Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

10 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

10 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Το αίμα του Παύλου Φύσσα ήταν που έπνιξε τη Χρυσή Αυγή

Έχουν περάσει κιόλας 10 χρόνια. Ήταν βράδυ του Σεπτέμβρη του 2013, μια μέρα σαν σήμερα, 17 προς 18 του μήνα, όταν ο Παύλος Φύσσας ξεψυχούσε σε ένα λερό ρείθρο πεζοδρομίου στο Κερατσίνι, στα χέρια των φίλων του, περιμένοντας ασθενοφόρο.

Η δολοφονική οργάνωση  Χρυσή Αυγή, λίγες μέρες πριν είχε επιτεθεί σε μέλη του ΠΑΜΕ, λίγους μήνες πριν είχε σκοτώσει τον Σαχζάτ Λουκμάν και δεν είχε περάσει ένας χρόνος από τότε που δύο αιγύπτιοι ψαράδες στο Πέραμα είχαν πέσει νεκροί από τα ελεεινά χέρια χρυσαυγητών, που έχουν πλέον αντικαταστήσει το επίθετο «φασίστας».

 

Το αίμα του Παύλου Φύσσα ήταν που έπνιξε τη Χρυσή Αυγή και όσους είχαν ταυτιστεί μαζί της· κινητοποιήθηκε η Δικαιοσύνη, αφυπνίστηκε η κοινή γνώμη, ευαισθητοποιήθηκε η Βουλή, που μέχρι τότε βίωνε συνεδριάσεις υπό τα ουρλαχτά «λύκων», άκουγε ύβρεις, έβλεπε προπηλακισμούς, μούτζες, τραμπουκισμούς, προκλητικές συμπεριφορές που θύμιζαν κοινωνία μπράβων της νύχτας· εμφανίζονταν παρουσίες ελεεινές εντός Κοινοβουλίου, εμέσματα μιας εποχής που πιστεύαμε ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κι ήταν εκεί!

Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας (μουσικός της ραπ, γνωστός με το ψευδώνυμο Killah P.) δολοφονήθηκε από τον 45χρονο χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά έπειτα από συντονισμένη επίθεση φασιστικής ομάδας. Η δολοφονία ήταν αφορμή για να σχηματιστεί η δικογραφία που χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή «εγκληματική οργάνωση» και η υπόθεση να παραπεμφθεί σε δίκη με κατηγορούμενος βουλευτές, στελέχη και μέλη του φασιστικού εξαμβλώματος.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα συμπαρέσυρε πάνω από 60 υποθέσεις εγκληματικών ενεργειών στα δικαστήρια.

Το «φίδι» έπεσε σε νάρκη...
 

Ο καθ’ ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στο Κερατσίνι, Γιώργος Ρουπακιάς, δικάστηκε ως φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως καθώς επίσης και για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση· καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και δέκα έτη συν οκτώ έτη για πλημμελήματα.

Στο εδώλιο κάθισαν δίπλα στον Ρουπακιά 17 κατηγορούμενοι - πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής (συνολικά 69 οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής), που δικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για συμμετοχική δράση στο κακούργημα της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα.

Και από εκείνο το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 πέρασαν 10 χρόνια - νύχτες κι όσοι πίστεψαν και πανηγύρισαν ότι το «φίδι» εξολοθρεύτηκε γελάστηκαν: τα αυγά του εκκολάπτονται συνεχώς!

Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάστηκαν τρία κακουργήματα τα οποία ήταν η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013), η απόπειρα ανθρωποκτονίας του αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ, ενώ συνεξετάστηκαν και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονταν παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνταν τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονταν για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στίς 7 Οκτωβρίου του 2020, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, τόσο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση όσο και για τη δολοφονία Φύσσα, ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Επιπλέον, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση οι Άγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιοπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης. Και οι πόρτες των φυλακών, άνοιξαν για να περάσει ο φασισμός

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις