Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Συγκίνηση για το θάνατο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα, τιμημένου με Πούλιτζερ, Κόρμακ ΜακΚάρθι

Συγκίνηση για το θάνατο του σπουδαίου Αμ...

Από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι το "No Country for Old Men", το "The Road" & το «All the Pretty Horses» που έγιναν και κινηματογραφικές ταινίες

Ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς των τελευταίων χρόνων άφησε αυτόν τον κόσμο, στις 13 Ιουνίου 2023 στη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ στα 90 του χρόνια. Ο Κόρμακ ΜακΚάρθι - Cormac McCarthy, υπήρξε συγγραφέας και σεναριογράφος, και ένας από τους πιο αινιγματικούς και επιδραστικούς ανθρώπους στον χώρο της λογοτεχνίας και του σινεμά.

Την ανακοίνωση του θανάτου του Κόρμακ ΜακΚάρθι έβγαλε ο εκδοτικός του οίκος, Knopf. Ο ίδιος σπάνια έκανε δηλώσεις στον Τύπο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΜακΚάρθι πέθανε από φυσικά αίτια το βράδυ της 13ης Ιουνίου στο σπίτι του.

Γεννημένος στις 20 Ιουλίου 1933, ξεκίνησε την δεκαετία του ‘60 ένα λογοτεχνικό ταξίδι που συνεπήρε αναγνώστες και σκηνοθέτες. Από τα πρώτα έργα του όπως το «The Orchard Keeper» (1965) μέχρι τα αριστουργήματά του όπως τα «Blood Meridian» (1985) και «The Road» (2006), ο ΜακΚάρθι επέδειξε ασύγκριτο ταλέντο στη δημιουργία αφηγήσεων που εξερευνούν τα σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης εμπειρίας, ανέφερε το flix.gr.

Η σχέση του Kόρμακ ΜακΚάρθι με τον κινηματογράφο ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Το 1977, έγραψε την τηλεταινία «The Gardener’s Son» του Ρίτσαρντ Πιρς, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής ανθολογίας «Visions». Το σενάριο κυκλοφόρησε επίσης και σε έντυπη μορφή, και το επεισόδιο προτάθηκε για δύο βραβεία Emmy.

Η πρώτη μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη πραγματοποιήθηκε το 2000, με την ταινία «All the Pretty Horses», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του. Την ταινία είχε σκηνοθετήσει ο Billy Bob Thornton και είχαν πρωταγωνιστήσει ο Ματ Ντέιμον και η Πενέλοπε Κρουζ.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε το 1992, ήταν το πρώτο μέρος της «Τριλογίας των Συνόρων» του - θα ακολουθήσουν τα βιβλία «The Crossing» το 1994 και «Cities of the Plain» το 1998 - μετέφερε τους θεατές στα άγρια τοπία του Αμερικάνικης Δύσης και του Μεξικού και είχε έναν πιο ρομαντικό και οπτιμιστικό τόνο σε σχέση με το υπόλοιπο έργο του. Εδώ φάνηκε η διαχρονική αναζήτηση του ΜακΚάρθι για την ταυτότητα αλλά και τον μύθο του Αμερικάνου κάουμποϊ.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά του στο σινεμά ωστόσο θα έρθει 7 χρόνια μετά, με την επιτυχημένη μεταφορά του μυθιστορήματός του «No Country for Old Men» (2005), σε σκηνοθεσία των αδερφών Κοέν και ελληνικό τίτλο «Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους». Το βιβλίο αρχικά προοριζόταν για κινηματογραφικό σενάριο, και ολοκλήρωσε τον κύκλο ως μια από τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα. Με μια σκοτεινή, πεσιμιστική και ηθικά πολύπλοκη εξερεύνηση της βίας και του θανάτου, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και εισήγαγε το έργο του ΜακKάρθι σε ένα ευρύτερο κοινό. Η ταινία κέρδισε τέσσερα (4) βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και της Καλύτερης Ταινίας, εδραιώνοντας τον ΜακKάρθι ως σημαντική φωνή στον σύγχρονο κινηματογράφο.

Στην ταινία αυτή που πρωταγωνίστησε στην απονομή των Όσκαρ το 2008, είχαν παίξει οι Javier Bardem, Tommy Lee Jones και ο Josh Brolin.

Το «The Road» (2009), σε σκηνοθεσία του Τζον Χίλκοουτ, με τον Βίγκο Μόρτενσεν αποτελεί απόδειξη της ικανότητας του Κόρμακ ΜακKάρθι να δημιουργεί ενδιαφέροντα μετα-αποκαλυπτικά τοπία και να εξερευνά την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος. Αυτή η ταινία, με τη συγκλονιστική απεικόνιση της επιβίωσης και της αγάπης, κατάφερε να κερδίσει τον θαυμασμό του κοινού και των κριτικών. Ο Χίλκοουτ ακόμα αναμένεται να σκηνοθετήσει μια μεταφορά του σκοτεινού έπους του ΜακKάρθι «Blood Meridian», ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί ως το magnum opus του και έχουν γίνει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες για τη μεταφορά του, σύμφωνα με το flix.gr.

Nα μην παραλείψουμε να αναφέρουμε πως με το «The Road» που πρωτοκυκλοφόρησε το 2006 και ήταν η 10η νουβέλα του, ο ΜακΚάρθι τιμήθηκε με το υψηλού γοήτρου βραβείο Pulitzer Prize στην κατηγορία fiction - φαντασία.

Τα 2 τελευταία βιβλία του, «The Passenger» και «Stella Maris», κυκλοφόρησαν τέλη του 2022. Aναφέρονται σε δύο αδέλφια, παιδιά ενός επιστήμονα που βοήθησε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας, και κυκλοφόρησαν δεκαέξι χρόνια μετά το προηγούμενο βιβλίο του «The Road», ενώ δούλευε σε αυτά από το 1970, αποδεικνύοντας τo πάθος και την προσοχή που έβαζε στα έργα του. Τέλος είχε ασχοληθεί και με το θέατρο, με ένα από τα θεατρικά του, «The Sunset Limited», να γίνεται τηλεταινία σε σενάριο του ίδιου το 2011.

Η φωτ. του ΜακΚάρθι με τον ηθοποιό Τόμι Λι Τζόουνς είναι από το «The Sunset Limited».

Eπιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

"Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους".

"Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους".

"The Road".

"The Road".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture