Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ώρα Πατρών: Η ώρα του λογαριασμού για τα απορρίμματα

Ώρα Πατρών: Η ώρα του λογαριασμού για τα...

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης

Στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Ώρα Πατρών σχετικά με το ζήτημα της διαχείρησης απορριμμάτων αναφέρεται:

Να που στη ζωή έρχεται και η ώρα του λογαριασμού και τότε βρίσκεσαι μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα.
Μιλάμε για τον υπολογισμό της απόδοσης του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δώσει έναν χρονικό ορίζοντα προκειμένου να σταματήσει η ταφή των απορριμμάτων, αλλιώς προβλέπονταν καταβολή για κάθε τόνο ταφής.
Πολλές πόλεις της χώρας μπήκαν στην διαδικασία της κυκλικής οικονομίας, της επανάχρησης, της ανακύκλωσης, και πέτυχαν σημαντικούς στόχους.
Στην πόλη μας η Δημοτική αρχή του κ. Πελετίδη το 2015 στον τοπικό σχεδιασμό προέβλεψε ότι με την πολιτική της το 2020 θα φτάναμε σε ποσοστά του 50% της ανακύκλωσης.
Το 2014 η ανακύκλωση από την προηγούμενη δημοτική αρχή Δημαρά ήταν περίπου στο 7% σήμερα η ανακύκλωση είναι περίπου στο 3,5%.
Μία σειρά ενεργειών που είχαν προταθεί από την παράταξή μας, το προηγούμενο διάστημα με διαλογή στην πηγή, ξεχωριστή συλλογή, πράσινα σημεία, ενίσχυση της κομποστοποίησης, πράσινα κλαδέματα, κυκλική οικονομία, επιβράβευση σε γειτονιές, εκπαίδευση έμειναν αιωρούμενα.
Παράλληλα το εργοστάσιο στου Φλόκα θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 53.000 τόνων το χρόνο και 8.000 τόνους οργανικά.
Η Πάτρα παράγει περίπου 100.000 τόνους απορρίμματα το χρόνο. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οι πολίτες θα κληθούν άμεσα να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, εξαιτίας της αδράνειας εννέα χρόνων της Δημοτικής αρχής.
Το σύνθημα αύριο θα κλείσει η Ξερόλακκα που είχε πει ο κ.Πελετίδης απεδείχθη έωλο.
Σύμφωνα με το νόμο 4819/21 το τέλος ταφής ορίζεται 20€/τόνο και ως 35€/τόνο. Από 1/1/26 ορίζεται σε 45€ και από 1/1/27 σε 55€/τόνο και η τιμή θα παραμένει σταθερή τα επόμενα έτη.
Το 2022 το τέλος ταφής για 332 δήμους της χώρας ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και αυτό προβλέπεται να καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης έως 31/12/23.
Τα επόμενα έτη οι Δήμοι θα καταβάλλουν απευθείας αυτό το ποσό στον ΕΟΑΝ, σε διαφορετική περίπτωση θα παρακρατείται από το Υπουργείο Εσωτερικών από την τακτική επιχορήγηση των Δήμων. Κανένας δεν επιχαίρει με τη συγκεκριμένη τροπή που πήραν τα πράγματα. Με πρωταρχικό ρόλο η ΚΕΔΕ αλλά και όλοι οι Δήμοι ανά την Ελλάδα διαμαρτύρονται γιατί θα πρέπει αυτά τα χρήματα να επιβαρύνουν τους πολίτες.
Όμως κάποιοι Δήμοι το πάλεψαν διαφορετικά σε σχέση με την αδράνεια που έδειξε ο δικός μας Δήμος.
Για μία ακόμα φορά η δημοτική αρχή, θα καταφύγει σε λαϊκισμούς, φταίνε οι άλλοι, η κυβέρνηση, το σύστημα, ο καπιταλισμός, η Ευρώπη.
Η παράταξή μας Ώρα Πατρών 31/3/21 οργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση όπου αναζητήσαμε και προτείναμε με τη συμμετοχή Δήμων, καλές πρακτικές, Χαλάνδρι, Βριλήσσια που έχουν πετύχει ποσοστά ανακύκλωσης 33 - 35%. Έχουν δε φτάσει σε επίπεδο, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία των απορριμμάτων να τα πωλούν και κερδίζουν.
https://www.youtube.com/watch?v=_OtgAvgjnGY&t=2947s

Ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε στη συζήτηση όλο τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την χώρα μας με συγκεκριμένες προτάσεις.
https://www.youtube.com/watch?v=yNS5Kky1la0

Καλείται η Δημοτική αρχή, έστω με καθυστέρηση να συγκαλέσει την Επιτροπή Διαβούλευσης, να ενημερώσει και να υπάρξει ένας σχεδιασμός ώστε να μην πληρώσουν οι Πατρινοί την αδράνεια και την παθητικότητα της.
Γιατί είναι προφανές ότι τα τέλη ταφής, δεν θα πληρωθούν με τη δημαγωγία που περισσεύει στη Δημοτική αρχή αλλά από την τσέπη των Πατρινών...

--

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις