Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ζητάμε την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον

Ζητάμε την ανανέωση της λαϊκής εντολής γ...

Η αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας εφ΄όλης της ύλης λίγο πριν από τις εκλογές

Για την πολιτική που άσκησε τα τελευταία χρόνια ως αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων, για τον αγώνα κατά των πλειστηριασμών, για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στο μείζον θέμα της πρόληψης και ανάσχεσης φαινομένων έμφυλης βίας και πολλά άλλα μίλησε η Βίβιαν Σαμούρη στο thebest.gr. 

Επιπλέον  αναφέρεται και στο διακύβευμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου τονίζοντας πως η παράταξη της, η «Λαϊκή Συσπείρωση», « ζητάει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, για να υπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες, να περατώσει το σχεδιασμό της για μια όμορφη και λειτουργική πόλη και να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Τα συστατικά της αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής που ασκήσαμε, είναι η ενσυναίσθηση και το έμπρακτο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 8ης Οκτωβρίου -και- για το Δήμο της Πάτρας. Τι έχετε εισπράξει από την επαφή σας με τους πολίτες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

Η έως τώρα επαφή μου με τους συμπολίτες μας, υπό την έννοια των προεκλογικών συναντήσεων και περιοδειών, ήταν, για την ακρίβεια, στα διαλείμματα ενός αγώνα δρόμου…  Τόσο για μένα, ως αντιδήμαρχο Υγείας και Πρόνοιας, όσο και για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα μας, τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών, που έχουν τη μορφή του κατεπείγοντος, αποτελούν πρώτη προτεραιότητά μας. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι κι εμείς οφείλουμε άμεσα να του το εξασφαλίσουμε, να επανασυνδέσουμε το ρεύμα του, να σταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας στο πλευρό του, όταν ξεσπιτώνεται βίαια μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών…

Οι εκατοντάδες μοναχικοί ηλικιωμένοι, θέλουν βοήθεια στο σπίτι, αρκετές οικογένειες έχουν ανάγκη της επίσκεψης μιας κοινωνικής λειτουργού, ενώ οι γυναίκες που κακοποιήθηκαν χρειάζονται άμεσα μια στέγη, άμεση θωράκιση. Mε λίγα λόγια, είμαστε διαρκώς στις προνοιακές επάλξεις, κάνοντας επί της ουσίας πράξη τα πιστεύω μας. Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, αυτό, λοιπόν, που έχω εισπράξει από τους συμπολίτες μας, είναι ότι γνωρίζουν καλά πως βρισκόμαστε διαρκώς στο πλευρό τους, πως εργαζόμαστε για το συλλογικό καλό.

Κατέχετε τη θέση της αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας, στο Δήμο Πατρέων από το 2019 έως και σήμερα. Σ’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα, τι είδους πολιτική ασκήσατε, για να επιφέρετε θετικά αποτελέσματα, να βοηθήσετε έγκαιρα τους πολίτες;

Τα συστατικά της αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής που ασκήσαμε, είναι η ενσυναίσθηση και το έμπρακτο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Είναι η αδιάλειπτη δράση και παρέμβασή μας, με στόχο την επίλυση των εξατομικευμένων προβλημάτων των ευάλωτων ομάδων. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην Αντιδημαρχία και με προεξάρχοντες τους κοινωνικούς λειτουργούς μας, τα στελέχη του τμήματος «Βοήθεια στο σπίτι» κ.ά., αγωνιζόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια, για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας, να σταθούν όρθιοι και με αξιοπρέπεια. 

Διαχειριστήκαμε εκατοντάδες περιστατικά, που φυσικά δεν δημοσιοποιήθηκαν, για ευνόητους λόγους. Γι’ αυτό και όταν αναφέρομαι στους εργαζόμενους στον προνοιακό τομέα του Δήμου, συχνά έρχεται στο μυαλό μου ο περίφημος στίχος του Σεφέρη «οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά», καθώς διαχειρίζονται δύσκολες, ακόμα και δραματικές καταστάσεις, με μεγάλη ενσυναίσθηση, υιοθετώντας ταυτοχρόνως την ανθρωποκεντρική πολιτική που ασκούμε ως δημοτική Αρχή.

Καθοριστικό επίσης ρόλο στην επίλυση του προβλήματος με τα κομμένα ρεύματα των συμπολιτών, διαδραμάτισε η αντιδημαρχία σας. Με ποιες κινήσεις αντιμετωπίσατε αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα;

Η βίαιη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε αδύνατους οικονομικά συμπολίτες μας, ακόμη και σε κατ’ οίκον ασθενείς, είναι μια εξωφρενική πρακτική, που απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή. Για να επανασυνδεθούν τα ρεύματα των λαϊκών νοικοκυριών, συχνά χρειάστηκε να ασκήσουμε ασφυκτικές πιέσεις στα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρισμού ή και να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΔΔΗΕ.  

Επιπλέον, υπήρξαν και παρεμβάσεις ουσίας στον αρμόδιο υπουργό, που σχετίζονταν με αποφάσεις, για εφάπαξ βοηθήματα επανασύνδεσης ρευμάτων, οι οποίες όμως αυτοακυρώνονταν στην πράξη, καθώς "μπλόκαραν" για ασήμαντους λόγους την πλειονότητα των δικαιούχων.  Θέλω να ξέρετε, πάντως, ότι αυτός ο αγώνας είναι διαρκής ή, σαφέστερα, θα ολοκληρωθεί μόνον όταν δεν θα υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς αυτό το βασικό αγαθό για την επιβίωσή του, το ηλεκτρικό ρεύμα.

 

 

 

Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί έμφαση στο μείζον θέμα της πρόληψης και ανάσχεσης φαινομένων έμφυλης βίας, που τελούν σε έξαρση τα τελευταία έτη

Παρόμοια τακτική ακολουθήσατε και στο θέμα των πλειστηριασμών… 

Ο αγώνας κατά των πλειστηριασμών ξεκίνησε το 2014, αμέσως δηλαδή μετά τις μνημονιακές επιταγές, που έβαλαν στο στόχαστρο τις περιουσίες -τους κόπους δηλαδή μιας ζωής- των πολιτών, που κατέρρευσαν ακούσια οικονομικά.  Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, καταφέραμε, με τη δυναμική παρουσία μας έξω από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας, να μην ξεσπιτωθεί ούτε ένας συμπολίτης μας… Όλοι οι πλειστηριασμοί αναβλήθηκαν, με συνοπτικές διαδικασίες… 

Τα τελευταία έτη, η σθεναρή αντίστασή μας μεταφέρθηκε από τα ειρηνοδικεία στα συμβολαιογραφεία, όπου και διενεργούνται πλέον οι πλειστηριασμοί, η βίαιη αρπαγή δηλαδή της λαϊκής περιουσίας. Κι όταν αυτό δεν καθίσταται εφικτό, λειτουργούμε ακτιβιστικά, εμποδίζονταν τους δικαστικούς επιμελητές και τις Αρχές να πετάξουν στο δρόμο ολόκληρες οικογένειες. Να σας υπενθυμίσω ότι οι εξελίξεις πλέον σ’ αυτό το κομμάτι έχουν λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς επίκεινται 700.000 πλειστηριασμοί -οι 400 εξ αυτών στην Πάτρα-, μετά και την κατάργηση ουσιαστικά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα. Και σ’ αυτόν τον τομέα, ο αγώνας συνεχίζεται…

Είστε και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής ισότητας, σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης γυναικών, γυναικοκτονιών και τα συναφή, είναι σε έξαρση. Θα ήθελα να μου αναφέρετε τις δράσεις σας σ’ αυτόν τον τομέα.

Η νεοσυσταθείσα δημοτική επιτροπή ισότητας, συνιστά, ουσιαστικά, μια ένωση τοπικών δυνάμεων, που θα αναπτύξει δράσεις για την έμφυλη ισότητα, η οποία παραμένει δυστυχώς ένα διαρκές ζητούμενο, μολονότι αποτελεί καθοριστικό πυλώνα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.  Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, η εν λόγω επιτροπή πρόκειται να σχεδιάσει πρακτικές και πολιτικές, που τίθενται ευθέως και ευκρινώς απέναντι στα έμφυλα στερεότυπα, που αποτελούν διαχρονικά τροχοπέδη, για την εξάλειψη των διακρίσεων, του ασύδοτου σεξισμού έως της έμφυλης βίας και πλήττουν στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Επιπλέον, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί έμφαση στο μείζον θέμα της πρόληψης και ανάσχεσης φαινομένων έμφυλης βίας, που τελούν σε έξαρση τα τελευταία έτη -και κορυφώθηκαν την περίοδο της πανδημίας covid 19-, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με την οικογενειακή βία και φθάνουν μέχρι τις γυναικτονίες. Η ανατροπή αυτής της δυσχερούς πραγματικότητας, επέρχεται μόνον μέσω της εκπαίδευσης, αλλά και ριζικών θεσμικών αλλαγών. 

Επίσης, διά μέσου της ανεξαρτητοποίησης των γυναικών, με την ευρεία έννοια του όρου. Είναι χαρακτηριστικό, πως σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον τελευταίο χρόνο, σημειώθηκαν πάνω από 5.000 φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των γυναικών, ενώ, επισημαίνεται ότι κοινός τόπος των περιστατικών, είναι ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες εξαρτημένες οικονομικά, άνεργες, που δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στα πόδια τους και άρα δύσκολα αντιδρούν και προχωρούν σε αποκαλύψεις. Ευάλωτη γυναίκα σημαίνει ευάλωτη οικονομικά, κοινωνικά και κοινωνιολογικά αποκλεισμένη. Μιλώντας γι’ αυτό το μείζον και δραματικά επίκαιρο θέμα, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, πως ο Δήμος Πατρέων, συνεισφέρει από την πλευρά του στη θωράκιση των θυμάτων, μέσω της Στέγης Κακοποιημένων Γυναικών, της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και προστασίας των θυμάτων από εξειδικευμένους επιστήμονες, καθώς και στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης των γυναικών και κατά προέκταση των παιδιών τους.  Φυσικά, η διεύρυνση της βοήθειας στα θύματα της έμφυλης βίας, αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών και γιατί η δημοτική Αρχή ζητάει μια τρίτη θητεία;

Το μοναδικό διακύβευμα αυτών των εκλογών, είναι να παραμείνει ο Δήμος στα χέρια των Πατρινών, υπό την έννοια ότι η δημοτική Αρχή Πελετίδη διασφαλίζει, όπως απεδείχθη τα τελευταία εννέα χρόνια, τα συμφέροντα των πολλών και, κατ’ επέκταση, της ίδιας της πόλης. Η Λαϊκή Συσπείρωση, λοιπόν, ζητάει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, για να υπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες, να περατώσει το σχεδιασμό της για μια όμορφη και λειτουργική πόλη και να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις