Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. Αχαΐας: Απομάκρυνση αμιάντου και προϊόντων του από τα κτίρια του ΚΕΤΧ στην Πάτρα

Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. Αχαΐας: Α...

Επιστολή στον υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ. Νικόλαο Δένδια

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. Αχαΐας ζητά την απομάκρυνση του αμιάντου και προϊόντων του από τα κτίρια του ΚΕΤΧ στην Πάτρα.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ. Νικόλαο Δένδια αναφέρει:

"Είναι ευρέως γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και τις τελευταίες δεκαετίες έχει απασχολήσει έντονα την ιατρική κοινότητα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ο αμίαντος είναι κυρίως γνωστός για την εξαιρετική αντοχή του στη φωτιά. Υπάρχουν πάρα πολλές χρήσεις και εφαρμογές του αμιάντου: για παράδειγμα σε προϊόντα αμιαντοτσιμέντου (όπως σωλήνων, πλακών στεγάσεων, επίπεδων πλακών για χωρίσματα τοίχων, αεραγωγών κλπ.), μονωτικά υλικά, συσκευές αντιτριβής, εξοπλισμό πυροπροστασίας κλπ.

Ο αμίαντος γίνεται επικίνδυνος για την υγεία όταν εισπνέονται ψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πρόσωπα τα οποία εργάζονται καθημερινά με τον αμίαντο και εκτίθενται σ' αυτόν συνεχώς μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.

Οι κυριότερες ασθένειες που προκαλεί ο αμίαντος είναι η αμιάντωση (πνευμοκονίαση που προκαλούν στους πνεύμονες οι ίνες του αμιάντου), ο καρκίνος του πνεύμονα και το μεσοθηλίωμα (σπάνιος και πολύ επικίνδυνος επιθετικός καρκίνος που εμφανίζεται στους ιστούς της μεμβράνης που καλύπτει όλο το εσωτερικό του θώρακα και της κοιλιακής κοιλότητας).

Αν και έχει διαπιστωθεί ότι χρειάζονται από 10 έως 40 χρόνια για να εκδηλώσει κάποιος την ασθένεια μετά από την έκθεσή του στον αμίαντο, εν τούτοις, επειδή η εκδήλωση των ασθενειών είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την ευαισθησία του κάθε προσώπου, η έκθεση σε αμίαντο πρέπει πάντοτε να αποφεύγεται ή στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτή πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο και οπωσδήποτε κάτω από τα όρια που θέτει η νομοθεσία.

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) στην Πάτρα, όπου η χρήση του αμιάντου σε διάφορες μορφές του ήταν αρκετά εκτεταμένη σε πολλές διαφορετικές χρήσεις, έγινε στο παρελθόν προσπάθεια απομάκρυνσής του. Η διαδικασία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ πλήρως και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει αμίαντος και επεξεργασμένα προϊόντα του στις ακόλουθες χρήσεις:

1. Στέγη της Ομάδας Συντηρήσεως

2. Στέγη του Τμήματος Μηχανοδήγησης

3. Στέγη του Χώρου Πλυντηρίων

4. Χωρίσματα του Σχολείου Αρμάτων 

Γενικότερα, πρέπει να απομακρυνθεί ο αμίαντος από όλους τους χώρους όπου έχει απομείνει και υπάρχουν εργαζόμενοι, που μπορεί να εκτίθενται ή ενδέχεται να εκτεθούν, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, στη σκόνη αμιάντου ή υλικών που περιέχουν αμίαντο.

Παρακαλούμε συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, να λάβετε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ουδέποτε ολοκληρωθείσες εργασίες απομάκρυνσης του αμιάντου και των προϊόντων του από το στρατόπεδο του ΚΕΤΧ και να πάψει να υπάρχει αυτή η σοβαρή απειλή για την υγεία των εργαζομένων σε αυτό.

Επιπλέον, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι μέχρι να προγραμματιστούν, οργανωθούν και υλοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες απομάκρυνσης του αμιάντου, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας του προσωπικού στους προαναφερόμενους χώρους".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις