Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Δήμος Πατρέων: Ποιες δράσεις πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο

Δήμος Πατρέων: Ποιες δράσεις πολιτισμού ...

Δείτε αναλυτικά

Τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας για το Φθινόπωρο του 2023 παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης 29 Αυγούστου, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτές, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: 

Ο δήμαρχος της Πάτρας Κ. Πελετίδης αναφερόμενος στο Διεθνές Φεστιβάλ και στις δράσεις πολιτισμού του δήμου επεσήμανε ότι «Ο Πολιτιστικός Οργανισμός και οι άνθρωποί του έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια και μας προσφέρουν μια δουλειά την οποία απολαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Η προσπάθεια αυτή κορυφώνεται αυτή την περίοδο με πολλές εκδηλώσεις μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ. Μέσα και από αυτές τις εκδηλώσεις θέλουμε να σηκώσουμε το λαό της Πάτρας πιο ψηλά, να νοιώσει μια ανάταση, προκειμένου να αντέξει τις δοκιμασίες που ζει σε πολλά επίπεδα.

Μέσα από αυτό τον «πλούτο» εκδηλώσεων φαίνεται πως όλη αυτή την περίοδο για μια ακόμα φορά έγινε ένα καταπληκτικό έργο από πλευράς υποδομών. Είδαμε όλοι πως φτιάχτηκε το Δημοτικό Θερινό Θέατρο που από το τίποτα έγινε μια σημαντική παρέμβαση, δίνοντας τη δυνατότητα να ενισχυθεί η πνευματική κίνηση στην πόλη. Το ίδιο κάναμε και με την «Ιχθυόσκαλα» που κυριολεκτικά το τίποτα την κάναμε στολίδι.

Άρα κινούμαστε σε μια πολύ καλή κατεύθυνση καθώς παράλληλα με τα έργα και τα εργοτάξια που υπάρχουν σε όλη την έκταση της πόλης, υπάρχει ταυτόχρονα μια μεγάλη πνευματική προσπάθεια η οποία δεν περιορίζεται μόνο  στα όρια της πόλης. Είμαστε πραγματικά Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και αυτό προκύπτει από το σύνολο του προγράμματος, παρεμβαίνοντας παράλληλα και σε κεντρικό επίπεδο, σε συνεργασία με φορείς όπως το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ενώνοντας δυνάμεις για να έχουν δύναμη όλοι όσοι «χτίζουν» και μοχθούν για την πόλη,  οι οποίοι τη «χτίζουν» και σε ψυχικό – πνευματικό επίπεδο για να μπορούμε ν’ αντισταθούμε στις δυσκολίες της ζωής. Ο πατραϊκός λαός αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια και το δείχνει στην πράξη, ευχαριστώντας εκ μέρους του δήμου όλους όσους κάνουν τα όνειρά μας πράξη».

Η πρόεδρος του Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη αναφερόμενη στο πρόγραμμα επεσήμανε τα εξής:

«Το φθινόπωρο στην Πάτρα και φέτος είναι γεμάτο από δράσεις πολιτισμού, οι οποίες έχουν τη σφραγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Πατρέων.

Εκατοντάδες εκδηλώσεις, για μία ακόμα χρονιά πραγματοποιούνται και αγκαλιάζονται από το κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Το κόστος καλύπτεται με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Δήμο της Πάτρας και με το 80 % των εκδηλώσεων να έχει ελεύθερη είσοδο, όπως ο Δημοτικός Κινηματογράφος, το Φεστιβάλ στις γειτονιές, το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου κ.ά.

Το μοναδικό ποσό ενίσχυσης που δόθηκε είναι 20.000€ από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο αφορά στη διοργάνωση του Συμποσίου ζωγραφικής και καλύπτει μικρό μέρος της συνολικής δαπάνης. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ, δεν αξιολόγησε και δεν στήριξε καμία από τις ενότητες του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, ως όφειλε.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η ακούραστη δουλειά των εργαζομένων στον Πολιτιστικό Οργανισμό, το Δήμο Πατρέων και των καλλιτεχνικών μας σχημάτων (Χορευτικό, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, Δημοτικό Ωδείο, Δημοτική Μουσική) συνεχίζονται οι θεματικές ενότητες, που αγκαλιάζουν και τις γειτονιές.

Συγκεκριμένα οι ενότητες: Ερασιτεχνικού και Επαγγελματικού Θεάτρου, του Δημοτικού Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ στις γειτονιές και εικαστικών παρεμβάσεων.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε ορισμένες από αυτές με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών, οι οποίοι στη συνέχεια θα πάρουν το λόγο.

*«Μισός αιώνας (και όχι μόνο), Ελληνικός και Ξένος Κινηματογράφος - Πέμπτη 31 Αυγούστου με την πανσέληνο στο χώρο της Αχάϊα Κλάους (9.30 μ.μ.)».

Με τη μουσικο-χορευτική αυτή παράσταση, υποδεχόμαστε την πανσέληνο. Η παράσταση ανεβαίνει υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διεθνώς διακεκριμένου Πατρινού σολίστ πιάνου και καθηγητή στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, Αναστάσιου Πάππα και Διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη, ο οποίος είναι Διευθυντής Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Συμμετέχουν επίσης εξαιρετικοί μουσικοί και τραγουδιστές.

*Το Διεθνές Χορευτικό Αντάμωμα - Σάββατο 2 έως και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου. Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού της «Ιχθυόσκαλας», με τη συμμετοχή της Κύπρου, του Μεξικού και Λαϊκών Ορχηστρών.

*Το Συμπόσιο Ζωγραφικής – Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου – Δευτέρα  2 Οκτωβρίου

Αποτελεί και φέτος έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς των δράσεων του Διεθνούς φεστιβάλ, με το οποίο κλείνει και η νέα θεματική ενότητα των λογοτεχνικών αφιερωμάτων.

Από πέρυσι είχαμε δεσμευθεί πως τα καλλιτεχνικά συμπόσια θα γίνουν θεσμός για την πόλη και θα αποκτήσουν διεθνή χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς κάνουμε πράξη με την πραγματοποίηση του «Συμποσίου Ζωγραφικής», το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Άλκης Ζέη.

Τίτλος του Συμποσίου που πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασίας με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, «Ένας μεγάλος περίπατος μνήμης και ονείρου στην Πάτρα του 2023». Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».

Το κοινό και φέτος εδώ στο χώρο της «Ιχθυόσκαλας», όπου ήδη λειτουργεί η υπαίθρια έκθεση Γλυπτικής, με τα έργα που δημιουργήθηκαν στην αντίστοιχη περσυνή δράση, θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την καλλιτεχνική διαδικασία της δημιουργίας των έργων, από δέκα εικαστικούς ζωγράφους.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, θα γίνεται υπαίθρια παρουσίαση έργων με γειτονιές και τοπόσημα της Πάτρας. Αναπαραγωγή από τις μόνιμες συλλογές της Βιβλιοθήκης και Πινακοθήκης Πατρών, με την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ξένιας Γιαννούλη, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Δημοτική Πινακοθήκη. Πρώτη στάση για την υπαίθρια έκθεση, την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου η πλατεία Ζωοδόχου Πηγής, στην Παραλία Προαστείου.

Τέλος από 22 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ομαδική έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου, στην Αγορά Αργύρη. Τα παιδιά και οι ενήλικες παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Να θυμίσουμε ότι την περσινή χρονιά, στο Εικαστικό Εργαστήρι λειτούργησαν 42 τμήματα που παρακολούθησαν πάνω από 400 δημότες μας, από 4 ετών και άνω». 

Εκ μέρους των καλλιτεχνών οι οποίοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο μίλησαν ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας και καθηγητής του Δημοτικού ωδείου Πάτρων Αναστάσιος Πάππας, ο Διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ  Γιώργος Αραβίδης, ο τραγουδιστής Νίκος Καραγκιαούρης, ο υπεύθυνος του Χορευτικού Χρήστος Γιαννόπουλος, ο εικαστικός Παναγιώτης Φερεντίνος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Νάσος Χαλκίδης.

 Ο Αναστάσιος Πάππας αναφέρθηκε στη συλλογική προσπάθεια που έγινε στο σχεδιασμό της μουσικής παράστασης «Μισός αιώνας και όχι μόνο Ελληνικός και ξένος κινηματογράφος»  ενώ επικαλούμενος τον Φρανκ Ζάπα τόνισε τη φράση του «πως τα αλεξίπτωτα και τα ανθρώπινα μυαλά για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά»…

Ο κ. Πάππας πρόσθεσε επίσης ότι η προσπάθεια για να γίνει η συγκεκριμένη οπτικο-μουσικο-χορευτική παράσταση ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, όταν παρουσιάστηκε στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, σημειώνοντας πως όντως οι καλλιτέχνες δίνουν ουσία στα όνειρα αλλά το βήμα για να εκφραστούν οι καλλιτέχνες στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε από το δήμο της Πάτρας… . Η παράσταση είπε ο καταξιωμένος πιανίστας είναι δοσμένη με μορφή μιούζικαλ.

Ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης αναφέρθηκε στην ευρηματική ιδέα για μία πρωτοποριακή, εντυπωσιακή και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα συναυλία η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «τεράστιο» έργο για το οποίο εντυπωσιάστηκε από την πρώτη παρτιτούρα που διάβασε και τη γραφή….

Από την πλευρά του ο κλασσικός ερμηνευτής Νίκος Καραγκιαούρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο χώρος της Αχάϊα Κλάους συμπληρώνει όλη τη μαγεία της παράστασης με φόντο την πανσέληνο του Αυγούστου εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του που επελέγη για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, γιατί πέρα από την κλασσική μουσική που υπηρετεί του αρέσει να δοκιμάζεται και να πειραματίζεται.

Ο υπεύθυνος του Χορευτικού του Πολιτιστικού Οργανισμού Χρήστος Γιαννόπουλος σημείωσε πως από τις 2 έως τις 4 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Διεθνές Χορευτικό Αντάμωμα. Ζητούμενο μέσα από αυτή τη δράση είναι ανταλλαγή εμπειριών, πολιτισμών και το σπουδαιότερο να δοθεί ώθηση σε ότι πιο αντιρατσιστικό υπάρχει. Στο χορό. Και την αλληλεγγύη που αναπτύσσεται μεταξύ των λαών μέσα από αυτόν….

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Νάσος Χαλκίδης αναφέρθηκε στο ρόλο του ΕΕΤΕ και τους στόχους του ως προς την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και των καλλιτεχνών σε συνάρτηση με την ελεύθερη έκφραση.

Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία με δήμο για το συμπόσιο σκοπός είναι να γίνει και είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει θεσμό, ενώ η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν γίνεται από τις επιτροπές κρίσης.

 Ο εικαστικός και καθηγητής ζωγραφικής στο Εικαστικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Παναγιώτης Φερεντίνος, ο οποίος είναι και εκ των συμμετεχόντων στο συμπόσιο, επεσήμανε πως όσοι πάρουν μέρος σε αυτό θα αναπτύξουν πέραν όλων των άλλων μια σχέση με την πόλη που σε ότι αφορά και τον περίπατο θα έχει τη μορφή περιπλάνησης, δημιουργώντας συγχρόνως και αφήνοντας παρακαταθήκη τα δικά τους μοναδικά έργα…

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture