Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί αναστενάζει ο σκύλος σας και τι πρέπει να κάνετε

Γιατί αναστενάζει ο σκύλος σας και τι πρ...

Όσα πρέπει να ξέρετε

Οι αγαπημένοι μας σκύλοι έχουν ένα τεράστιο ρεπερτόριο ήχων, πολλοί απ’ τους οποίους είναι εξαιρετικά αστείοι: σκεφτείτε τα ροχαλητά, τα ρουθουνίσματα, και τους αναστεναγμούς, που πολλές φορές μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πόσο δύσκολη είναι πια αυτή η σκυλίσια ζωή.

Γιατί, όμως, αναστενάζουν οι σκύλοι;

 Κάθε σκυλίσιος ήχος μπορεί να έχει διαφορετικά νοήματα ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται και τη γλώσσα του σώματος που επιδεικνύει ο σκύλος σας, η οποία μπορεί να σας δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το τι νιώθει.

Τι είναι ο σκυλίσιος αναστεναγμός;

Ο σκυλίσιος αναστεναγμός, στην πραγματικότητα, δεν είναι σαν τους άλλους ήχους που βγάζει ο σκύλος σας, αλλά ουσιαστικά είναι μια βαθιά εκπνοή. Ένα ανεπαίσθητο βογκητό ή μουγκρητό μπορεί να συνοδεύεται από έναν μικρό ήχο παραπόνου.

Γιατί αναστενάζουν οι σκύλοι;

 Σχεδόν όσα γνωρίζουμε για τη σκυλίσια συμπεριφορά και συναισθήματα, τα έχουμε συναγάγει παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματός του. Ο σκύλος σας, όμως, χρησιμοποιεί και διάφορους ήχους για να επικοινωνήσει μαζί σας. Αυτός είναι ο στόχος του και όταν αναστενάζει. Το τι θέλει να σας επικοινωνήσει εξαρτάται από το τι συμβαίνει στο περιβάλλον του, καθώς και με την κατάσταση της σωματικής, συναισθηματικής, και ψυχικής υγείας του.

– Ο σκύλος σας νιώθει χαρούμενος και χαλαρός

Ένας σκύλος μπορεί να αναστενάζει επειδή νιώθει χαρούμενος και χαλαρός. Συνήθως, εκδηλώνει αυτά τα συναισθήματα αφήνοντας ένα μακρόσυρτο αναστεναγμό όσο είναι ξαπλωμένος κάτω. Μπορεί, ακόμα, να αναστενάξει και στον ύπνο του, ή μετά από παιχνίδι με τον κηδεμόνα του. Ένας σκύλος που αναστενάζει επειδή είναι χαρούμενος και χαλαρός συνήθως έχει μια “μαλακή” έκφραση στο πρόσωπο. Τα μάτια του μπορεί να είναι μισάνοιχτα και τα αυτιά του χαλαρά.

– Ο σκύλος σας νιώθει αγανακτισμένος

Ένας σκύλος μπορεί να αναστενάξει επειδή νιώθει αγανάκτηση. Αυτό μπορεί να συμβεί αν σταματήσατε το παιχνίδι νωρίτερα απ’ ότι επιθυμούσε, ή μπορεί να σας ζητά κάτι κι εσείς να μην του κάνετε το χατίρι. Ένα σκυλάκι που αναστενάζει από αγανάκτηση μπορεί να είναι και ξαπλωμένο, αλλά συνήθως κάθεται ή στέκεται, τα αυτιά του κοιτούν μπροστά και βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

 – Ο σκύλος σας μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας

Από μόνος του, ένας αναστεναγμός είναι απολύτως φυσιολογικός και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Αν ένας ενήλικος σκύλος αναστενάζει σε συνδυασμό με μουγκρητά ή βογκητά, όμως, μπορεί να σας δηλώνει πόνο ή κάποια άλλη δυσκολία. Οι παθήσεις που προκαλούν πόνο στους σκύλους είναι πολλές. Μέσα σ’ αυτές είναι και η αρθρίτιδα, ο πόνος στο στομάχι, και οι πόνοι μεγαλώματος. Αν αυτοί οι ήχοι συνοδεύονται από υπνηλία, μπορεί να υπάρχει κάποιο μεταβολικό πρόβλημα (π.χ. διαβητική κρίση), κάποια ηπατική ή καρδιακή νόσος. Επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να ελέγξετε την υγεία του ζώου συντροφιάς σας.

Αν οι αναστεναγμοί του σκύλου σας συνοδεύονται από κάποιον συριγμό, μπορεί να έχει υποστεί κάποια έμφραξη στο αναπνευστικό σύστημα λόγω λοίμωξης, κάποιας μάζας στον αεραγωγό, ή κάποιου ξένου σώματος. Αν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή αν τα ούλα και η γλώσσα του γίνονται μπλε, πρέπει να επισκεφτείτε κατευθείαν κτηνίατρο.

Παρατηρώντας τους αναστεναγμούς του σκύλου σας, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη γλώσσα του σώματός του, μπορείτε να καταλάβετε πολλά για τη διάθεσή του. Σπάνια οι αναστεναγμοί αποτελούν ανησυχητικό σημάδι για την υγεία του, αλλά αν παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα που σας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, μάλλον είναι η στιγμή για μια επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο.

Πηγή:topetmou 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις