Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θρίλερ με την οικογένεια Ισραηλινών ομήρων: Η Χαμάς λέει ότι είναι όλοι νεκροί - Διαπραγματεύσεις για νέα παράταση της κατάπαυσης πυρός

Θρίλερ με την οικογένεια Ισραηλινών ομήρ...

Πιέσεις για μόνιμη κατάπαυση πυρός

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της οικογένειας ισραηλινών ομήρων - ανάμεσά τους και ένα βρέφος 10 μηνών- η οποία σύμφωνα με τις «Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ», τον ένοπλο βραχίωνα της Χαμάς, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για παράταση της κατάπαυσης πυρός για δυο ημέρες τουλάχιστον καθώς πιστεύεται ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές γυναίκες και παιδιά όμηροι. 

 Ειδικότερα ο ανεπιβεβαίωτος ισχυρισμός της Χαμάς ότι τρεις όμηροι οι Σίρι Μπίμπας, Κφιρ Μπίμπας και Άριελ Μπίμπας έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, ενώ μέλη της οικογένειας ενημερώθηκαν. Η οικογένεια είχε επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωση των απαχθέντων. Το βρέφος μαζί με τον με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Αριέλ, τη μητέρα τους, Σίρι και τον πατέρα τους, Γιάρντεν, είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς συνεχίζει να ενεργεί με σκληρό και απάνθρωπο τρόπο. Οι εκπρόσωποι των IDF μίλησαν με τα μέλη της οικογένειας Bibbs, τους ενημέρωσαν για τη δημοσίευση και τους συνοδεύουν αυτή τη στιγμή. Το IDF εξετάζει την αξιοπιστία των πληροφοριών. Η ευθύνη για την ασφάλεια όλων των απαχθέντων από τη Λωρίδα της Γάζας βαρύνει πλήρως την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε σε ανακοίνωση του οισραηλινός στρατός, ο οποίος ερευνά την εγκυρότητα των πληροφοριών που έδωσε η Αλ Κασάμ.

Νέες διαπραγματεύσεις

 Διαπραγματευτές, οι οποίοι επιδιώκουν την παράταση της εξαήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, πιστεύουν ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να παραταθεί για ακόμη δύο ημέρες, ανέφεραν σήμερα δύο αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

 Σύμφωνα με το Reuters το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ανδρών και στρατιωτών και στην παράταση της τρέχουσας παύσης των μαχών.

 Ένας ανώνυμος ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετέχει στη διαπραγματευτική διαδικασίαδήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετές γυναίκες και παιδιά μεταξύ των αιχμαλώτων «για τουλάχιστον δύο ακόμη ημέρες, ενδεχομένως τρεις ημέρες, εκεχειρίας».

 Η Wall Street Journal επικαλέστηκε επίσης ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «ανοιχτό σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων σχετικά με τους άνδρες και τους στρατιώτες που κρατούνται από τη Χαμάς, μόλις απελευθερωθούν όλα τα παιδιά και οι γυναίκες».

 «Η τρέχουσα εκεχειρία μπορεί να παραταθεί πέραν αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα.

Πιέσεις για μόνιμη κατάπαυση πυρός

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όλο και περισσότεροι ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί ζητούν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας:

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να "επιταχύνει τις επαφές μας προκειμένου να απελευθερώσουμε τους ομήρους και να καταστήσουμε την εκεχειρία μόνιμη"- ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ένα δεύτερο πλοίο που μεταφέρει 1.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκίνησε σήμερα για τη Γάζα.
"Πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Γάζα και πουθενά δεν θα είναι ασφαλές μέχρι αυτή η ανθρωπιστική παύση να μετατραπεί σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ.

«Είναι θέμα βούλησης» η κατάπαυση

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατηγόρησε σήμερα «εκείνους που έχουν επιρροή» ότι δεν κάνουν αρκετά για να τερματιστούν οι μάχες στη Γάζα, όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει πλήρως, έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών και συγκρούσεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εκτίμησε ότι είναι εφικτή μια παρατεταμένη «ανθρωπιστική παύση ή ακόμη και ανακωχή» στη Λωρίδα της Γάζας υπό την προϋπόθεση ότι «εκείνοι που ασκούν επιρροή θα πάρουν το ζήτημα στα σοβαρά», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, χωρίς να διευκρινίσει ποιους εννοεί.

 «Είναι θέμα βούλησης», πρόσθεσε σε αυτήν την ενημέρωση που ήταν αφιερωμένη κυρίως στο σύστημα υγείας στα παλαιστινιακά εδάφη.

 Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μόνο τρία από τα 25 νοσοκομεία λειτουργούν ακόμη, αλλά η φροντίδα που παρέχουν είναι περιορισμένη «στις βασικές υπηρεσίες».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις