Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο Κώστας Λογαράς για το «Γκούτλαντ» του Νίκου Μπακουνάκη

Ο Κώστας Λογαράς για το «Γκούτλαντ» του ...

Ο συγγραφέας συνυφαίνει την ιστορία της γερμανικής παροικίας ( με προεξάρχοντα τον Γερμανό βιομήχανο Κλάους) με την ιστορία της περιοχής και βεβαίως της Πάτρας

Ο Κώστας Λογαράς γράφει για το «Γκούτλαντ» του Νίκου Μπακουνάκη

"Άρχισα να διαβάζω το «Γκούτλαντ» του Νίκου Μπακουνάκη ( εκδόσεις Πόλις Νίκος Α. Γκιώνης ) με τη λαχτάρα ενός κατοίκου της Πάτρας που ψάχνει τις πολιτιστικές του ρίζες. Που βρίσκεται μπροστά στα ανοιχτά αρχεία της (γεωγραφικής) καταγωγής του και μαθαίνει για μια ρίζα από την οποία τρέφεται ένα κομμάτι—το πολιτιστικό , επαναλαμβάνω — της ύπαρξής του.
Πρόκειται για Δεξαμενή πληροφοριών που ανασυνθέτουν την εποχή : δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως το πρώτο μισό του 20ου . Έχει γίνει έρευνα σε αρχεία , σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, σε πηγές της Γερμανίας και Ελλάδας, κυρίως όμως στα αρχεία της «Αχάϊα Κλάους». Εδώ κολύμπησε ο συγγραφέας σε μια θάλασσα λεπτομερειών που τον βοήθησαν να ανασυστήσει την αυτοκρατορία του Γουσταύου Κλάους.


Και ενώ το "Γκούτλαντ" είναι έρευνα, ιστορία και αναφορά σε ιστορικά γεγονότα με απόλυτο σεβασμό σ’ αυτά , όμως ο συγγραφέας Nikos Bakounakis γράφει με τρόπο γλαφυρό σαν να διαβάζει ο αναγνώστης έναν πολύ καλό μυθιστόρημα. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του φλας μπακ — είναι εντυπωσιακή η έναρξη, μαγεύει —ενσωματώνει το υλικό του το οποίο χωνεύεται με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς να διασπάται η ροή της αφήγησης.


Τελικά, μπορεί το βιβλίο να είναι η ιστορία της "Αχάϊα Κλάους", αλλά με αφορμή την "αυτοκρατορία" του Γουσταύου ο συγγραφέας έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για την ιστορία τής πόλης. Ο συγγραφέας συνυφαίνει την ιστορία της γερμανικής παροικίας ( με προεξάρχοντα τον Γερμανό βιομήχανο Κλάους) με την ιστορία της περιοχής και βεβαίως της Πάτρας".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture