Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άναψαν φωτιές τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια- Τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση- Οι προδιαγραφές λειτουργίας τους

Άναψαν φωτιές τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια- ...

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο

Από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν με το νέο έτος θα είναι αυτό για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

 Ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο υπερασπίστηκε την ίδρυσή τους λέγοντας πως «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει και αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις».

Ακόμη, τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει το «δημόσιο πανεπιστήμιο», ενώ στόχος είναι «να μείνουν στην πατρίδα μας πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό». 

Οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους
 Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυστηρές θα είναι οι προϋποθέσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα,

  • τα μέλη του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού θα πρέπει να έχουν διδακτορικό τίτλο.
  • Να διαθέτουν επαρκείς κτιριακές υποδομές και 5ετη μελέτη βιωσιμότητας
  • και σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας παραρτήματος τόσο το μη κρατικό ίδρυμα όσο και το μητρικό θα είναι υπεύθυνα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών αλλά την απονομή του τίτλου των σπουδών του.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
 Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα και χτύπημα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Αυγέρη: “Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη”
“Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να υποτιμά με τα λεγόμενά του τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα.

 Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία.

Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη”, αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.

 Χαρίτσης: “Ιδιωτικά πανεπιστήμια; Όχι, ευχαριστώ”
Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο εξέφρασε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως σημειώνει ο κ. Χαρίτσης, «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αφορούν τον βαθύ ιδεολογικό πυρήνα της ελληνικής Δεξιάς και εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν μια ακόμα ευκαιρία κερδοσκοπίας».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «το ελεύθερο πανεπιστήμιο που επαγγέλλεται η κυβέρνηση είναι ένα ψέμα» και εξηγεί ότι αποτελεί «τον δρόμο για τη δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων και της υποβάθμισης των πανεπιστημίων της χώρας μας».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης τονίζει πως «η Νέα Αριστερά καλεί σε μέτωπο ανυπακοής στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης» ώστε να μην περάσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κουτσούμπας: “Η παιδεία προσαρμόζεται περισσότερο στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς”
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του σε εκδήλωση του ΚΚΕ αφιερωμένη στον Δημήτρη Γληνό, ανέφερε: «Στο πρόσωπο του Γληνού εντοπίζουμε μια προσωπικότητα που έκανε πράξη την καινοτομία, όχι με το στενό και αγοραίο περιεχόμενο που της δίνουν οι διάφοροι κυβερνώντες, αλλά με αυτό που μπορεί να συνοψιστεί με την επιδίωξη: “Η επιστήμη να σκέφτεται ανθρώπινα και κάθε άνθρωπος να σκέφτεται επιστημονικά”.

Όμως, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, όταν η μόρφωση, η παιδεία, η επιστημονική έρευνα, προσαρμόζεται ακόμη περισσότερο στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, όπως με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων – επιχειρήσεων, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη και το οποίο συνιστά αντιδραστική τομή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νεολαία και τον λαό μας».

ΚΚΕ: “Νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας”
«Οι σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστούν πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας! Γιατί χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Είναι εκ του πονηρού η αναφορά της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο, δήθεν, “καταργούνται τα τείχη” στην εκπαίδευση. Τα πραγματικά τείχη στην εκπαίδευση τα βρίσκουν μπροστά τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια και βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων. Οι χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και οι οικογένειές τους, που κοπιάζουν και αγωνιούν, κάνοντας αμέτρητες οικονομικές θυσίες, για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια», γράφει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ “δεν θα μπει εμπόδιο”
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στον Real FM 97,8, ανέφερε πως «αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα. Αλλά προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, που αφορά σε εκατομμύρια Έλληνες και όχι μόνο τους λίγους. Εάν, τώρα, η Νέα Δημοκρατία φέρει κάτι, το οποίο υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια, τότε θα είμαστε αρνητικοί».

Ελληνική Λύση: Η βιασύνη της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γέννα μία απορία
 «Η βιασύνη της Νέας Δημοκρατίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γεννά μία απορία: Θα νοιαζόταν τόσο πολύ εάν δεν ενδιαφερόταν η γνωστή εταιρεία CVC;» σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Λύση, προσθέτοντας ότι «θα μας έπειθε για το ανιδιοτελές των προθέσεών της εάν βιαζόταν και για την κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών». 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις