Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αλέξης Τσίπρας: "Κυβέρνηση μακράς πνοής του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως εφικτή"

Αλέξης Τσίπρας: "Κυβέρνηση μακράς π...

"Θα βγαίνουν τα κούκια, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα" ξεκαθάρισε.

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.

Μιλώντας στον Αντέννα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "εμείς απευθύνουμε μία ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Είναι κατά τη γνώμη μου ρεαλιστική η δυνατότητα να συμφωνήσουμε, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, να φτιάξουμε με το ΠΑΣΟΚ μία κυβέρνηση μακράς πνοής".

Από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πολιτική χωρίς ευθύνη δεν υπάρχει" συνέχισε.

Ενα κόμμα του 3% μπορεί να συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς να επιβάλλει τους όρους, μπορεί και να επιλέξει και την ανοχή. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά παραδείγματα.

Τόνισε επίσης ότι "όλα αυτά μπορούν να συμβούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα. Μόνο έτσι θα βγαίνουν τα κουκιά. Με το ΣΥΡΙΖΑ τα κουκιά δεν θα βγαίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο. Το 2019 ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν μαζί 40%. Τώρα μπορούν να πάνε στο 45-46%".

"Την κυβέρνηση την σχηματίζουν οι νικητές, όχι οι ηττημένοι. Ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να επιβάλλει τον Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 32 ή του 34%. Επίσης δεν μπορεί να συνεργαστεί με αυτόν που τον παρακολουθούσε, τον Μητσοτάκη δηλαδή, δεν μπορεί να γίνει αυτό" κατέληξε.

Για την πιθανότητα τηλεμαχίας τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός "φοβάται τη σύγκριση και τον "διάλογο στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων", ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται "σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες" και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί "ενώπιος ενωπίω" με τη Λεπέν.

Εξάλλου, δέχθηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές "σούπα".

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι "είναι αστείο να ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης που κυβερνά 4 χρόνια και σε όλα τα κρίσιμα τα έχει κάνει χειρότερα".

Για το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη τόνισε: "Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες γιατί αφήναν τον Κασιδιάρη να κάνει καμπάνια μέσα από τη φυλακή και το θυμήθηκαν λίγο πριν τις εκλογές και γιατί τον βλέπουν μέσα από το μικροσκόπιο των εκλογικών ποσοστών. Χορηγοί της ακροδεξιάς.

Την ακροδεξιά την νικάς μέσα από την μάχη των ιδεών, μέσα στην κοινωνία, μέσα από την πάλη, όχι όταν υιοθετείς την ακροδεξιά ρητορική όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης σαν τον Τραμπ. Δεν νικιέται με διατάγματα η ακροδεξιά.

Δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό μόνο με τον φράχτη. Θα διεκδικήσουμε ένα άλλο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη και μια άλλη αντίληψη για την ένταξη των μεταναστών".

Για τη δική του κυβερνητική θητεία, τέλος, υπογράμμισε τα εξής: "Είχαμε την υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να μαζέψουμε 40 δισ. Και το καταφέραμε, με μεγάλες δυσκολίες. Αν αντί να μαζέψουμε 40 δις είχαμε τη δυνατότητα να δαπανήσυμε 60, όπως ο κ. Μητσοτάκης, θα είχαμε κοινωνικό κράτος, θα είχαμε νοσοκομεία. Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά;

Το 2015 το πρώτο εξάμηνο είχα στο μυαλό μου την ηθική υποχρέωση να τιμήσω την εντολή του λαού και φτάσαμε στα όρια και ξεπεράσαμε τα όρια. Τον Σεπτέμβριο του 2015 πήγαμε σε εκλογές και είπαμε αυτά είναι τα δεδομένα και ανανεώθηκε η εντολή του λαού. Και ως το 2019 κάναμε αυτό που είχαν αποτύχει όλοι οι προηγούμενοι, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια, κρατώντας όρθια την κοινωνία και την οικονομία, ρυθμίζοντας το χρέος.

Κάναμε και λάθη, ακολουθώντας όμως μία ορθή πολιτική δηλαδή να βγει η χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας. Σήμερα και ξέρουμε, έχουμε την εμπειρία και μπορούμε. Δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, είναι η πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα".

πηγή news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις