Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ξεκίνησε η τοποθέτηση των εγκαταστάσεων για τις τηλεματικές δίκες- Πότε όμως ξεκινούν;

Πάτρα: Ξεκίνησε η τοποθέτηση των εγκατασ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Ο κανόνας είναι η φυσική παρουσία» λέει ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πάτρας

Είναι γνωστό ότι μέσα στην πανδημία πολλά πράγματα άρχισαν να γίνονται εξ αποστάσεως ενώ φαίνεται από εδώ και πέρα η τηλεματική θα έχει τη δική της θέση, ακόμα και μέσα στα δικαστήριο.

Σε δύο χρόνια περίπου, σε περιπτώσεις όπου ο δικαστής κρίνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, μάρτυρες θα μπορούν να εξετάζονται ενώ βρίσκονται πολύ μακριά.

‘Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πάτρας, Αθανάσιος Ζούπας, «έχουμε μπει πια σε μία τροχιά ενός προγράμματος έτσι ώστε να μπορεί να γίνει κάποια τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της δίκης. Στο δικαστήριο της Πάτρας ήδη τοποθετούνται εγκαταστάσεις γι΄αυτό το σκοπό, ωστόσο ακόμα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ζούπας, «δε θα γίνεται ολόκληρη δίκη μέσω τηλεδιάσκεψης όμως μπορεί να γίνεται εξέταση μαρτύρων αν αυτό είναι απαραίτητο. Εάν δηλαδή κάποιος μάρτυρας βρίσκεται μακριά και για κάποιο λόγο δε μπορεί να μετακινηθεί θα μπορεί να εξεταστεί με αυτό τον τρόπο, τηλεματικά. Αυτό βέβαια θα είναι η εξαίρεση και ο μάρτυρας θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να εξεταστεί δια ζώσης. Θα εξηγεί την  κατάσταση του και ο δικαστής θα κρίνει αν θα πρέπει να έχει φυσική παρουσία ή αν θα μπορεί να εξεταστεί εξ αποστάσεως

Ο κανόνας είναι η φυσική παρουσία. Θα πρέπει να υπάρχει μία ειδική αίθουσα όπου ο μάρτυρας θα καταθέτει, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι δε θα υπάρχει υποβολή σε κάποια απάντηση.

Πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο. Από εκεί και πέρα για την πορεία των πραγμάτων δε ξέρουμε αν και σε πόσα χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε μία τηλεματική δίκη. Να σημειώσουμε ότι είμαστε αντίθετοι στο να διεξαχθεί μία ολόκληρη δίκη με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορεί να πέσει μία οθόνη μέσα από την οποία θα εμφανιστεί ο δικαστής, ο κανόνας είναι η φυσική παρουσία, να υπάρχει μία ζώσα διαδικασία και σε περίπτωση ανάγκης να υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να εκμεταλλευτούμε την τεχνολογία σε κάποιες περιπτώσεις».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις