Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Λάδι από... χρυσό- Στα ύψη οι τιμές- «Σε λίγο θα πωλείται στο ράφι 15 ευρώ το λίτρο»

Αχαΐα: Λάδι από... χρυσό- Στα ύψη οι τιμ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η μείωση της παραγωγής στη Δυτική Ελλάδα

Μέχρι και τα 15ευρώ το λίτρο μπορεί να φτάσει η τιμή του λαδιού στα ράφια των super market τους επόμενους μήνες τη στιγμή που η παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα έχει μειωθεί και παγκοσμίως υπάρχει έλλειψη.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο παράρτημα Πελοποννήσου και δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Αναστάσιος Τσάκωνας, «η τιμή του λαδιού πλέον είναι εξαιρετικά υψηλή, δεν είχε φτάσει ξανά σε τέτοια επίπεδα και δε ξέρουμε πού θα φτάσει. Η ξηρασία που επικράτησε στην Ιταλία και την Ισπανία είναι η βασική αιτία. Η παραγωγή μειώθηκε και η τιμή λόγω της έλλειψης αυξήθηκε πολύ. Πέρσι τον Δεκέμβριο είχε 4 ευρώ και αυτή τη στιγμή η τιμή του παραγωγού έχει φτάσει στο 8,70. Η αύξηση αυτή ήταν σταδιακή, ερχόταν σιγά σιγά, τις τελευταίες 15 μέρες έφτασε σε αυτή την τιμή».

Πώς «εκτοξεύεται» η τιμή του λαδιού

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσάκωνας, «ισχύει για όλες τις καλλιέργειες στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό για να εργαστεί. Στην Ελλάδα δε χρησιμοποιούνται μηχανήματα για τη συγκομιδή όπως για  παράδειγμα γίνεται στην Ισπανία και υπάρχει έλλειψη εργατών γης. Αυτό αυξάνει το κόστος αλλά δεν είναι ο κύριος παράγοντας για την αύξηση της τιμής του λαδιού που καθορίζεται παγκοσμίως. Δεν καθορίζεται από την παραγωγή ή από το κόστος που μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα.  Εμείς έχουμε πράγματι αυξήσει το κόστος παραγωγής λόγω των λίγων εργατικών χεριών αλλά αυτό δεν ευθύνεται για την παγκόσμια αύξηση της τιμής. Ευελπιστώ η τιμή να πέσει.  Εάν ο παραγωγός πουλήσει 9-10 ευρώ το κιλό όπως ακούγεται, το λάδι θα φτάσει στον καταναλωτή με τιμή 15 ευρώ το λίτρο. Είναι κάτι ανέφικτο για τη ελληνική αγορά. Δεν μπορεί ένα προϊόν που είναι για μαζική κατανάλωση να απευθύνεται ξαφνικά σε μία ελίτ. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή δε θα πέσει».

Η μείωση της παραγωγής στη Δυτική Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο κ. Τσάκωνας, «στην Αχαΐα ο μέσος όρος παραγωγής είναι 10.000 τόνοι. Πέρσι ήταν 7.500 ενώ φέτος αναμένεται η παραγωγή στην περιοχή να φτάσει τους 4.500 τόνους. Στην Ηλεία η μέση παραγωγή ανέρχεται σε 35.000 τόνους, φέτος υπολογίζεται να ανέρχεται κάτω από 20.000 τόνους.

Ακούμε για την κλιματική κρίση και βιώνουμε περίεργα φαινόμενα. Για παράδειγμα οι βροχοπτώσεις τον Ιούνιο που ήταν σχετικά κάτι ασυνήθιστο σχετίζονται με την ακαρπία που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της χώρας. Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα λόγω των πολλών βροχών. Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα που και αυτό έπαιξε το ρόλο του. Η ελιά για να ανθίσει σωστά χρειάζεται κάποιες μέρες ψύχους. Αυτή την κλιματική κρίση λοιπόν πρέπει να αντιμετωπιστεί, να δούμε πώς θα μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγή. Είναι κάτι που ήρθε για να μείνει κατά τη γνώμη μου».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις