Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πως θα κυλήσει ο καιρός τον Δεκέμβριο- Τι φταίει για τις ραγδαίες βροχοπτώσεις και πότε η πόλη «έγραψε» ρεκόρ

Πάτρα: Πως θα κυλήσει ο καιρός τον Δεκέμ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες στη Αχαΐα

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και τα μεγάλα ύψη τους, έχουν φέρει τα πάνω κάτω, στις καιρικές συνθήκες, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη.

Που οφείλονται αυτά τα φαινόμενα; «Τα τελευταία έτη έχει διαπιστωθεί αποδεδειγμένα πως υπάρχει μείωση των ημερών βροχόπτωσης σε περιοχές της νότιας Ευρώπης με ταυτόχρονη αύξηση της ραγδαιότητάς τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο υετός πολλών ημερών ή ακόμη και μηνών να κατακρημνίζεται συσσωρευμένα σε μερικές μόλις ώρες ή ακόμη και λεπτά.

Χαρακτηριστικό ακραίο παράδειγμα αποτελούν οι δύο αρκετά πρόσφατες κακοκαιρίες που έπληξαν την Θεσσαλία, κατά την διάρκεια των οποίων σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Βόλος), η βροχή που πέφτει για ένα ολόκληρο έτος σε μια πόλη της δυτικής Ελλάδας, καταγράφηκε μέσα σε μερικές ώρες. Οι επακόλουθες συνέπειες γνωστές…» επισημαίνει στο thebest.gr o γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης.

Η περίπτωση της Πάτρας

Υπάρχουν και μικρότερης κλίμακας μεμονωμένα συμβάντα με εξίσου μικρότερης κλίμακας επιπτώσεις, ωστόσο αποτελούν και αυτά απόδειξη, όσων αναφέρθηκαν. Για παράδειγμα, στην πόλη της Πάτρας συνέβη σε τρεις περιπτώσεις όπως λέει ο Ν.  Σερέτης: Στις 26/9, στις 17/10 και στις 2/11 οι  μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν περίπου 60 χιλιοστά βροχόπτωσης κατά Μ.Ο. μέσα σε μόλις λίγα λεπτά της ώρας με μικρο-πλημμυρικά φαινόμενα να παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές του αστικού ιστού. «Σε αυτά τα συμβάντα δεν θα συμπεριλάβω το χθεσινό, καθώς και τα χιλιοστά ήταν σαφώς λιγότερα, αλλά και ο χρόνος που κατακρημνίστηκαν ήταν σαφέστατα περισσότερος (30 χιλιοστά εντός 1 ώρας και 45 χιλιοστά σε σύνολο 4-5 ωρών). Με λίγα λόγια, η χθεσινή καταγραφή έχει επαναληφθεί ουκ ολίγες φορές παρελθοντικά, ειδικά κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου, ο οποίος μαζί με τον Δεκέμβριο είναι, κατά τα κλιματολογικά δεδομένα, οι πιο βροχεροί μήνες στην πόλη της Πάτρας».

Η κλιματική αλλαγή ως βασικός υπαίτιος

«Επιστρέφοντας στα προηγούμενα, η κλιματική αλλαγή είναι ένας βασικός υπαίτιος αύξησης της βιαιότητας των βροχοπτώσεων, καθώς λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, η ποσότητα υδρατμών που προσφέρεται προς κατακρήμνιση (στην επιστήμη της μετεωρολογίας: το υετίσημο ύδωρ) έχει αυξηθεί κατά πολύ. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, γεγονός που αλλάζει τις νόρμες όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στην τροπόσφαιρα (ατμοσφαιρικό στρώμα στο οποίο δημιουργούνται και εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα), έχει οδηγήσει στο προαναφερθέν αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, η κλιματική αλλαγή τείνει να αλλοιώνει τα βασικά γνωρίσματα του μεσογειακού κλίματος προσδίδοντάς του ενίοτε τροπικά χαρακτηριστικά» αναφέρει ο κ. Σερέτης.

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες στη Αχαΐα

Όσον αφορά, τα μελλούμενα, το τελευταίο διάστημα το επικρατόν μοτίβο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ευνοεί την πλούσια καιρική δραστηριότητα στην περιοχή της κεντρο-ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Αυτό έχει ως συνέπεια διαδοχικές κακοκαιρίες διαφορετικών χαρακτηριστικών με ενδιάμεσα ολιγοήμερα διαλείμματα καλοκαιρίας.

Με βάση τα παραπάνω τις ερχόμενες ημέρες αναμένουμε τα εξής στην περιοχή μας:

Καλοκαιρία το διάστημα Πέμπτης-Σαββάτου με άνοδο της θερμοκρασίας στους 20-21°C και απουσία βροχοπτώσεων

Μεταβολή του καιρού με διάρκεια από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και το ξημέρωμα της Δευτέρας

Βελτιωμένος καιρός από το πρωινό της Δευτέρας και κατά την διάρκεια της Τρίτης

Ενδείξεις για νέα επιδείνωση το διήμερο 6-7/12, για βελτιωμένο καιρό στις 8 και για νέα κακοκαιρία το επόμενο Σ/Κ στις 9-10/12.

Για την ερχόμενη εβδομάδα σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα δείχνει να κινείται ο υδράργυρος με τις μέγιστες μεταξύ 15-17°C.

Πως θα κυλήσει ο Δεκέμβριος

Όσον αφορά τα πιο μακροπρόθεσμα, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων Καιρού αναμένονται τα εξής:

Για την εβδομάδα 11-17/12: Βροχοπτώσεις σε φυσιολογικά επίπεδα στα δυτικά και πάνω από τα κλιματικά επίπεδα σε περιοχές του Αιγαίου. Η θερμοκρασία αναμένεται λίγο πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο και συγκεκριμένα, κατά 0,5-1°C στα δυτικά και βόρεια κατά 1-2°C στα υπόλοιπα τμήματα.

Για την εβδομάδα 18-24/12: Βροχοπτώσεις κάτω του κανονικού στα δυτικά και περισσότερες σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο. Σχετικά με τον υδράργυρο αυτός φαίνεται να είναι πλήρως εναρμονισμένος με τα κλιματικά επίπεδα, με εξαίρεση την βορειοανατολική χώρα, όπου πιθανόν να βρεθεί κατά 0,5-1°C κάτω από αυτά.

Για την εβδομάδα 25-31/12: Βροχοπτώσεις ξανά στα κανονικά επίπεδα αυτή την φορά γενικά στο σύνολο της χώρας. Αναφορικά με την θερμοκρασία, αυτή ενδέχεται να βρεθεί σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 1-2°C πιο πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο της.

Τα στοιχεία δείχνουν έναν Δεκέμβρη με βροχοπτώσεις κοντά στις φυσιολογικές τιμές και θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από αυτές με την πιθανότητα ψυχρής εισβολής, την δεδομένη στιγμή, να είναι μικρή και να αφορά μόνο την ανατολική-βορειοανατολική Ελλάδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις