Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Τζον Λένον: 43 χρόνια μετά τη δολοφονία του ένα ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τα τελευταία λόγια του

Τζον Λένον: 43 χρόνια μετά τη δολοφονία ...

Δείτε βιντεο

Οι Beatles δεν «πεθαίνουν» ποτέ… 43 χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζον Λένον, ένα ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τα τελευταία λόγια του πριν ξεψυχήσει.

Την Παρασκευή κλείνουν 43 χρόνια από την δολοφονία του Τζον Λένον, του θρυλικού Beatle. Οι Beatles δεν «πεθαίνουν» ποτέ… Κι όσοι από τα Σκαθάρια έχουν «φύγει», επιστρέφουν συχνά με τον τρόπο τους και μας ταξιδεύουν στα χρόνια της αθωότητας.

Πρόσφατα, το ακυκλοφόρητο τραγούδι «Now and Then», που γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τον Τζον Λένον και που το ηχογράφησε σε μια κασέτα, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη το 1978, κυκλοφόρησε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και είναι σαν να τραγουδάει ολόκληρο το Συγκρότημα.

Η αρχική ηχογράφηση περιείχε μόνο τη φωνή και το πιάνο του Λένον. Και ο Τζον Λένον, κι ο Ρίνγκο Σταρ κι ο Τζορτζ Χάρισον κι ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επέστρεψαν στη δεύτερη 10ετία του 21ου αιώνα το ίδιο μουσικά γοητευτικοί, όπως πριν από 60 χρόνια!

Ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Λένον

Και ένα ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων στο Apple TV+ μας γύρισε στην ημέρα της δολοφονίας του Τζον Λένον και μας αποκάλυψε τα τελευταία λόγια του θρυλικού Σκαθαριού πριν κλείσουν η φωνή και τα μάτια του για πάντα.
Ο βίαιος θάνατος του Τζον Λένον, στις 8 Οκτωβρίου του 1980, από τις σφαίρες του Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, συγκλόνισε τον κόσμο. Η σειρά-ντοκιμαντέρ με τίτλο «John Lennon: Murder Without a Trial» εξετάζει τις συνθήκες του θανάτου του Λένον και το τι επακολούθησε και αποκαλύπτει τα τελευταία του λόγια πριν ξεψυχήσει.

Ο Τζον Λένον πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ενώ επέστρεφε στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Αυτός και η σύζυγός του, Γιόκο Όνο, είχαν φτάσει στο κτηριακό συγκρότημα Ντακότα όταν τους πλησίασε ο Τσάπμαν- θαυμαστής των Beatles που είχε εξοργιστεί (όπως ισχυρίστηκε) ότι το Συγκρότημα είχε γίνει πιο δημοφιλές από τον Ιησού.
Ο Τσάπμαν είχε συναντήσει τον Λένον νωρίτερα εκείνη την ημέρα και του είχε ζητήσει να υπογράψει στο άλμπουμ Double Fantasy. Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Τσάπμαν πλησίασε τον Λένον και την Όνο, έβγαλε ένα περίστροφο και πυροβόλησε πέντε φορές· τέσσερις σφαίρες χτύπησαν τον Λένον στην πλάτη. Όταν ο Λένον πέρασε την πύλη του νοσοκομείου Roosevelt (τώρα Mount Sinai West) ήταν ήδη νεκρός· στα 40 του χρόνια.

Ο δολοφόνος είχε παραμείνει στον τόπο του εγκλήματος, μέχρι που συνελήφθη από αστυνομικούς, οι οποίοι παραξενεύτηκαν από το γεγονός ότι τον είδαν ατάραχο να διαβάζει το βιβλίο «Φύλακας στη Σίκαλη» του Σάλιντζερ…

Το ντοκιμαντέρ «John Lennon: Murder Without a Tria», υπό την αφήγηση του ηθοποιού Kiefer Sutherland, εξετάζει και τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που έχουν ενσκήψει όλα αυτά τα χρόνια· παρουσιάζει τον Τσάπμαν να μιλά με τους δικηγόρους του ενώ υποβάλλει αίτηση αποφυλάκισης, καθώς επίσης και συνεντεύξεις με δικηγόρους, αστυνομικούς ντετέκτιβ, ψυχιάτρους και φίλους του Λένον με σκοπό να ριχτεί περισσότερο φως στη δολοφονία.

«Με πυροβολούν»...
Και ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις ξεχωρίζουν τα τελευταία λόγια του Λένον, για τα οποία έχουν κατατεθεί μόνο εικασίες τα τελευταία χρόνια. Ο Τζέι Χάστινγκς, που εργαζόταν στη ρεσεψιόν του συγκροτήματος Dakota Apartments, θυμάται: «Τον είδα να περνά τρέχοντας δίπλα μου. “Με πυροβολούν”, είπε και από το στόμα του έτρεχε αίμα. Σωριάστηκε στο έδαφος. Τον έσυρα από την πλάτη και του έβγαλα τα γυαλιά· τα έβαλα στο γραφείο. Και η Γιόκο ούρλιαζε: “Πάρτε ένα ασθενοφόρο, πάρτε ένα ασθενοφόρο, πάρτε ένα ασθενοφόρο“».

Ο δολοφόνος του Λένον, Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν εκτίει ποινή 20ετους κάθειρξης έως και ισόβιας για φόνο δευτέρου βαθμού και βρίσκεται στο σωφρονιστικό κέντρο Green Haven στη Νέα Υόρκη. Του αρνήθηκαν επανειλημμένως την αποφυλάκιση υπό όρους, με την επόμενη αίτηση να υποβάλλεται τον προσεχή Φεβρουάριο.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight