Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Οι 11 δεν σεβάστηκαν τον κόσμο μας, έπρεπε να παραδώσουν τις έδρες τους

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Παρών ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη διάσπαση του κόμματος

Με δριμύ κατηγορώ στους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, αφήνοντας αιχμές για την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας του κόμματος, παρόντος στην αίθουσα του Αλέξη Τσίπρα.

«Μπορεί σήμερα να βλέπετε λιγότερους συναδέλφους στην αίθουσα, και να σας φαίνεται πρωτόγνωρο. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αίθουσα κάποτε είχε 149 Βουλευτές. Μετά είχε 145. Μετά 86. Μετά 71. Και τέλος 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία» σχολίασε ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα που εμείς καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε. Και μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 Βουλευτές. Η ηθική μας Κοινοβουλετική Παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός.

Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους....» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης για να παρατηρήσει πως «το ότι για μήνες δεν βγήκαν ΜΙΑ φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κάναλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές....»


Το «παρών» στη συνεδρίαση της Κ.Ο.  έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας - μία παρουσία που εκτιμάται ως  μήνυμα στήριξης της νέας ηγεσίας του κόμματος - ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν εισήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας. 

«Το ότι βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία... Αυτά τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει. Μην ανησυχείτε....η αλήθεια είναι με το μέρος μας.
Απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους», σχολίασε ο κ. Κασσελάκης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας συμπολίτης μας θέλει ένα ανοιχτό, αποδοτικό κοινωνικό κόμμα, που δε θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό, για να βελτιώσει τη ζωή του – και τη ζωή των παιδιών του. Αυτό το κόμμα είμαστε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα και για πάντα».

Την ίδια ώρα, εγκάλεσε την ΝΔ για «πανίσχυρη προπαγάνδα», λέγοντας πως «κατάφερε να κολλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πολλές ρετσινιές και προκαταλήψεις όλα αυτά τα χρόνια». «Ότι ήμασταν εναντίον της αριστείας, εναντίον των χαμηλών φόρων, εναντίον της επιχειρηματικότητας. Ότι ήμασταν οι δήθεν μπαχαλάκηδες, οι δήθεν εθνομηδενιστές», όπως είπε ο κ. Κασσελάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι «η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να λαμβάνει την απάντησή της από την κοινωνία. Πλέον οι Έλληνες βλέπουν τις κωλοτούμπες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του.Και οι Έλληνες αρχίζουν να κατανοούν ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε η Αριστερά της Ευθύνης. Η Πατριωτική Αριστερά. Η Σύγχρονη Αριστερά. Η Κυβερνητική Αριστερά», δήλωσε.
 
 

Στήριξη στην περίοδο Τσίπρα

Παράλληλα, ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε πως το κόμμα του είναι αυτό «που μπορεί να νοικοκυρέψει τη χώρα και να φέρει Δικαιοσύνη Παντού, όπως έλεγε το προεκλογικό μας σύνθημα - το οποίο δεν πέρασε λόγω προπαγάνδας και εσωστρέφειας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ήταν ορθό».


 
«Είμαστε μεν συρρικωνμένοι, αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ. Και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί» σημείωσε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας εμμέσως τη διάσπαση.

Ως προς τα θέματα της επικαιρότητας, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές ότι η «σημερινή εξαγγελια δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας».

«Σε αυτή την κατεύθυνση, περιμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών», συνέχισε.

Επιπλέον, με αφορμή τη χτεσινή Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, «ζητήσαμε την άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει το αιματοκύλισμα, ο θάνατος χιλιάδων παλαιστινίων αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση στην Παλαιστίνη. Να επιστραφούν όλοι οι όμηροι. Και να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και οι εποικισμοί», περιέγραψε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «προσβλητική συμπεριφορά του βρετανού πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη και τη χώρα μας», σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση «δυστυχώς

αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση». «Δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας», παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης.

«Ούτε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019 που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό τους κι όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ 

 


Επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς

Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι «απαιτείται διαφάνεια και συναίνεση σε εθνικά θέματα που έχουν μάλιστα και διεθνή διάσταση, καθώς αφορούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», επιμένοντας στην πρόταση για

για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα.

Ειδική μνεία έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην πολιτική του προκατόχου του για τα κόκκινα δάνεια», υπενθυμίζοντας από βήματος τη σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.
Σχολιάζοντας για την κυβερνητική ρύθμιση πως «εμπεριέχει αναποτελεσματικές ρυθμίσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού και κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, ελλιπή έλεγχο στους servicers/funds και υψηλά επιτόκια τραπεζών», «ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το 2021 είχε δώσει το στίγμα για μια δραστική παρέμβαση λύσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης.

Και πρόσθεσε: «Είχε προτείνει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ως προς αυτό το πρόβλημα. Είχε πει χαρακτηριστικά: “Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και, αφετέρου, θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα”.

Αυτό κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί και στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με βελτιωμένες τις ήδη έτοιμες εξωδικαστικές παρεμβάσεις που προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη αναβίωση του δικαστικού πλαισίου ρύθμισης χρεών στα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη με ταχύτατες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους

Στην κατεύθυνση αυτή, «προτείνουμε λοιπόν τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν (ability to pay) με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ) για έναν ενάρετο κύκλο και όχι μια δουλεία στα χρέη πολλών τραυματικών κρίσεων».

«Συνοψίζοντας, η πρόταση μας πρέπει να συνίσταται στο ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά. Τα δάνεια θα διαγράφονται (κουρεύονται) σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση το ύψος της αγοράς τους συν ένα εύλογο κέρδος, ώστε να εξασφαλίζει η Αναπτυξιακή και την πληρωμή των τοκομεριδίων που εκδίδει», εξήγησε ο κ. Κασσελάκης.

Ως προς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη». «Ένα μεγάλο χτύπημα σε αδύναμους και ευάλωτους, που συγχρόνως αφήνει εκτός φορολόγησης τα υπερκέρδη, όπως έκανε η ΝΔ με τα μερίσματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία», όπως είπε.

Ενόψει της συζήτησης επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, «δείξε μου τον Προϋπολογισμό σου, να σου πω ποιος είσαι» ισχυρίστηκε ο κ. Κασσελάκης, συνοψίζοντας πως «οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι ξεκάθαρες από τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε. Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς. Φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους».

Ειδικότερα, «κεντρικό στοιχείο του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2024 είναι η υπεραπόδοση φόρων» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης, σταχυολογώντας ότι το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 δεν περιλαμβάνει κανένα έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας/αισχροκέρδειας, ούτε από την πλευρά των φόρων (π.χ. μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ) ούτε από την πλευρά των ελέγχων, με εκτεταμένους ελέγχους (σε όλη την αλυσίδα αξίας) ή ρυθμιστικά μέτρα (περιθώριο διύλισης), που θα μπορούσαν να μειώσουν την αισχροκέρδεια του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός της ΝΔ «δεν περιλαμβάνει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και «ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, που αφορούν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και δευτερογενώς την αγοραστική δύναμη».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υπερεκτίμησε τις επενδύσεις του 2023 στον ΠΥ του 2023 όπου προέβλεπαν +15,5% υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας πως «διαψεύδεται λοιπόν το μακροοικονομικό/αναπτυξιακό αφήγημα της ΝΔ, το οποίο στηρίζεται στην αύξηση των εξαγωγών, στην αύξηση των επενδύσεων και στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Στρεφόμενος προς τα μέλη τη Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως «θα έχετε πολλά να επεξεργαστείτε τις επόμενες εβδομάδες. Και παράλληλα ξέρω ότι θα τρέξετε όσα χιλιόμετρα χρειάζονται για την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού. Και όπως σας υποσχέθηκα χθες το βράδυ, θα είμαι δίπλα σας, στις περιφέρειές σας».

4 Κεντρικοί Άξονες αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή, όμως, «σας προσκαλώ να βάλετε μπροστά και τις μηχανές παραγωγής σύγχρονης πολιτικής. Να πάρουμε εμείς νομοθετικές πρωτοβουλίες. Και παροτρύνω όλη την ομάδα μας να επικεντρωθεί σε Τέσσερις Κεντρικούς Άξονες, υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συγκεκριμένα:

1) Φορολογική Δικαιοσύνη

Έχει φτάσει η μέρα που πρέπει να έχουμε ένα απλό, κατανοητό και ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό σύστημα.

Με έσοδα-έξοδα. Με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα.

Και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Λες και η επιτυχία της επόμενης χρονιάς είναι δεδομένη.

Χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες.

Απλά, κατανοητά, δίκαια. Αυτό θέλουμε και αυτό χρειάζεται η οικονομία μας.

2) Διαβίωση του Πολίτη

Και εδώ με βάση «έσοδα – έξοδα».

Όσον αφορά στα έσοδα, σε χώρα με αγοραστική δύναμη στο 68% του μ.ο. της ΕΕ, στη θέση 24 από τους 27, είναι θέμα ηθικής αλλά και κοινής λογικής να αυξηθούν οι μισθοί.

Πραγματική αύξηση των μισθών επιτέλους στο Δημόσιο. Μετά απο 12 χρόνια.

Και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, όπως προβλέπει και η οδηγία της ΕΕ.

Όσον αφορά στα Έξοδα, στην Ακρίβεια, να αναδείξουμε τα Ολιγοπώλια παντού όπου υπάρχουν. Στα τρόφιμα. Στα καύσιμα. Στον ηλεκτρισμό. Να φέρουμε ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Να δείξουμε πως η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει ρευστότητα και ανάπτυξη στην οικονομία, μειώνοντας ανισότητες.

Και να προτείνουμε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας, κυρίως στη Δημόσια Υγεία, όπου 6.5 δις το χρόνο δαπανώνται από τις τσέπες του Έλληνα πολίτη.

Να δείξουμε ξεκάθαρα σε κάθε νοικοκυριό πώς θα αλλάξει ο μήνας, η ζωή του, με τη δική μας πρόταση.

3) Ασφάλεια του Πολίτη

Ναι, πρέπει να στηρίξουμε την Αστυνομία και τις τοπικές κονότητες να κάνουν το έργο τους και να διασφαλίζουν την ασφάλεια κάθε γειτονιάς.

Πρέπει να προτείνουμε πολιτικές ένταξης και επανένταξης με ευαισθησία στη μοναδικότητα κάθε συνανθρώπου μας.

Αλλά Ασφάλεια σημαίνει επίσης και Προστασία από Φυσικές Καταστροφές, εν μέρει λόγω της Κλιματικής Κρίσης.

Πρέπει να προτείνουμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας. Και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε πλέον συμπολίτες μας να πνίγονται ή να καίγονται. Πρεπει να επενδύσουμε ΤΩΡΑ στην Πρόληψη.

4) Στεγαστική Πολιτική

Τέλος, να ετοιμάσουμε μια ρηξικέλευθη, παρεμβατική πρόταση για τη στέγαση. Μία πρόταση που να λύσει αυτόν τον κοινωνικό εφιάλτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και να φέρει και αποκέντρωση στη χώρα. Να μην είμαστε πλέον «μια χώρα, μια πόλη».

Έχουμε ένα δημογραφικό τοίχος μπροστά μας. Η πολιτεία έχει ευθύνη να επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να ζήσουν τις ζωές τους εντός Ελλάδας. Να μπορέσουν να φτιάξουν οικογένειες. Να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διαπρέψουν.

Αυτές είναι οι μεγάλες κοινωνικές προτεραιότητες. Και εκεί σας καλώ να επικεντρωθούμε στην παραγωγή φρέσκιας πολιτικής.

Οι απόψεις, οι προτάσεις, ιδέες του καθενός και της καθεμιάς σας μέσα στα όργανα, και σ’ εμένα προσωπικά, είναι πολύτιμη. Διότι εσείς είστε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κόμμα και την κοινωνία.


Τοποθετούμενος για την εξωτερική πολιτική, «βρισκόμαστε στις παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μια συνάντηση που ήδη έχει προκαλέσει τους μύδρους του κ. Σαμαρά. Ο οποίος εξελίσσεται σε κακό δαίμονα άλλου ενός Μητσοτάκη. Δεν συμφωνεί με τον διάλογο με την Τουρκία.

Δεν θέλει την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, υποχρέωση της χώρας που πηγάζει από την Συμφωνία των Πρεσπών» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο κ. Σαμαράς αποτελεί πονοκέφαλο του κ. Μητσοτάκη

«Εν πάση περιπτώσει, όσο κι αν τον κρύβουν τα ΜΜΕ όπως καθετί που ενοχλεί τον εκλεκτό τους, ο κ. Σαμαράς αποτελεί πονοκέφαλο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως οφείλει, ως πρωθυπουργός, να προασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις εσωκομματικές του ισορροπίες» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως ο κ. Μητσοτακης «οφείλει να εφαρμόζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, όχι μια ΙΧ εξωτερική πολιτική στη βάση του δόγματος του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, που έρχεται σε αντίθεση με πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας».

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων» επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος για άλλη μια φορά στον προκάτοχό του, «ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που ως πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, είχε εγκαθιδρύσει τη στρατηγική διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές δεν είναι εμπόδια στον διάλογο. Είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου ο διάλογος αυτός να λειτουργήσει και υπέρ των εθνικών συμφερόντων και υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε.

«Οι κόκκινες γραμμές μας: καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει ότι απαιτείται καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο».

«Με λύπη μας όμως -χωρίς ίχνος μικροκομματικής εκμετάλλευσης που να θυμίζει ό,τι έκανε η ΝΔ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση όταν διαδήλωνε μαζί με τη Χρυσή Αυγή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών- με λύπη λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η ΝΔ αποδεικνύεται συστηματικά κατώτερη των περιστάσεων» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης, εκτιμώντας πως «όλα αυτά συμβαίνουν γιατί, κυβέρνηση και ΝΔ, αντιμετωπίζουν την Τουρκία με όρους εσωκομματικούς».

«Βάζοντας πάνω από το συμφέρον της πατρίδας μας τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Για αυτό και είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι αποτελεί εθνική εξαίρεση. Λέγοντας ότι ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη για εμάς. Ε λοιπόν, ο πατριωτισμός είναι δική μας πράξη - όχι λέξη και αυτό έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Είμαστε η Σύγχρονη Πατριωτική Αριστερά, ενώ ο ίδιος φτάνει μέχρι του σημείου να μιλάει για... υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος!», σημείωσε.

Ως προς το πλαίσιο, μέσα στο οποίο προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, «εμείς , εξαιτίας των εμπειριών του παρελθόντος, κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν έχουμε ξεχάσει, για παράδειγμα, ότι μάθαμε από την... τουρκική πλευρά την ελληνοτουρκική συμφωνία του Βερολίνου τον Ιούλιο του 2020» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η σύγχρονη πατριωτική Αριστερά, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Κλείνοντας, «είναι μεγάλες οι προκλήσεις του μέλλοντος.Και πέφτουν βαριές στις δικές σας πλάτες, το ξέρω» δήλωσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ο κ. Κασσελάκης.

«Όπως όμως στην αρχή της ομιλίας μου μίλησα για τους 149 βουλευτές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε, έτσι θα πρέπει να θυμηθούμε και τις εποχές εκείνες που ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ακροβατούσε μεταξύ εισόδου και εξόδου από τη Βουλή, μέχρι να έρθει ο Αλέξης Τσίπρας και γύρω του να αρχίσει να χτίζεται το δημοκρατικό προοδευτικό αίτημα μίας ολόκληρης εποχής, που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».

«Αυτή η στιγμή, σε αυτήν εδώ την αίθουσα που στεκόμαστε λίγοι για να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης πολλών, είναι μία νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας. Στη δουλειά και στο πείσμα σας. Θα απαντήσουμε με προτάσεις στέρεες στις αγωνίες της κοινωνίας. Όλοι μαζί - μία γροθιά. Έχουμε πέσει πολλές φορές.Όμως να θυμάστε: Έχουμε σηκωθεί περισσότερες», κατέληξε.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις Τώρα

Θρίαμβος για την πατρινή Ουρανία Κάντζαρη, μετάλλιο στο Παγκόσμιο πυγμαχίας

Πάτρα: Πλήθος πιστών στις λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις