Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Οι πιο επικίνδυνες και οι ασφαλέστερες χώρες του κόσμου για το 2024

Οι πιο επικίνδυνες και οι ασφαλέστερες χ...

O Χάρτης Κινδύνων του 2024 έχει ταξινομήσει τις χώρες με βάση μετρήσεις, όπως η ασφάλεια, οι ιατρικοί κίνδυνοι και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής

Σχεδιάζετε διακοπές στο εξωτερικό; Πριν κλείσετε το αεροπορικό σας εισιτήριο είναι σημαντικό να ελέγξετε πρώτα τον βαθμό… επικινδυνότητας του τόπου προορισμού σας καθώς σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν ξεσπάσει ή βρίσκονται από καιρό σε εξέλιξη ένοπλες συγκρούσεις ή άλλες αντιπαραθέσεις ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα σχετικά με θέματα υγείας ή κλιματικής αλλαγής που αποτελούν περιορίζουν τον βαθμό ασφάλειας για κατοίκους και επισκέπτες.

Ακολουθούν οι χώρες που αποτελούν τον μέγιστο κίνδυνο για τους ταξιδιώτες το 2024, αλλά και αυτές που είναι οι πιο ασφαλείς, σύμφωνα με το International SOS.

Η εταιρεία αξιολόγησης κινδύνου, στον Χάρτη Κινδύνων του 2024, έχει ταξινομήσει αυτές τις χώρες με βάση διάφορες μετρήσεις, όπως η ασφάλεια, οι ιατρικοί κίνδυνοι καθώς και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε τον διαδραστικό Χάρτη Κινδύνων 2024 εδώ

Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα όσον αφορά το κριτήριο της ασφάλειας έχει το κίτρινο χρώμα (χαμηλός κίνδυνος), ενώ άλλες χώρες και περιοχές που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει πορτοκαλί χρώμα (μέτριος κίνδυνος), όπως και η Δυτική Όχθη και το Ισραήλ., ενώ η Ουκρανία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος για σχεδόν δύο χρόνια, είναι στο βαθύ κόκκινο (πολύ υψηλός κίνδυνος).

Η χώρα μας βρίσκεται:

στο κίτρινο (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά στην ασφάλεια
στο πράσινο (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά στην υγεία
στο ροζ (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή
στο κόκκινο (15-17,5% κίνδυνος) όσον αφορά στην ψυχική υγεία

Κίνδυνοι ασφάλειας
Δύο χώρες της Αφρικής, η Λιβύη και το Νότιο Σουδάν, έχουν αναδειχθεί σε μέρη με «ακραίους» κινδύνους για την ασφάλεια, τα οποία συνδέονται με χώρες με «ελάχιστο ή ανύπαρκτο κυβερνητικό έλεγχο και νόμο και τάξη» και ελάχιστα λειτουργικές κυβερνητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, σύμφωνα με το International SOS.

Οι χώρες με «υψηλούς» κινδύνους ασφαλείας αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις που είναι συχνά βίαιες και θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν ξένους. Τέτοιες χώρες είναι, σύμφωνα με τη λίστα, η Βενεζουέλα, το Πακιστάν και η Μιανμάρ.

Αντίθετα, οι σκανδιναβικές χώρες είναι από τις πιο ασφαλείς όσον αφορά την ασφάλεια. Η μέτρηση αξιολογεί τις απειλές που προέρχονται από την πολιτική βία και την κοινωνική αναταραχή, παράλληλα με την επικράτηση της βίας και των μικροεγκλημάτων.

Η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Δανία και η Γροιλανδία έχουν όλες ταξινομηθεί ως χώρες με «ασήμαντους» κινδύνους για την ασφάλεια. Η Ελβετία και η Σλοβενία συγκαταλέγονται επίσης στις χώρες με τους λιγότερους κινδύνους για την ασφάλεια.

Ιατρικοί κίνδυνοι
Χώρες με «πολύ υψηλούς» ιατρικούς κινδύνους, οι οποίοι αξιολογούνται με βάση τον επιπολασμό μολυσματικών ασθενειών όπως η Covid και το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Κορέα, μαζί με πολλές αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν και της Λιβύης.

Στα κράτη με τους λιγότερους ιατρικούς κινδύνους περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι μια πρωταρχική ανησυχία για τους ανθρώπους – με το 60% των ταξιδιωτών να δηλώνουν ότι η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν μια επείγουσα ιατρική κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι ο κύριος οδηγός για την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Οι πάροχοι πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης συνήθως δεν καλύπτουν το κόστος τραυματισμών ή ασθενειών που υπέστησαν στο εξωτερικό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά ιδιωτικά έξοδα, δήλωσε ο James Clark, ειδικός περιεχομένου στην ασφαλιστική εταιρεία Squaremouth.

Το International SOS κατέταξε επίσης τις χώρες με βάση την κλιματική αλλαγή και πώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές. Αν και για τους ταξιδιώτες αυτό μπορεί να μην είναι θέμα άμεσης ανησυχίας ακόμα.

«Βλέπουμε ότι αυτοί οι κίνδυνοι γίνονται πιο αλληλοεξαρτώμενοι. Για παράδειγμα, η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ιατρικών κινδύνων, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη νέων ασθενειών ή στην αύξηση της συχνότητας των υπαρχουσών ασθενειών», δήλωσε στο CNBC Travel ο Noriko Takasaki, διευθυντής ασφαλείας στο International SOS.
 
ΠΗΓΗ in.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life