Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συναγερμός στην Ισπανία για θαλάσσιο οργανισμό που μοιάζει με μέδουσα

Συναγερμός στην Ισπανία για θαλάσσιο οργ...

Εξαιρετικά επώδυνο το τσίμπημά του

Ένα μικρό θαλάσσιο είδος έχει θέσει σε συναγερμό πολλές περιοχές της Ισπανίας.

Πρόκειται για έναν θαλάσσιο οργανισμό που μοιάζει με μέδουσα, η ύπαρξη του οποίου έχει καταγραφεί στην Κανταβρία, τη Γαλικία, τη Χώρα των Βάσκων και την Ανδαλουσία

 Πρόκειται για θαλάσσιους οργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν επώδυνα τσιμπήματα. Παρόλο που μπορεί να μοιάζει με μέδουσα, αυτό το θαλάσσιο είδος - Physalia physalis, σύμφωνα με την επιστημονική του ονομασία - είναι στην πραγματικότητα μια πλωτή αποικία οργανισμών που συνεργάζονται για να επιβιώσουν και τείνουν να παρασύρονται σε θερμότερα νερά και στα ανοιχτά.

 Το ερεθιστικό τους τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σύνθετες δερματικές βλάβες και, στις χειρότερες περιπτώσεις, να έχει σοβαρές νευροτοξικές επιπτώσεις στον άνθρωπο, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η καραβέλα έχει ένα σώμα σε σχήμα πανιού μήκους περίπου 30 εκατοστών, σαν ένα μοβ-μπλε πλεούμενο, που πλέει στο έλεος των ανέμων και των ρευμάτων. Κάτω από το νερό, φιλοξενεί τα πλοκάμια του, τα οποία τεντωμένα μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 20 ή και τα 50 μέτρα και τα οποία είναι γεμάτα από κεντρίδια που, σε επαφή με το δέρμα, προκαλούν δερματικές βλάβες.

 «Είναι ένα από τα είδη που προκαλούν τα πιο επώδυνα τσιμπήματα, αν και δεν είναι θανατηφόρα. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν, αλλά επρόκειτο για άτομα με σοβαρές υποκείμενες παθολογίες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», λέει ο Josep Maria Gili, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών (ICM-CSIC) στη Βαρκελώνη.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις