Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές 2023: Η Ροδόπη βάζει φωτιά - Αντεπίθεση Τσίπρα με «καρφιά» σε Μητσοτάκη, Μπακογιάννη

Εκλογές 2023: Η Ροδόπη βάζει φωτιά - Αντ...

Πυρά Ανδρουλάκη κατά πάντων

Στα ύψη έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ ο οποίος υποστήριξε ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ Οζγκιουρ στη Ροδόπη και Χουσειν Ζειμπέκ στην Ξάνθη στηρίχθηκαν από το τουρκικό προξενείο. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να δώσουν εξηγήσεις για το θέμα.

Εκλογές 2023: Συνάντηση Τσίπρα-Σαρμά

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά εκφράζοντας την ανησυχία του «για τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει στην προεκλογική αρένα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε το ζήτημα «θεσμικό και εθνικό», ενώ έκανε λόγο για στοχοποίηση και εκβιασμούς έναντι της μειονότητας. Μάλιστα τόνισε ότι μία τέτοια κατάσταση δίνει πάτημα στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εργαλειοποιεί την ΕΥΠ στον προεκλογικό αγώνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις που έκανε στη Ροδόπη «ωμό εκβιασμό» που δεν αφορά μόνο τη μουσουλμανική μειονότητα. «Είναι μία πρόβα τζενεράλε για ό,τι θα ακολουθήσει. Όποιος πολίτης έχει σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης και ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας στο μέλλον, θα βρίσκεται στο στόχαστρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πυρά Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη και Τσίπρα

 «Επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο και πρόκειται για  ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα, οφείλουν μέσα στην ημέρα να δώσουν σαφείς εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας και να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, που να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, χριστιανός ή μουσουλμάνος. Η Συνθήκη της Λωζάνης, που κάνει λόγο για μουσουλμανική και όχι για “τουρκική” μειονότητα, είναι αυτή που έχει καθορίσει την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή για πάρα πολλά χρόνια. Όποιος την αμφισβητεί, λειτουργεί εις βάρος της πατρίδας μας».

«Δεν πρέπει να υπάρχει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, που να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, χριστιανός ή μουσουλμάνος. Η Συνθήκη της Λωζάνης, που κάνει λόγο για μουσουλμανική και όχι για “τουρκική” μειονότητα, είναι αυτή που έχει καθορίσει την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή για πάρα πολλά χρόνια. Όποιος την αμφισβητεί, λειτουργεί εις βάρος της πατρίδας μας», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Οι κατηγορίες Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ότι υπήρξαν εντονότατες παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και την Ξάνθη με μηνύματα και ότι είχε ενημερωθεί ο Αλέξης Τσίπρας απολυτά για το γεγονός ότι το τουρκικό προξενείο έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ των δύο».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για φθηνά προεκλογικά παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρονών, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ' όλα τα κόμματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα;» είπε καλεσμένος στο TRT.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κα. Μπακογιάννη λέγοντας ότι πήγε στη Ροδόπη και απείλησε τη μειονότητα. «"Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα", τους είπε. Αυτές είναι λογικές μαφίας. Λυπάμαι γι' αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη έκφραση για να τοποθετηθώ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κυπατζίδικες λογικές που «με βρίσκουν αντίθετο και επαναλαμβάνω ότι είναι επικίνδυνες γιατί εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει σχέσεις με το προξενείο δεν θα τελειώσουμε εκεί» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «είδα που μίλησε για κυπατζίδικες πρακτικές αλήθεια; Δεν μου λέτε γιατί έχει η ΕΥΠ κλιμάκιο στην Κομοτήνη και όχι στην Κοζάνη; Δεν καταλαβαίνουμε τι διακινδυνεύεται στη Θράκη;»

 

 

Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη

Η ίδια απάντησε η κυρία Μπακογιάννη απάντησε σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ «έχετε ακούσει ποτέ κανέναν πολιτικό εκβιασμό να γίνεται μπροστά σε 15 τηλεοπτικά κανάλια. Εγώ έχω μια μακροχρόνια σχέση με μειονότητα με την μειονότητα πάνω από 30 χρόνια ανεβαίνω και κατεβαίνω τα βουνά Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό που τους είπα είναι ότι χρειάζεται αυτή η σχέση εμπιστοσύνης να αποδειχθεί και στην κάλπη», σημείωσε χαρακτηριστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει αιχμές αν εκείνη ήταν «εκλεκτή του τουρκικού προξενείου», καθώς το κόμμα που είχε ιδρύσει έλαβε  στις εκλογές του 2012 εξαπλάσια ποσοστά στην Ροδόπη σχετικά με το σύνολο της επικράτειας.

«Η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, το 2012 κατήλθε στις εκλογές με δικό της κόμμα. Έλαβε πανελλαδικά 2,56%  αλλά στη Ροδόπη 18%. Ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου; Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν;» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις