Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CINEFIL

/

Πάτρα: Είδαμε τη νέα περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς και την καταχαρήκαμε - Προβάλλεται σε Βέσο Μάρε και θερινό σινέ Κάστρο

Πάτρα: Είδαμε τη νέα περιπέτεια του Ιντι...

Ο Χάρισον Φορντ για ακόμη μία φορά στον ρόλο του θρυλικού αρχαιολόγου, πλάθει έναν ήρωα φανερά πιο κουρασμένο, αλλά πάντα ατρόμητο, δυναμικό και σοφό

Το ότι ως ήρωας ο Ιντιάνα Τζόουνς αποτελεί πλέον έναν μύθο για τους σινεφίλ δεν χωρά αμφιβολία και όσο και αν αλλάζουν οι εποχές, ο Ιντιάνα Τζόουνς ή Ίντυ, χαϊδευτικά, & πάντα με την μορφή του αγέρωχου Χάρισον Φορντ θα είναι εδώ να μας συντροφεύει και να μας εκπλήσσει και ψυχαγωγεί. Και αυτό κάνει η ολοκαίνουρια και πανάκριβη, χορταστική περιπέτεια «Indiana Jones and the Dial of Destiny» σε σκηνοθεσία του ικανότατου Τζέιμς Μάνγκολντ και με παραγωγούς ποιους άλλους από τον σκηνοθέτη με το άγγιγμα του Μίδα, Στίβεν Σπίλμπεργκ που είχε υπογράψει τις 4 προηγούμενες ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς και τον Τζορτζ Λούκας που είχε και την όλη ιδέα του περίφημου αυτού ήρωα, αρχαιολόγου με το χαρακτηριστικό καπέλο και το μαστίγιο που δεν φοβάται τίποτα και καταφέρνει να ξεφεύγει και από τις πιο δύσκολές καταστάσεις.

Όπως στη νέα ταινία που τον βλέπουμε σε μία σκηνή κατάδυσης στο Αιγαίο πέλαγος για την ανεύρεση του άλλου μισού του περίφημου μηχανισμού των Αντικηθύρων του μέγα Αρχιμήδη, όπου ο Ιντιάνα έρχεται αντιμέτωπος με κοπάδι από χέλια (τα φίδια της της θάλασσας που ευτυχώς απλώς σε τσιμπούν).

Η τεχνολογία βάζει το χεράκι της σε μεγάλο βαθμό στη νέα ταινία και ειδικά σε όλη την πρώτη μεγάλη σκηνή που εκτυλίσσεται σ’ ένα τρένο γεμάτο από έργα τέχνης και αντίκες που έχουν αρπάξει οι Ναζί, οι θεατές παρακολουθούν έκπληκτοι (θετικά) να παίζει ο 81χρονος σήμερα Χάρισον Φορντ με την αψεγάδιαστη μορφή του σαραντάρη Φορντ της δεκαετίας του ’80. Ευχάριστο σοκ είναι αλήθεια ενώ μετά προσγειωνόμαστε στη σημερινή μορφή και σιλουέτα, φανερά πιο κουρασμένη αλλά όχι ολότελα διαφορετική και με έναν Ιντιάνα Τζόουνς – Χάρισον Φορντ πολύ πιο σοφό, ώριμο, γοητευτικό και έναν ήρωα υπόδειγμα και για το νεότερο ηλικιακά κοινό. Ειπώθηκε αδίκως πως η νέα ταινία του Ιντιάνα δεν μπόρεσε τουλάχιστον στην 1η εβδομάδα προβολής της να πιάσει τον παλμό του νέου σε ηλικία κοινού. Στην προβολή που πήγαμε, στα Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε (το φιλμ προβάλλεται και στο θερινό σινέ Κάστρο στο Ρίο) είδαμε πολλά νέα παιδιά και νομίζουμε πως το χάρηκαν το φιλμ καθώς εξάλλου πρόκειται για μία άρτια γυρισμένη ταινία (εξαιρετική η αναπαράσταση της παρέλασης στην καρδιά της Ν. Υόρκης το καλοκαίρι του 1969 για την επιτυχία των Αμερικανών αστροναυτών που πάτησαν πρώτοι στο φεγγάρι) με τον Ιντιάνα Τζόουνς να προσπαθεί καβάλα σ’ ένα άλογο αστυνομικού να ξεφύγει από τους κακούς που τον καταδιώκουν.

Και βέβαια υπάρχει και η μοναδική έκπληξη προς το φινάλε που δεν θα αφήσει κανένα Έλληνα θεατή (πιστεύω) ασυγκίνητο όχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους αλλά και γιατί σε κάνει περήφανο βρε αδελφέ να ακούς τον σπουδαίο Χάρισον Φορντ να μιλά ελληνικά συναντώντας…τον Αρχιμήδη όπως και την υπέροχη Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ (δεν αποκαλύπτουμε περισσότερα).

Σίγουρα η ταινία ήθελε ένα χρονικό μάζεμα και θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ένα τέταρτο της ώρας μικρότερη (κάπου πλατιάζει στο κομμάτι που ο Ιντιάνα Τζόουνς και η βαφτισιμιά του, Έλενα Σο - Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ αναζητούν τον τάφο του Αρχιμήδη στη Σικελία) ωστόσο ο θεατής φεύγει από την αίθουσα χορτασμένος, χαρούμενος και έχοντας δει μία πολύ καλή περιπέτεια, αντάξια τουλάχιστον των τριών πρώτων. Τώρα αν θα υπάρξει και μία ακόμα ειλικρινά θα το θέλαμε και ας μην κάνει πολλά ο Ιντιάνα εκεί. Κάποια άλλη σεναριακή λύση θα βρεθεί!

Το φιλμ «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου» σε εισπράξεις σε 10 μέρες προβολής πλησιάζει τα 250 εκατ. δολάρια παγκοσμίως (τα 121 εκατ. προέρχονται από το Αμερικάνικο box office). Το νούμερο δεν είναι εξαιρετικό καθώς η ταινία στοίχισε λέγεται 300 εκατ. δολάρια, ωστόσο είναι αξιοπρεπές.

Δείτε την ταινία με την πρώτη ευκαιρία, αξίζει τον κόπο και αν έχετε και παιδιά ηλικίας από 12 χρονών και άνω πάρτε τα μαζί σας για να γνωρίσουν αυτόν τον διαχρονικό ήρωα.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Cinefil