Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Οι περιφέρειες που δεν έχουν πλέον βουλευτή και εκείνες που μετατρέπονται σε «μονοεδρικές»

ΣΥΡΙΖΑ: Οι περιφέρειες που δεν έχουν πλέ...

Νέα δεδομένα μετά τις αποχωρήσεις

Νέα δεδομένα στον κοινοβουλευτικό χάρτη φέρνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ οι αποχωρήσεις βουλευτών του, ενώ την αποχώρησή του γνωστοποίησε και ο  ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον μετρά απώλειες στις περιφέρειες, είναι οι εξής:

Έφη Αχτσιόγλου (Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών)

Δημήτρης Τζανακόπουλος (Α΄ Αθηνών)

Αλέξης Χαρίτσης (Mεσσηνίας)

Νάσος Ηλιόπουλος (Α΄ Αθηνών)

Σία Αναγνωστοπούλου (Αχαΐας)

Μερόπη Τζούφη (Ιωαννίνων)

Θεανώ Φωτίου (Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών)

Ευκλείδης Τσακαλώτος (Β1 Βορείου Τομέας Αθηνών)

Πέτη Πέρκα (Φλώρινας)

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης) και

Φερχάτ Οζγκιούρ (Ροδόπης)

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η Ροδόπη ήταν η μοναδική περιφέρεια, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατακτήσει την πρωτιά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. 

Μετά την έξοδο των «11», οι  περιφέρειες της Α΄ Αθηνών, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Ροδόπης και Φλώρινας μένουν πλέον χωρίς βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, σε «μονοεδρικές» – από δύο βουλευτές που είχαν – μετατρέπονται οι περιφέρειες του Β1 Τομέα Αθηνών (μένει μόνο η Αθηνά Λινού), του Β2 Τομέα Αθηνών (παραμένει η Ρένα Δούρου) και της Αχαΐας (παραμένει μόνο ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος).

Παράλληλα, απώλειες καταγράφονται και στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών, καθώς από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πλέον παραμένουν μόνο οι Νίκος Παππάς και η Ραλλία Χριστίδου.

Τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (23.11.23) στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Β’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Γεωργαντάς.

 

Μετά τη σημερινή αποχώρηση εννέα βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη Βουλή διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 158 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, «Σπαρτιάτες» 11, «Νίκη» 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, Ανεξάρτητοι 14.

Η εικόνα των ανεξαρτητοποιήσεων από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε συνολικά 47 βουλευτές. Με την αποχώρηση των βουλευτών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, μειώθηκαν στους 45 και με την σημερινή ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών έμειναν συνολικά 36.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» ξεκίνησε με 12 βουλευτές, στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν 3 και λίγο αργότερα άλλοι 2 βουλευτές, με την ΚΟ να μένει με 7 βουλευτές. Ωστόσο, με την επανένταξη τεσσάρων το κόμμα έχει συνολικά 11 βουλευτές.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας αρχικά αριθμούσε 8 βουλευτές και μετά την ανεξαρτητοποίηση δύο παρέμεινε με 6 βουλευτές.

Συνολικά, οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 14 και προέρχονται 11 από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 2 από την Πλεύση Ελευθερίας και ένας από τους «Σπαρτιάτες».

Σημειώνεται, ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης, που είχε αποχωρήσει από την Πλεύση Ελευθερίας, διέψευσε σενάρια περί προσχώρησής του σε άλλο κόμμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις