Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Σερβίρει και πιράνχας! Κορυφαίο εστιατόριο παγκοσμίως το Central στη Λίμα του Περού

Σερβίρει και πιράνχας! Κορυφαίο εστιατόρ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ποιό «Νoma»; Μια νέα γαστριμαργική σκηνή στο θρόνο της λίστας «The World's 50 Best»

To 2013 είχε ανακηρυχθεί καλύτερο εστιατόριο της Λατινικής Αμερικής- χρειάστηκε μια δεκαετία για να πετύχει πρωτιά και στις 5 ηπείρους!

Το Central στη Λίμα του Περού μόλις ψηφίστηκε ως το κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο από τον οργανισμό «The World's 50 Best» με τη σφραγίδα 1.080 διεθνών food experts. Που οφείλεται όμως η σαρωτική επιτυχία του; Μα σε πιάτα που βασίζονται σε συστατικά από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, τις περουβιανές ακτές αλλά και σε συνταγές και τεχνικές της ντόπιας κουλτούρας. Με ένα μενού γευσιγνωσίας 17 προτάσεων με γηγενή υλικά η απήχηση του Central ήταν … οδοστρωτήρας.

Καλαμπόκι, γλυκοπατάτα,  φρούτα της περιοχής αλλά ακόμα και ψάρια πιράνχας έχουν θέση στην κουζίνα του.  Το team εστιάζει πρωτίστως στην εποχικότητα των υλικών, στην πρωτότυπη σκέψη και στην παράδοση. Διαθέτουν το δικό τους ερευνητικό κέντρο που μελετά τη μεγάλη ποικιλία βρώσιμων φυτών και φρούτων από το Περού, καθώς και από ολόκληρη τη Νότια Αμερική.

Σύμφωνα με τον executive chef, Virgilio Martínez: «Προσφέρουμε πιάτα από τα ακραία υψόμετρα του Περού, τα οποία ετοιμάζουμε στα 3.650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για αυτά τα πιάτα, συγκεντρώνουμε υλικά που συλλέγουμε από τις φάρμες μας σε περιοχές πάνω από τα 4.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, για να δημιουργήσουμε τη δική μας ερμηνεία αυτών των τόπων». 

Oλα ξεκίνησαν άλλωστε από τον Martinez και τη σύζυγό του Pía León που θέλησαν να χαρίσουν μια εμπειρία fine dining στο κοινό της πατρίδας τους δημιουργώντας πιάτα από 15 οικοσυστήματα. Τελικά έγιναν global ambassadors των περουβιανών γεύσεων στα πέρατα της οικουμένης. Επιπλέον δυο ακόμα εστιατόρια από την πρωτεύουσα του Περού - το Maido και το Kjolle, μπήκαν στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου συν τα προυπάρχοντα Central και Μayta, «ανεβάζοντας» τη γαστριμαργική φήμη της μακρινής Λίμα.

Στην απονομή των διακρίσεων στη Βαλένθια, η Ισπανία δέσποσε με 6 εστιατόρια ενώ η Ιταλία πήρε 5 θέσεις. Ακολουθούν η Γαλλία με 4 και η Ιαπωνία με 3. Το βασικό σχόλιο των αποτελεσμάτων στα media ήταν «Η perouvian extravaganza κατακτάει τον κόσμο».

 Ειδήσεις Τώρα

Guess girl η Χοερχίνα Ροντρίγκεθ, πόζες ντίβας σε ιστορικό ξενοδοχείο της Μαδρίτης

Ο Valentino μας βάζει ιδέες για summer parties (εφόσον λέμε όχι στο boho)

Μαρέβα Μητσοτάκη: Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για τα γενέθλιά της

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View