Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζώνη θανάτου η Λωρίδα της Γάζας: Βομβαρδίζουν σχολεία και νοσοκομεία στον νότο

Ζώνη θανάτου η Λωρίδα της Γάζας: Βομβαρδ...

«Κανένα σημείο δεν είναι πλέον ασφαλές» λέει ο ΟΗΕ

Τον θάνατο «σπέρνει» μαζικά ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας καθώς έχει μετατρέψει όλη την περιοχή σε θέρετρο βομβαρδισμών και χερσαίων επιθέσεων, με σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια να βρίσκονται στο στόχαστρο χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε εγκράτεια παρά τις διεθνείς εκκλήσεις που επιμένουν στην κατάπαυση του πυρός.

Η επέλαση των IDF δεν περιορίζεται πλέον σε όγκο και ένταση στο βόρεια τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα αλλά έχει επεκταθεί κανονικά και στον νότο με αεροπορικό σφυροκόπημα και επιδρομές αρμάτων μάχης και ταγμάτων πεζικού με την πόλη Χαν Γιουνίς να βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία αφού το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι εκεί κρύβεται η ηγεσία της Χαμάς.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες και οι νεκροί στην περιοχή τις τελευταίες ώρες, παρότι το Ισραήλ είχε πει στους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο, δήλωσαν κάτοικοι και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν επί τόπου.

Στο «μάτι» του πολεμικού κυκλώνα το νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς
 
«Δεχόμαστε ανελέητους, αδιάκοπους βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς πυροβολικού σε διάφορες περιοχές κοντά στο νοσοκομείο Nasser», ανέφερε μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή.

Δεν είχαμε ξανακούσει τέτοιους βομβαρδισμούς στην περιοχή του νοσοκομείου και έχουν ενταθεί μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε μεσολαβήσει το Κατάρ.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είχαν ενημερωθεί προηγουμένως να εκκενώσουν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά πλέον οι επιθέσεις εντείνονται. Είναι μια σαφής απόδειξη ότι το πεδίο και τα ποσοστά των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στο Χαν Γιουνίς θα επεκταθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Τουλάχιστον 50 νεκροί από βομβαρδισμό σε σχολείο
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο το WAFA, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων.

Η αναφερόμενη αεροπορική επιδρομή έπληξε τη γειτονιά Νταράτζ στη βορειοδυτική Γάζα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο Reuters ότι εξετάζεται την αναφερόμενη επίθεση. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά.

Η τελευταία επίθεση έρχεται την ώρα που ηγέτες σε όλο τον κόσμο καλούν το Ισραήλ να σκοτώσει Παλαιστίνιους αμάχους, καθώς αυξάνει τις επιθέσεις σε όλη την επικράτεια της Γάζας.

Υπό ισραηλινό έλεγχο βρίσκεται σχεδόν ολοκληρωτικά το βόρειο τμήμα της Λωρίδας έπειτα από δύο μήνες σφοδρών μαχών.

ΟΗΕ: «Κανένα μέρος ασφαλές», εκτοπισμένο το 80% των Παλαιστινίων
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) δημοσίευσε στο Χ ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν ακόμη και περιοχές στη Γάζα όπου οι Παλαιστίνιοι ενθαρρύνονται να διαφύγουν, συμπεριλαμβανομένου του περάσματος της Ράφα.

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, ούτε εκεί ούτε πουθενά στη Γάζα. Ένας κτηνώδης πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση», ανέφερε η υπηρεσία στο X.

Ο Τόμας Γουάιτ, επικεφαλής του οργανισμού στη Γάζα, πρόσθεσε ότι δεν έχει "τίποτα" να πει στους ανθρώπους που "παρακαλούν για συμβουλές" σχετικά με το πού να βρουν καταφύγιο.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Unrwa, δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδόν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι - το 80% του πληθυσμού - έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

«Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο σε 156 εγκαταστάσεις της Unrwa και στις πέντε επαρχίες», προσθέτει η οργάνωση.

Στο «σκοτάδι» η Λωρίδα της Γάζας
«Κομμένες» είναι πλέον οι επικοινωνίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί και ψηφιακά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών PalTel δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook:

«Λυπούμαστε που ανακοινώνουμε ότι όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου) στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας έχουν χαθεί λόγω της αποσύνδεσης των κύριων στοιχείων του δικτύου μας υπό το φως της συνεχιζόμενης επίθεσης. Οι τεχνικές μας ομάδες εργάζονται αδιάκοπα με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποκατάσταση των υπηρεσιών».

Συρροή νεκρών και τραυματιών στα νοσοκομεία εν μέσω βομβαρδισμών
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας εξέδωσε νέα στοιχεία για τα θύματα, σύμφωνα με τα οποία 15.899 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Αναφέρει ότι το 70% των δολοφονηθέντων είναι γυναίκες και παιδιά. Δεν κάνει διάκριση στους αριθμούς μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα υποεκτιμημένος, καθώς η κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Γάζα έχει καταστήσει δύσκολη τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 Παλαιστίνιοι που θεωρούνται αγνοούμενοι εντός της περιοχής.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τους αριθμούς των θυμάτων που εκδίδονται κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν εισροή τραυματισμένων Παλαιστινίων μετά την κατάρρευση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα.

«Από τότε που κατέρρευσε η εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, στην Παλαιστίνη, την 1η Δεκεμβρίου, οι εναέριες και χερσαίες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπους να σκοτωθούν και να τραυματιστούν», ανέφεραν τη Δευτέρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι υποστηρίζουν δύο νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. 

Το Ισραήλ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του στην πόλη της Γάζας στο κέντρο της Λωρίδας και στο Χαν Γιουνίς στα νότια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ του Χαν Γιουνίς είναι φρικτή, καθώς οι άνθρωποι έχουν καταφύγει εκεί για να κρυφτούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τις τελευταίες 48 ώρες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι μόνο στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στο κέντρο της Γάζας έχουν φτάσει πάνω από 100 νεκροί Παλαιστίνιοι και πάνω από 400 τραυματίες. 

«Ακούμε βομβαρδισμούς γύρω μας, μέρα και νύχτα», δήλωσε η Katrien Claeys, αξιωματούχος της οργάνωσης στο κέντρο της Γάζας.

«Βλέπουμε ασθενείς με σημάδια λοίμωξης και νεκρωτικό ιστό, καθώς δεν έχουν αλλάξει επίδεσμο τραύματος εδώ και μέρες και μερικές φορές εβδομάδες», πρόσθεσε.

Το νοσοκομείο Νάσερ, στο Χαν Γιουνίς, το οποίο έχει στοχοποιήσει το Ισραήλ στη νέα φάση στάδιο της επίθεσής του, έχει κατακλυστεί από τραυματισμένους Παλαιστίνιους.

«Το νοσοκομείο δέχεται πολλούς βαριά τραυματισμένους ασθενείς σχεδόν κάθε ώρα», δήλωσε ο Κρις Χουκ, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Χαν Γιουνίς.

«Με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο -δεν υπάρχει πια διαθέσιμος χώρος- είναι πραγματικά μια τρομερή κατάσταση. Όλοι ανησυχούν ειλικρινά για το τι θα επακολουθήσει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις