Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Θέλετε να είναι αποτελεσματική η δίαιτά σας; Σταματήστε να ... προσπαθείτε να χάσετε βάρος!

Θέλετε να είναι αποτελεσματική η δίαιτά ...

Τα μυστικά της επιτυχίας και οι πραγματικοί ένοχοι στην απώλεια βάρους

Το καλοκαίρι απέχει… μια ανάσα και πολλοί από εμάς ίσως σκεφτόμαστε κάποια περιττά κιλά και μπορεί κάποιοι ήδη να ξεκινήσαμε δίαιτα. Το ζήτημα είναι: Τι είδους δίαιτα;

Συχνά, παρατηρείται να πιάνει πολλούς πανικός για γρήγορη απώλεια βάρους. Αυτό τις πιο πολλές φορές συνεπάγεται αυστηρά προγράμματα που απαιτούν πολλές θυσίες και μάλιστα χωρίς την κατάλληλη κατεύθυνση και εποπτεία των ειδικών- διατροφολόγων. Το αποτέλεσμα; Να υποφέρουμε ενώ κάνουμε δίαιτα. Δύσκολο λοιπόν να μην κουραστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μην επιστρέψουμε σιγά σιγά στις παλιές μας συνήθειες και φυσικά στα αρχικά μας κιλά.

Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω πως το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι να χάσουμε βάρος, αλλά να το διατηρήσουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε πάντα στα σωστά κιλά, στο βάρος που μας κάνει να αισθανόμαστε και να είμαστε υγιείς, είναι να… ξεχάσουμε τη δίαιτα και να θυμηθούμε πως το πιο σημαντικό είναι να ακολουθούμε συνολικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Απομακρύνοντας τη σκέψη μας από την πίεση της προσπάθειας να χάσουμε βάρος και υιοθετώντας σταδιακά υγιεινές συνήθειες, οι επιλογές μας γίνονται πιο ουσιαστικές και με διάρκεια στο χρόνο. Για παράδειγμα, όταν κάθεστε για να φάτε το βραδινό σας, το φαγητό που τρώτε δεν πρέπει να το επιλέγετε με βάση το «πόσο με αδυνατίζει» αλλά μάλλον με το «πόσο με θρέφει», δηλαδή το πόσο υγιεινό είναι με βάση όλα όσα μου προσφέρει. Επιλέγοντας υγιεινές τροφές, είναι βέβαιο πως έχουμε παράλληλα επιλέξει κάτι που είναι και χαμηλό σε θερμίδες.

Ύπνος- Το απαραίτητο βοήθημα
Ένα βασικό στοιχείο ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο ύπνος. Όλοι έχουμε ακούσει ότι για να λειτουργούμε σωστά, να σκεφτόμαστε καθαρά και να έχουμε αρκετή ενέργεια, πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι υπάρχει επίσης μια πολύ ισχυρή σύνδεση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της αύξησης βάρους;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει την έκκριση των ορμονών λεπτίνης και ινσουλίνης, που σχετίζονται με την όρεξη και τον μεταβολισμό. Όταν ένα άτομο δεν κοιμάται αρκετά, η έλλειψη λεπτίνης μπορεί στην πραγματικότητα να διεγείρει την όρεξη και η έλλειψη ινσουλίνης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό του λίπους. Όταν το σώμα δεν ξεκουράζεται, ένα πιθανό αποτέλεσμα είναι η αύξηση βάρους.

Η δημιουργία συνθηκών στην καθημερινότητά σας που θα ενθαρρύνουν έναν καλό βραδινό ύπνο είναι μια συνήθεια ζωής που ωφελεί σε όλα τα επίπεδα.

 Άγχος- Ο πραγματικός ένοχος
Η μείωση του στρες είναι άλλο ένα σημαντικό κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας το πρωί, μπορεί να εκτεθούμε σε αγχωτικές καταστάσεις καθώς διαβάζουμε τους τελευταίους τίτλους ειδήσεων, τρέχουμε να ετοιμάσουμε τα παιδιά για το σχολείο ή φεύγουμε βιαστικά για να μην αργήσουμε στη δουλειά. Το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτή την ένταση απελευθερώνοντας κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, καθιστώντας και πάλι πιο δύσκολο το να κρατήσουμε τα κιλά… μακριά.

Το άγχος είναι επίσης ο ένοχος όταν δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τη λαχτάρα μας για κάτι γλυκό ή πλούσιο σε λιπαρά σνακ- γεύμα. Μετά από μια δύσκολη μέρα γεμάτη προβλήματα, μπορεί να «ανταμείψουμε» τους εαυτούς μας το βράδυ με ό,τι πιο γλυκό και λιπαρό.

Οι τεχνικές μείωσης του στρες είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το άγχος μπορεί να μην φεύγει, όσο κι αν το ευχόμαστε, γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε.

Κάντε ποδήλατο με φίλους, περπατήστε, ξεκινήστε γιόγκα και διαλογισμό, ζωγραφίστε, φυτέψτε, περάστε χρόνο με το κατοικίδιό σας, γενικά ασχοληθείτε με ό,τι σας χαλαρώνει, σας αρέσει και σας ταιριάζει.

 Ψυγείο- Η «πόρτα» των καλών επιλογών
Γεμίστε το ψυγείο και το ντουλάπι σας με υγιεινά τρόφιμα. Οι πιο υγιεινές τροφές είναι γνωστό πως προέρχονται από το φυτικό βασίλειο. Αυτά τα τρόφιμα τείνουν να είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, γεμάτα φυτοθρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε λιπαρά.

Βασίστε τη διατροφή σας σε δημητριακά ολικής αλέσεως, τροφές σόγιας, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά. Τα θαλασσινά, επιλεγμένα με σύνεση, είναι υγιή για την καρδιά. Εάν είστε κρεατοφάγος, φροντίστε να τρώτε μικρές, άπαχες μερίδες.

Σωστή πέψη – Το κλειδί
Έχετε σκεφτεί ποτέ τον τρόπο που τρώτε; Για σωστή πέψη, πρέπει να μασάμε καλά. Με αυτόν τον τρόπο, το σάλιο μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία της πέψης στο στόμα. Το σχολαστικό μάσημα πιθανότατα θα σας κάνει να τρώτε λιγότερο σε κάθε γεύμα, βοηθώντας σας να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας
Καθώς βελτιώνετε κάποιες από τις συνήθειές σας, μπορεί να συναντήσετε νέες προκλήσεις. Να θυμάστε πάντα, όταν χρειάζεται να πάρετε μια απόφαση ως προς το τι θα φάτε, είναι σημαντικό να επιλέγετε την πιο υγιεινή εναλλακτική, ακόμα κι αν σας είναι δύσκολο.  Ίσως προηγουμένως, το φαγητό σε ένα εστιατόριο με φίλους σήμαινε την παραγγελία τηγανητών και γενικά γευμάτων πλούσιων σε λιπαρά. Ίσως, οι φίλοι σας συνεχίζουν να επιλέγουν να τρώνε αυτά τα τρόφιμα. Εσείς, προσπαθήστε να μην ενδίδετε συχνά σε τέτοιους πειρασμούς και έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Μην ξεχνάτε: Με όλες αυτές τις αλλαγές και με λίγη υπομονή, όχι μόνο θα δείτε αποτελέσματα, αλλά δεν θα χρειαστεί να αγχωθείτε ποτέ ξανά για το αν πλησιάζει το… καλοκαίρι.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being