσμο. Έχει στεγασμένη είσοδο νεογοτθικού ύφους από την ανατολική πλευρά, ενώ ξεχωρίζει το κωδωνοστάσιο που προβάλει από το μέσο της δυτικής πλευράς.

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε νεογοτθικό ρυθμό με γρανιτένιες πέτρες και λιτό, αλλά εντυπωσιακό διάκοσμο και ήταν το σημείο τερματισμού του τραμ της Πάτρας

Η Αγγλικανική εκκλησία ήταν το σημείο τερματισμού του τραμ της Πάτρας, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 7 Απρίλιου 1902, Κυριακή των Βαΐων, από τον δήμαρχο Δημήτριο Βότση, αλλά και ένα από τα πρώτα κτίρια που βομβαρδίστηκαν από τους Ιταλούς στην έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Πάτρα, το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο ναός εγκαταλείφθηκε και σταμάτησε να λειτουργεί, αφού οι Βρετανοί είχαν φύγει πλέον από την Ελλάδα. Κατά καιρούς έγιναν διάφορες προσπάθειες επαναλειτουργίας και χρήσης του για θρησκευτικούς λόγους, ωστόσο κατά κύριο λόγο φιλοξενούσε διάφορα πολιτιστικά γεγονότα, ως ένα αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης με ευθεία αναφορά στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν τον 19ο αιώνα με τη δυτική Ευρώπη.

Εδώ και περίπου μια τριετία το κτίριο ανήκει στον Αθανάσιο Στεφανόπουλο, τον ομογενή επιχειρηματία από την Αμερική, τον άνθρωπο που κατόρθωσε να διασώσει το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην οδό Κορίνθου και να το μετατρέψει σε Στέγη Μουσείου και Γραμμάτων, κάνοντάς το επισκέψιμο και αποδίδοντας έναν φόρο τιμής που δεν μπόρεσε να δώσει η πόλη στον εθνικό ποιητή στο νεοκλασικό όπου γεννήθηκε.

Ο πατρινής καταγωγής  επιχειρηματίας έχει εκφράσει την επιθυμία να χρησιμοποιήσει το ναό αφού τον ανακαινίσει για την φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων επισημαίνοντας ότι είναι διατεθειμένος να  τον παραχωρεί  και για τις τελετές της αγγλικανικής κοινότητας, όποτε αυτό χρειάζεται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις