Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι τριετίες, έρχεται αύξηση μισθών και υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι τριετί...

Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έδωσε ειδήσεις και κατήγγειλε τους “ισχυρούς της ενέργειας και του ποδοσφαίρου” και τους “πυροσβέστες του καναπέ”

«Πολιτεία και πολίτες θα ξαναχτίσουμε ό,τι χάσαμε και χωρίς λάθη του παρελθόντος». Με αυτό το μήνυμα ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης  από το βήμα του Βελλιδείου, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, αναφερόμενος στις καταστροφικές συνέπειες από τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

«Για μια ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται σημείο απολογισμού της εθνικής πορείας και αφετηρία μιας νέας διαδρομής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Μόνο που φέτος διεξάγεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας», πρόσθεσε.

«Θα ήθελα ειλικρινά αυτή η εισαγωγή να επικεντρωνόταν στην τεράστια επιτυχία στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στην δεύτερη θέση που πέτυχε η Ελλάδα στην ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη στο ρεκόρ εξαγωγών στα ρεκόρ του τουρισμού με περισσότερους επισκέπτες από το 2019» δήλωσε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα τον καλούν να ξεκινήσει από την πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου με την μεγαλύτερη πυρκαγιά και την μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία».

«Θα οδηγήσουν στον μεγαλύτερο επανασχεδιασμό για το αύριο», είπε.

«Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου: ό,τι χάσαμε Πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί αλλά καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι «θα κάνει τα πάντα έτσι ώστε η άνιση μάχη μας με την κλιματική κρίση να μην είναι μια μάχη χαμένη».

«Κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει στα ύδατα της Θεσσαλίας και έχω ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό», είπε, σημειώνοντας πως στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ. νερού.

«Το συντονιστικό θα μείνει στη Λάρισα όσο χρειαστεί»
«Μπορεί η επέλαση της κλιματικής κρίσης να ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατικών δομών και των επιστημόνων αλλά με την συστράτευση όλων θα φανούμε ανθεκτικοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Άκουσα την οργή των πολιτών και διαπίστωσα πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι στην Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού.

Είδα και τις δυο όψεις του κράτους. Την σύγχυση αρμοδιοτήτων αλλά και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Ευχαριστώ από καρδιάς είπε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που πάλεψαν στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές. Ο καθρέφτη της σύγχρονης Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το μεγαλείο του καθημερινού πολίτη αλλά και των σωμάτων ασφαλείας είναι η πιο αποστομωτική απάντηση στους μικρόψυχους που θέλησαν να κάνουν αντιπολίτευση και όσους άθλιους προέβλεπαν χαιρέκακα εκατόμβη νεκρών αλλά και όσους χτύπησαν πισώπλατα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτοί δεν θα ανασυρθούν ποτέ από την δική τους λάσπη. Δικός μας εχθρός είναι η λάσπη της πλημμύρας. Το συντονιστικό θα μείνει στη Λάρισα όσο χρειαστεί».

Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα 25 εκατομμύρια στους πληγέντες
Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες στι πλημμυρισμένες περιοχές και στους αγρότες τα εφόδια να σταθούν στα πόδια τους.

Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες. Σε χρόνο ρεκόρ εκταμιεύθηκαν 25 εκατομμύρια.

Συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας

Για τις υποδομές είπε ότι όλα όσα έχουν γίνει δεν αρκούν. Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες δεκαετιών στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων της.

Η περιφέρεια έκανε πολλές παρεμβάσεις και αν έγινε κάτι λάθος θα κριθεί στην έρευνα.

Με απόφαση μου συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία υποδομών και περιβάλλοντος. Είναι ένα στοίχημα που βάζουμε με τους εαυτούς μας. Θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης.

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι εκτός από τις πρωτοβουλίες της πολιτείας πρέπει και η κοινωνία να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνά της.

«Ήδη ανακοινώσαμε ότι όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές θα έχουν σε πρώτη φάση έκπτωση 10%.

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και θα συζητηθεί αναδιάρθρωση της ασφάλισης για την αγροτική παραγωγή.

Πρέπει να ανοίξει στην Ελλάδα η συζήτηση για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών όλων των σπιτιών όλων των μονάδων από φυσικές καταστροφές».

Τόνισε ότι «έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό αποθεματικό 300 εκατομμυρίων που θα αυξηθεί το 2024 στα 600. Αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια θα βρεθεί από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Θα απαιτήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν ανάδοχοι σε μεγάλα έργα και αναδασώσεις, εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτώσεις και ακμαίοι οργανισμοί να συνεισφέρουν με χρηματικά ποσά».

"Ο καθρέφτης της Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά"

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσε την οργή των πολιτών και διαπίστωσε πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού.

«Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Ειδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές.

 «Δεν θα διακινδυνεύσω τη δημοσιονομική σταθερότητα»
«Δεν θα διακινδυνεύσω ποτέ τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», τόνισε, αναφερόμενος στο «καλάθι» των παροχών. «Η κυβέρνηση θα στοχοποείται, αλλά όσοι ασκούν κριτική ας έχουν στη σκέψη τους όσους είναι στην αρένα.Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτό κάνω».

Μέτρα

*Το Market Pass θα συνεχιστεί ως το τέλος του έτους μόνο για Θεσσαλία και Έβρο, ενώ από Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

*Από 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012 

*Μίλησε επίσης, μεταξύ άλλων, για το Youth Pass, τις αυξήσεις των συνταξιούχων και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο.

*Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά

*Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα

*Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα

*Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

*Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά

*Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές

*Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%

*Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς

*Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης

*Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

*Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής

Η φοροδιαφυγή είναι διπλή κατάρα, αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή, είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε δέσμη 10 μέτρων τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Επ' αυτού είπε ότι θα ανακοινωθούν δέκα μέτρα, όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

 Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

- Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

- Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

- Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

- Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

- Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά


Εκτός όμως από τα μηνύματα στη μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε αυστηρούς τόνους σε “συμφέροντα” και “ισχυρούς”, διαμηνύοντας ότι δε συγκυβερνά

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις