Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σήμα κινδύνου από γονείς και εκπαιδευτικούς για σχολικά πάρτι σε κέντρα διασκέδασης: Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ

Σήμα κινδύνου από γονείς και εκπαιδευτικ...

Έχουν πλέον πυκνώσει τα «σχολικά πάρτι» που διοργανώνουν μεσάζοντες – διαχειριστές νυχτερινών κέντρων

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα αναδεικνύουν γονείς και εκπαιδευτικοί και το οποίο αφορά στα σχολικά πάρτι, σε χώρους ακατάλληλους για παιδιά και μάλιστα με κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως λένε «έχουν πλέον πυκνώσει τα «σχολικά πάρτι»  που διοργανώνουν μεσάζοντες – διαχειριστές νυχτερινών κέντρων και μάλιστα σε μακρινούς δήμους από το χώρο κατοικίας των μαθητών. 

Οι εκδηλώσεις αυτές στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά μια ομαδική έξοδος μαθητών και κράτηση θέσης σε τραπέζι 6 ατόμων με φιάλη οινοπνευματώδους ποτού».

Η κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές και συχνά η μεταφορά τους σε νοσοκομεία μετά από υπερβολική κατανάλωση έχει θορυβήσει τους γονείς οι οποίοι θέλουν να αναδείξουν ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και τον κίνδυνο στον οποίο μπαίνουν τα παιδιά καθώς όπως πολλές φορές υπογραμμίζουν «το ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους, είναι πολύπλευρο και βαθιά κοινωνικό. Είναι ζήτημα για το οποίο ευθύνες έχουν η οικογένεια, η εκπαιδευτική κοινότητα, η πολιτεία και γενικά εμείς ως κοινωνία».

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν λύθηκε διότι συνήθως οι γονείς ενδίδουν στις πιέσεις των παιδιών τους και τα αφήνουν να πηγαίνουν σε τέτοιου είδους πάρτι καταλήγοντας πολλές φορές να τα παίρνουν πίσω μεθυσμένα αλλά και ποτέ δεν υπήρξαν συστηματικοί έλεγχοι σε νυχτερινά καταστήματα που φιλοξενούν μαθητές. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές, που τα καταστήματα αυτά, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται να προσφέρουν αλκοολούχα ποτά σε ανήλικους όχι μόνο το κάνουν αλλά δίνουν ακόμη και «μπόμπες» βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών.

Αυτή την κατάσταση θέλησαν να αναδείξουν με παρέμβασή τους τα μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής. 

Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:Είμαστε δίπλα στα παιδιά μας και στην ανάγκη τους για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Μπαίνουμε μπροστά για να την απολαμβάνουν όλα τα παιδιά χωρίς μεσάζοντες και με ασφάλεια. Ως ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής διαπιστώνουμε ότι έχουν πλέον πυκνώσει τα "σχολικά πάρτι" στην Αθήνα που διοργανώνουν μεσάζοντες – διαχειριστές νυχτερινών κέντρων και μάλιστα σε μακρινούς δήμους από το χώρο κατοικίας των μαθητών. Οι εκδηλώσεις αυτές στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά μια ομαδική έξοδος μαθητών με πούλμαν και κράτηση θέσης σε τραπέζι 6 ατόμων με φιάλη οινοπνευματώδους ποτού. Στην προσπάθεια προσέλκυσης δε περισσότερων παιδιών οι διοργανωτές καλλιεργούν στα 15μελή Συμβούλια την εντύπωση ότι αυτές οι εκδηλώσεις στηρίζονται δήθεν από τους Συλλόγους Γονέων ή ακόμα και από τους Συλλόγους Διδασκόντων. Δυστυχώς βλέπουμε η ανάγκη των μαθητών και μαθητριών για κοινωνική συναναστροφή και ψυχαγωγία να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Καθιστούμε σαφές ότι ως Οργανώσεις Γονέων: 

Στηρίζουμε τις δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου και ψυχαγωγίας των μαθητών και των μαθητριών και θεωρούμε ότι ουσιαστική διέξοδος είναι αυτές να διεξάγονται στον φυσικό χώρο του σχολείου τους, ή σε άλλους κατάλληλους χώρους που μπορεί να διαθέτει ο δήμος και όχι σε χώρους απομακρυσμένους και απρόσωπους για τους ανήλικους μαθητές μας. Θεωρούμε πρωτεύον ζήτημα τη στενή συνεργασία και κοινή δράση με τις μαθητικές κοινότητες, τα 15μελή και τα 5μελή, ώστε διεκδικητικά από κοινού να διασφαλίσουμε την ικανοποίηση της ανάγκης των παιδιών μας στη ψυχαγωγία και στον πολιτισμό. Προβάλλουμε τις θέσεις μας για την ενίσχυση των μαθητικών δράσεων των εκδρομών σε μέρη που να μην υστερούν σε ασφάλεια, που να είναι οικονομικά πιο προσιτές για τους περισσότερους μαθητές αλλά και που να αφορούν ακόμα και διαδημοτικές μαθητικές συνεργασίες. Αναδεικνύουμε ότι το υψηλό κόστος των εκδρομών, που ήδη αποκλείει ένα υψηλό αριθμό παιδιών από το να συμμετέχουν, και που θα αυξηθεί περεταίρω, επαναφέρει την ανάγκη για δημόσιο φορέα μεταφορών που θα αναλάβει όλες τις σχολικές μετακινήσεις, αντί να στέλνει μαζική πελατεία ολόκληρα σχολεία στον ιδιωτικό τομέα. Για εμάς τους γονείς η διασκέδαση των παιδιών μας οφείλει και πρέπει να συνδέεται με χώρους και πρόσωπα που είναι οικεία για τους μαθητές και να παραμένει μακριά από κάθε διακινδύνευση

H Ένωση Γονέων Ζακύνθου
Παλιότερα είχε αναδείξει το θέμα και η  Ένωση Γονέων των μαθητών Ζακύνθου, η οποία είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία των γονέων για την κατάσταση που επικρατεί στις χοροεσπερίδες που διοργανώνουν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κέντρα διασκέδασης που προσφέρουν αλκοόλ στους ανήλικους μαθητές. Η Ένωση Γονέων τόνιζε ότι «οι έφηβοι είναι λιγότερο εφοδιασμένοι να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες του αλκοόλ, σωματικά και συναισθηματικά. Η ίδια ποσότητα αλκοόλ θα επηρεάσει περισσότερο το σώμα ενός εφήβου από ότι ενός ενήλικα και θα προκαλέσει περισσότερες και σοβαρότερες παρενέργειες . Δεν είναι λίγες οι φορές, δυστυχώς, που έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά εφήβων που έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους από οξεία μέθη. Και βέβαια ο έφηβος δεν έχει την συναισθηματική και ψυχική επάρκεια να διαχειριστεί την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορεί επ’ ουδενί να ανάγεται σε αστυνομικό πρόβλημα ούτε και να αντιμετωπίζεται μόνο με κατασταλτικά μέτρα. Η Αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει εφόσον δεν τηρείται η νομοθεσία που προβλέπει την προστασία των ανηλίκων από την προμήθεια και κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Ο νόμος 3730/2008 και ο νόμος 3868/2010 προστατεύουν του ανήλικους από τη χρήση αλκοόλ. Ως γονείς ζητάμε να πραγματοποιούνται έλεγχοι για την τήρηση των παραπάνω νόμων από την ΕΛΑΣ, τις υπηρεσίες του Δήμου, το Υγειονομικού και κάθε υπεύθυνο φορέα.

Την αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας είχε εκφράσει και η ΕΛΜΕ Λακωνίας για το γεγονός ότι κατ’ εξακολούθηση καταστήματα της περιοχής προσφέρουν για κατανάλωση αλκοολούχα ποτά σε ανήλικους μαθητές. «Η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης δεν μπορεί να προσβλέπει στο χαρτζιλίκι των μαθητών” ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί λέγοντας πως “η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, την οποία θεωρούμε πλέον μη ανεκτή, έχει παγιωθεί εδώ και χρόνια με αποκορύφωμα τις ημέρες των εθνικών γιορτών, όπου καθιερώθηκαν ακόμα και ημερήσια πάρτι ειδικά για τους μαθητές γυμνασίου-λυκείου, που δύσκολα παίρνουν γονική άδεια για νυχτερινή έξοδο». Η ΕΛΜΕ είχε κάνει αναφορά και σε περιστατικά διακομιδής ανήλικων μαθητών στο νοσοκομείο λόγω μέθης. Το ΔΣ της ‘Ένωσης καλούσε μάλιστα τους εκπαιδευτικούς να παρέμβουν μέσα από τη διδακτική πρακτική τους και να εξηγήσουν στους μαθητές τις επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ από ανήλικους. Ζητούσαν  επίσης από τους διευθυντές να μην επιτρέπουν την ανάρτηση στους χώρους του σχολείου διαφημιστικών ανακοινώσεων για μαθητικά πάρτι.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις